<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Viljen er stærk, når det kommer til lønsnyd

Omgåelse af både overenskomster og lovgivning på arbejdsmarkedet foregår både systematisk og med stædighed.

En regnvåd morgen havde kollegaerne og jeg afventet vejret, som vi plejer. Når det står ned i stænger, ødelægger det murværket, så når vejret ikke er med os, må vi dække af og afvente. Efter en rum tid blev vi enige med mester om, at vejret ikke blev bedre den dag, så vi kørte hjem. På et andet sted på pladsen gik vores udenlandske kollegaer, og meget usædvanligt, var de også kørt hjem da vejret drillede.

Men modsat os andre, der kørte hjem i vores respektive boliger, hjem til kærester og familier, så kørte de udenlandske kollegaer ud til det sted, hvor de sammen var indlogeret.

Da de mødte ind næste dag, var de en mindre end de plejede og en haltede afsted. Det viste sig, at da de kom hjem, hvor de var indlogeret, var de kommet til at tage en tår over tørsten, og så var sandhederne ellers kommet frem, og pludselig var de røget i håndgemæng.

De havde lidt diskussioner dagen derpå, og vi så dem ikke siden. Kort efter mødte et nyt sjak op, og arbejdet fortsatte som hidtil til en pris på 40 kroner pr. udførte kvadratmeter væg. Arbejde, hvor vi i øvrigt har kunnet nå frem til betaling omkring på 160 kroner pr. udførte kvadratmeter.

Det er i sandhed ikke fine kår, vi byder vores gæster, når de kommer for at arbejde, og det bærer beretninger fra arbejdsmarkedet desværre stadig præg af.

Senest har jeg hørt historien fra 3F’s fagblad, hvor en bonde i Sønderjylland hver måned konsekvent krævede penge tilbagebetalt fra en ukrainsk kollegas løn.

Reglerne var ellers klare: skulle bonden importere arbejdskraft fra Ukraine, skulle der ligge mellem 28.000 og 31.000 kr. om måneden inkl. pension. Det bliver der så udbetalt i henhold til, men skjulte optagelser viser, at bonden bagefter kræver, at der tilbagebetales et kontant beløb fra den ukrainske kollega. Og knap nok når man at fordøje historien, før flere ukrainere fra andre landbrug melder om samme metoder. Blandt de små 3.000 ukrainske kollegaer i landbruget lader det her ikke til at være nogen nyhed.

Nogle bønder er lidt mere kreative og stiller et værelse til rådighed, som ukrainerne så kan leje for op imod 5.000 kroner om måneden. Historien melder sågar om en ukrainer, hvor forudsætningen for at få arbejdet var at vedkommende lejede et værelse af bonden.

Men det er det her, der går igen gang på gang. Jeg er sikker på, at hvis vi kiggede på mine rumænske kollegaers lønsedler i morgen, ville alt umiddelbart se ud til at være i den skønneste orden. Det er metoder, som i historien fra landbruget her, hvor man benytter sig af skjulte kameraer og bunkevis af anonyme kilder, der skal i brug for at afsløre den systematiske lønsnyd.

Det var en kriminalteknisk gennemgang af forfalskede underskrifter i massevis, der var med til at afsløre en af de helt store sager om løndumping på den københavnske metrocityring. Viljen til at snyde, eller rettere, følelsen af at være berettiget til at gøre tingene på denne her måde, er så stærk og så systematisk, at der ikke blot er tale om fagretslig behandling af uenigheder, men snyd så systematisk, at det kræver deciderede afsløringer og detektivarbejde at få det frem i lyset.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping. Han er aktiv i Enhedslisten.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
24.07.21, 14:00
Stille flanerer vi rundt mellem venners statusopdateringer, hashtags og parader af selvgodhed, det er en flyvetur ind i intetheden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.07.21, 19:00
Hvis man begynder at kræve regler og normer, som er meget fjernt fra nutidens Danmark, indført, må man også forvente en modstand fra majoriteten i landet. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.07.21, 14:45
Breivik var et ødelagt menneske, der hadede alt, hvad hans diplomatfar stod for Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.07.21, 14:00
Tager vi overhovedet ved lære af naturkatastroferne? Ikke meget tyder på det, for regeringen taler om klimaplan, som når små børn skriver ønskeseddel til jul. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.07.21, 12:15
Kirkefolket har naturligvis samme ytringsfrihed som alle andre. Om igen, Venstre. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.07.21, 20:00
Krænkeren er problemet. At vende det på hovedet er provokerende og blokerer for løsninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.07.21, 00:00
Den socialdemokratiske totalstat er lige præcis det, som det borgerlige Danmark mangler for at vågne op Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.07.21, 00:00
Boligministeren kan glemme alt om at tvinge danskere til at bosætte sig i områder med høj koncentration af ikkevestlige beboere. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.07.21, 20:00
Sentimentaliseringen af alt det udenom cykelsporten er et led i en bredere samfundsudvikling. Læs mere