<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Økonomien skal følge med barslen

Vil vi have fuld valuta for DA og FH's forslag om øremærket barsel, skal der fuld løn og ingen anciennitetsbestemmelser ind i overenskomsterne.

Jeg har flere gange skrevet om at være på barsel, om glæden ved at bruge tid med de små, mens de er helt små, og det meget lærerige i, at begge forældre prøver at gå hjemme med deres børn.

Men jeg har også påpeget, at det ikke altid er lige nemt at komme til at tage den barsel for dem, der ikke var moderen til barnet. Hvordan både strukturelle normer på dele af arbejdsmarkedet, men også helt basale rettigheder, eller mangel på samme, forhindrede, at vi tog mere ligelig del i barslen.

Og her er Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation så kommet på banen med et forslag til en ny lov, der kommer en hel del af den problematik til livs. Lovforslaget lægger, med en øremærkning af barslen, op til en mere ligelig fordeling af barslen, forældrene imellem.

Da jeg fik mit første barn i 2015, bestod min ret til barsel af to uger. Det var, hvad jeg kunne kræve, og det tog jeg.

Da vi senere valgte, at jeg skulle tage yderligere to måneders barsel, var reaktionen fra min daværende arbejdsgiver, at jeg var nummer to i virksomhedens historie, der kom med den melding. På det givne tidspunkt var virksomheden over 20 år gammel og havde i en del år været blandt de største murervirksomheder på Sjælland. Så det siger jo ikke så lidt om, hvad vi havde for vane i min branche, når jeg var nummer to, der anmodede om barsel i virksomhedens historie.

Da vi i 2017 fik barn nummer to, var der dog sket noget. Der var i mellemtiden blevet indført forældreorlov i op til 11 uger med fuld løn.

Der var dog nogle anciennitetsbestemmelser forbundet med det, som jeg ikke levede op til. Det blev så igen en økonomisk vurdering, der gjorde, at jeg arbejdede videre, og børnenes mor blev hjemme; huslejen skal trods alt stadig betales, selv om man er nybagte forældre. Så da børnenes mor skulle tilbage på job, og vi ikke havde mere barsel tilbage, var det en manglende daginstitutionsplads, der afgjorde, at jeg måtte gå hjemme lidt, og det var så for egen regning. Men til gengæld kunne vi, kollegaer imellem, konstatere de følgende år, at blandt dem, der havde ancienniteten i orden, blev der nu holdt forældreorlov i et hidtil uset omfang.

Og hvad prøver jeg så at sige med de her to eksempler? Jeg prøver at sætte ord på de to hovedproblemer, der i mine øjne står i vejen for, at barslen er noget, man er mere fælles om. Det ene er rettigheder og struktur. Den ret, fædre og medforældre har haft til at afholde barslen, har været yderst begrænset, og det har været med til at skabe nogle forventninger og vaner, der har gjort, at barslen var noget, moderen tog sig af.

Det opgør tror jeg, vi er klar til at tage, juridisk, men også i forhold til, hvilke forventninger vi har til hinanden. Derfor er den lov, der lægges op til, god i mine øjne.

Men der er også økonomien. Allerede i 1984 kom de første rettigheder om forældreorlov, der også var tiltænkt faderen, men der var loft på, hvor meget indkomsttab der blev dækket på det private arbejdsmarked, så i stedet for god sund fornuft var det husholdningsbudgettet, der ofte fik det sidste ord. I hvert fald har vi, som før nævnt, kunnet konstatere en mærkbar forskel i kollegaer, der går på forældreorlov, efter der er indført fuld løndækning. Ja, faktisk er vi gået fra at gå stille med dørene, til at man bliver anset for være direkte mærkelig, hvis man ikke gør det.

Så arbejdsmarkedets parter skal hurtigt tilbage til bordet og finde den økonomiske løsning og afskaffe anciennitetsbestemmelserne i overenskomsterne, så vi kan sikre den ønskede, og gode, effekt, som man går efter med dette lovforslag. Allerede i 2023 skal overenskomsterne fornys, og der ville de førnævnte tiltag være gode muligheder for opfølgning på det her lovforslag.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping. Han er aktiv i Enhedslisten.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.10.21, 14:58
Regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag giver flere penge til DR. Læs mere
Af Harun Demirtas
14.10.21, 14:00
Ingen forældre kommer i paradis for at begå overgreb på et barns kønsorgan – og slet ikke under dybt bekymrende forhold. Stop med det! Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.10.21, 08:18
Helle Thorning-Schmidts nye bog er værd at læse. Den er som at høre hende tale. Og fuld af selverkendelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
14.10.21, 08:15
Det burde være ligetil at boykotte VM i Qatar. Men vi har syltet beslutningen, og nu har fodboldlandsholdet tilmed klaret sig suverænt godt. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.10.21, 13:45
Lad os nu sige det, som det er. En baby i folketingssalen er et mediestunt. Og medierne bakker op. Læs mere