Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi er nødt til at stille højere krav til firmaer, der vil bygge herhjemme

I skurene fortæller vi ofte historier om de pladser, vi har gået på tidligere. Mange af de historier handler om byggeprojekter, der er kørt fuldstændig af sporet af den simple grund, at folk ikke har forstået, hvad de skulle udføre.

Inde på Tagensvej i København bygger staten en stor flot bygning for Københavns Universitet. En bygning hvor forskning i verdensklasse skal føre Danmark frem som en vidensnation i særklasse. Men der er dog et lille problem.

Byggeriet er gået i stå. Tekniske installationer og ventilations systemer for millioner og atter millioner er blevet pillet ud. Det er installeret forkert. Entreprenøren, der udførte det kasserede arbejde, er blevet smidt på porten. Så lige nu kører der så et slagsmål mellem Københavns Universitet, staten og de rådgivende ingeniører. Et slagsmål om hvem der bærer ansvaret.

Os, der arbejder på gulvet i byggeriet, kender udmærket de her slagsmål. Når man bygger et hus, kører der altid et konstant slagsmål på sidelinjen mellem de mange lag af ledere om, hvem der har ansvar for de forskellige ting, der nogle gange går galt. De rådgivende ingeniører og arkitekter leder kontant efter fejl, de kan påpege. Bygherre holder et nidkært øje på tidsplanerne. Sikkerhedskonsulenterne er på konstant jagt efter, om nogle ikke overholder diverse påbud. Kvalitetskonsulenterne gennemgår med lup og laser det afleverede arbejde. En hær af jurister gennemgår og udarbejder kontrakter og lignende. Og jeg kunne blive ved. Opførelsen af de her huse skal lønne mange udover dem, der rent faktisk bygger dem.

Når der så er det her kæmpe embedsværk af konsulenter, arkitekter, ingeniører, tilsynsførende og byggeledere, hvordan kan det så gå, som det går? Hvordan kan et projekt til 1,6 mia. kr. pludselig blive forsinket med flere år og have en estimeret ekstra regning på 1 mia. kr.? Jo, til avanceret forskning hører der naturligvis avanceret udstyr. Hvis vi bare holder os til ventilationssystemet i en sådan bygning, er det nogle ret heftige krav, der er til sådan nogle systemer. Det kræver dygtige folk, der har styr på deres ting, at installere sådan et system. De skal kunne læse og forstå rimelig detaljerede tegninger, og de skal også levere arbejde i en kvalitet i topklasse. Det har vi heldigvis nogle ret gode uddannelser til i Danmark. DS står for dansk standard. Alt, hvad der bygges i Danmark, skal leve op til DS. Murersvende er f.eks. udannet i henhold til DS414. Alle fag har deres eget DS-nummer.

Og det er så her, det går galt. For det her hamrende avancerede ventilationssystem skal udføres i henhold til DS. Og hvad gør man? Jo, man hyrer en entreprenør fra Spanien, der benytter sig af en underentreprenør fra Polen, og bum, så har du en masse specialarbejdere uden nogen uddannelse i henhold til DS. Og de går og udfører højt avanceret installationsarbejde på et institut, der skal føre dansk forskning ind i det 21. århundrede. Jeg ved ikke med jer, men jeg er ikke overrasket over, at det så går fuldstændig galt nogle gange.

Situationer som den på Niels Bohr-bygningen i København er ikke usædvanlige. Jeg har selv set det ske flere gange. Jeg ved godt, at der altid har eksisteret platugler i byggebranchen. Men jeg kan ikke lade være med at tænke. Hvorfor er det, vi ikke stiller krav til dem, der vil bygge herhjemme, om at de uddanner deres personale i henhold til DS? Uddannelserne er gratis i Danmark. Det kan da for helvede ikke være konkurrenceforvridende, så længe vi stiller de samme krav til alle. De ved jo mange år i forvejen, at de gerne vil have de her kæmpe opgaver. Kunne vi ikke bare begynde at stille et minimum af krav til de mennesker, der gerne vil tjene store penge på byggeriet i Danmark? Vi kan jo se, at det er hamrende dyrt at lade være.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han er kandidat til Folketingsvalget for Enhedslisten. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping.
Seneste blogs
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.04.19, 13:17
Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling. Læs mere
Af Anders Vistisen
17.04.19, 13:13
Social dumping vil fortsat eksistere i transportbranchen efter ny EU-lovgivning. Og det til trods for, at socialdemokraterne roser den nye aftale til skyerne. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.04.19, 11:09
Hvis I virkelig mener, at I er sønner og døtre af Danmark, må I grine lidt mere og slås lidt mindre. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.19, 08:07
Alene rettigheder kan blive krænket. Følelser kan kun blive såret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.04.19, 22:07
Primært fordi partiet er blevet for tamt. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.04.19, 10:41
Når man ser på det brogede billede i Europa-Parlamentet, kan man spørge sig selv, hvorfor højrefløjen skulle fremstå særlig ekstrem? Læs mere
Af Nauja Lynge
16.04.19, 00:38
Selvstyret bygger ikke for befolkningen. De bygger for at tjene penge til selvstyret! Læs mere
Af Nauja Lynge
15.04.19, 18:30
Den kan ramme alle, når den kommer snigende, og slår ned i forbindelse med en pludseligt opstået krise. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her