Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når politikere laver faglig aktivisme for arbejdsgiverne i en konflikt, er det en god idé at huske på, hvad de laver aktivisme for

SAS-medarbejdere strejkede mod den samme mistrivsel, som politikere oplever

Der har ikke været meget vinterferie på Twitter. Strejkende SAS-bagagemedarbejdere mødte modstand fra en uventet kant, da en stor del af politiker-Danmark blandede sig i en faglig konflikt. Enhver har selvfølgelig ret til en holdning til en arbejdskonflikt, men de borgerliges engagement viser en tendens til, at politikere i større grad blander sig uoverensstemmelser på arbejdsmarkedet. Flere politikere nøjes ikke blot med at konstatere, at strejken op til mandag var overenskomststridig, de tog parti i en betændt debat på en af Danmarks større arbejdspladser.

Endnu mere bemærkelsesværdigt var, i hvor høj grad at så mange politikere tog arbejdsgivernes parti. De har selvfølgelig lov til at lave faglig aktivisme fra arbejdsgiversiden, men det kan være svært at forestille sig, hvis det kommer bag på dem, hvad de lavede faglig aktivisme for?

Selvfølgelig er det nemmere, når man kan sidde som politikere og selv afgøre, hvad der skal være præmissen for omstruktureringen af ens løn og arbejdsvilkår.

En skrivelse fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg dokumenterer et meget hårdt arbejdsmiljø, som mange bagagearbejdere bliver syge af. Forhold, der under corona blev forringet, samt et stigende arbejdspres har resulteret i mistrivsel og stress på arbejdspladsen. Det sammenholdt med væsentlig lønnedgang var det, som bagagearbejderne reagerede imod, da de strejkede i vinterferiens første weekend.

Når politikere aktivt deltager og tager parti for en side, skal man huske på, hvad der har tilvejebragt konflikten, man kan hurtigt komme til at støtte nogle problematiske forhold, som man ikke selv ville udsættes for.

Det var ikke længere end tilbage i sommer, at flere politikere meldte om dårlige arbejdsforhold på Christiansborg. Flere politikere havde oplevet et hårdt arbejdsmiljø, for nogle udviklede det sig til angst og stress. Kort sagt blev de syge af at gå på arbejde. Det var godt, de ville stå frem og italesætte problemer, som rigtig mange danskere oplever. Ligesom politikere ikke kan udføre deres arbejde ordentligt under urimelige betingelser, så gør det samme sig gældende for bagagemedarbejdere.

Tilbage i 2019 blev der lagt op til en kommission, der skulle tage et opgør med politikeres pensionsforhold. En af præmisserne var, at hvad der blev fjernet økonomisk fra pensionen, skulle overføres til det månedlige vederlag. Altså måtte opgøret med blandt andet politikerpension ikke have økonomiske konsekvenser for politikerne.

Lige præcis de to ting var anken hos bagagearbejderne i Københavns Lufthavn. Man ville ikke rammes på lønnen, og arbejdsmiljøet var ikke noget, man skulle blive syg af. Selvfølgelig er det nemmere, når man kan sidde som politikere og selv afgøre, hvad der skal være præmissen for omstruktureringen af ens løn og arbejdsvilkår. Men det er nok meget godt at huske på, hvad man selv finder rimeligt, før man flyver ud og tager arbejdsgivers parti i en konflikt og kaster om sig med beskyldninger og påstande.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.