<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg frygter, at kulturen fra nemlig.com en dag også rammer mig

Når nemlig.com siger, de føler sig ramt af en smædekampagne, forstår jeg dem godt. Men jeg er også overbevist om, de ikke er de eneste, der kører på den måde. Og det er der problemet ligger.

For en hel del år siden deltog jeg i en blokade af en større byggeplads i København. Der gik omkring 100 polske kollegaer derinde bag hegnet. De arbejdede og boede på samme byggegrund inde i København til en løn, der ganske enkelt ikke kunne leves af, hvis man skulle leve op til sine forpligtelser herhjemme.

Men noget, der slog mig, va,r at ti mand, altså cirka hver tiende arbejder, intet andet arbejde udførte end at stå og kigge på de andre og sikre sig, at de arbejdede.

De var store som huse og stank af sprut, og de polske tolke, der var kommet fra fagforeningen, turde knap gå ind på byggepladsen. Ikke fordi arbejdsgiveren havde nægtet dem adgang, men de var ganske enkelt bange for de der ti kæmpe ridefogeder, der huserede inde på pladsen.

Og jeg forstår dem godt.

En enkelt kollega inde fra pladen formastede sig på et tidspunkt hen til hegnet for at spørge, hvorfor vi stod der. Han nåede lige derhen - så blev der brølet noget på polsk længere inde fra byggepladsen. Det fik ham til vende hurtigt om på hælen, og i frygt nærmest marchere tilbage ind i huset, de var i gang med at bygge om.

Jeg har også selv været udsat for forsøg på noget lignende, engang vi byggede et større hus inde midt i København.

Der gik vi og murede facade, mens nogle polske kollegaer lavede facadepuds. Nede på gaden stod der en mand, der overhovedet ikke kan sammenlignes med de før omtalte bullerbasser. Men hans funktion var fuldt ud den samme. Han stod derned og kiggede op på os, der arbejdede, mens han drak litervis af cafe latte, mens han sugede den ene lange Prince 100-cigaret efter den anden.

Hans job var at stå der og kigge, så han var sikker på, at ingen gik for ofte på tønden, og at alle arbejdede i et tempo, som han nu engang fandt rimeligt.

Ud fra hans indsats på byggepladsen begyndte mine kollegaer og jeg at kalde ham kigge-Kurt (han hed ikke Kurt, men diskretion er en æressag). Det kan godt være, at mine kollegaer og jeg morede os over ham, men anderledes var det for de polske kollegaer. Det var ikke en aftale på arbejdspladsen, der afgjorde, hvornår de havde fri, hvornår der var pause, eller hvornår der var nået nok for den dag. Det var helt tydeligt, at kigge-Kurt bestemte det.

Til trods for mine egne oplevelser bliver jeg stadig forarget, når jeg hører om lignende modeller. For når man som for eksempel hos nemlig.com har folk gående på lageret udelukkende til at registrere folks bevægelsesmønstre, råbe efter dem og piske en stemning op, eller når man overvåger folk og deres indsats ned til mindste sekund i en grad, så man skal overveje, om man nu også kan gå på toilettet, så er ledelseshysteriet altså stukket af.

Det kan godt være, man måske holder sig inden for lovens rammer. Men de her beretninger stemmer bare så meget overens med ting, jeg selv har oplevet - med GPS’er i biler, der misbruges til at overvåge kollegaer, tidsplaner der revideres bagud, hvis du indhenter dem så du er kronisk bagud, minut-tyranni hvor bare det at stoppe op og drøfte arbejde med kollegaer italesættes med løftet pegefinger, kontrol med brug af værnemidler, så du modtager en advarsel i situationer, hvor værnemidler slet ikke er relevante. Altså et system, hvor alt kan og vil blive brugt mod dig til at rette ind og løbe hurtigere.

Når jeg ser sager som dem hos nemlig.com, bliver jeg fuldt ud bekræftet i, hvorfor der opstår automatisk skepsis blandt kollegaer og jeg, når vi præsenteres for arbejdsapps hvor vi skal registrere tid, sted og tillæg direkte til vores arbejdsgiver og ikke via vores tillidsmand på pladsen.

Det er jo tydeligt, at det stikker af, når de her kontrolmuligheder indfases. At det bestemt ikke er for at gøre vores arbejdsdag lettere, at den her teknologi indføres. Lige pludselig skal vi redegøre i sekunder for, hvad vi har nået og ikke nået. Det er ikke ok; man burde også have ret til et godt liv på arbejdet, hvor man ikke skal gå i konstant frygt for at blive overvåget og kontrolleret.

Derfor er det også super godt, når dagbladet Politiken og fagbevægelsen går ind i det her. Noglr vil nok sige, at det er tarveligt at gå efter nemlig.com, for det er jo hos dem som mange andre steder. Men det er jo det, der er problemet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping. Han er aktiv i Enhedslisten.
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
14.05.21, 08:25
"Man dukker sig, venter på, at tingene ændrer sig, vender tilbage til normalen, indtil det igen er tid til at søge dækning og vente på, at tingene går over. Ingen er interesseret i en løsning og trækker tiden i langdrag", siger min veninde i Tel Aviv. Læs mere
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kroner Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere
Af Henrik Dahl
11.05.21, 13:30
Skolerne er faldet, når det gælder om at undervise i ytringsfrihed. Her kan det ikke lade sig gøre at demonstrere i praksis, hvad respekt for udpræget vestlige værdier som ytringsfrihed eller tolerance betyder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
11.05.21, 12:45
Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
11.05.21, 08:00
Når vi lader som om, vi er ubekymrede over for terrorangreb, så har vi allerede tabt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere