Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bliv faglært – der er brug for jer

Det er aldrig sjovt at arbejde sig op mod noget og så få afslag. Heller ikke en uddannelse. Men der er brug for jer, venner! Bliv faglært i byggeriet.

Så kom den store dag. Dagen, hvor rigtig mange har fået svar på, om de er kommet ind på de studier, de har arbejdet sig frem mod og ansøgt om optagelse på. Og selv om corona har sat skub i, at der åbnes op for flere studiepladser, så er denne dag ofte også sørgelig for rigtig mange. For selv om mange får at vide, de er inde, så er der også rigtig mange, der for at vide, at det ikke blev denne gang.

Og det her skriv går ud til jer. Jer, der fik afslag på den videregående uddannelse. For måske var det her afslag faktisk bare det, der skulle til for, at I lige fik lidt ekstra tænketid. Men den tid behøver I faktisk heller ikke. For I skal søge mod byggeriet. Byggeriet skriger på faglært arbejdskraft, og selv om jeg selvfølgelig helst så, at I blev murersvende, så er min anbefaling om at tage en faglært uddannelse i byggeriet en generel anbefaling. Mulighederne og grundene til, at I skal søge mod byggeriet, er mange, men jeg vil prøve at liste nogle af dem op for jer her.

Du opnår hurtigt selvstændighed. Når du har taget din uddannelse i byggeriet, er du klar til at gå ud og tjene dine penge, og mulighederne er mange. Mange af mine kollegaer – inklusive mig selv – benyttede det nyerhvervede svendebrev til at spare op til at rejse rundt. Bevares, corona sætter lidt begrænsninger lige nu, men sådan forbliver det forhåbentlig ikke for evigt.

Ellers kan man gøre som mange af de andre og begynde at lægge til side til en bolig og så gå i gang med at lave det, lige præcis som man selv ønsker, det skal være. Man får gennem sit arbejde og uddannelse både indsigt og netværk, der gør det både mere spændende og overskueligt at gå i gang med sådan nogle projekter. Og når vi snakker om projekter. Om du vil starte egen regulær butik op som håndværksmester eller køre en grøn, fremsynet virksomhed med hovedfokus på bæredygtige materialer og kollektivt ejerskab, så er forudsætningerne for at gøre det bare bedre som faglært, uagtet om du bliver murersvend eller blikkenslager.

Du kommer, i ordenes dybeste forstand, til at være med til at skabe de byer, du bor i. Der kommer ikke til at være det kvarter, den hovedgade eller den plads, hvor du ikke kan referere til at have været med til at opføre eller vedligeholde bygningsmassen. Ud over det nye Nordhavnskvarter, Ørestaden og Novo Nordisk kan jeg nævne Den Danske Frimurerorden, Grevinde Danners Stiftelse og kapellet ved Grundtvigskirken som byggesager, jeg har arbejdet på. Det er ting, der kommer til at være der lang tid efter, at min tid er forbi.

Brænder du for et mere retfærdigt samfund, er byggeriet også et sted at søge hen. For mens man i dele af industriområdet enten ikke vil, eller i hvert fald tager sig meget god tid til at komme ind i kampen mod social dumping på arbejdsmarkedet, så har man i byggeriet på arbejder siden gået forrest i alle de snart 20 år, jeg har været med. Kampen mod mishandling og diskrimination af vores udenlandske kollegaer er en af de helt store for vores samfund, og den bliver ikke mindre i den kommende tid, og der skal I da være med.

Alt det ovenstående kunne også koges ned til fem ord: ”Der er brug for jer”. Vi har brug for gode hænder og hoveder. Vi har brug for gode hænder og hoveder, der på gulvet kan danne sig et logistisk overblik over en byggeplads. Vi har brug for gode hænder og hoveder, der kan og vil rykke planlægning og styring fra kontorerne og ned på byggepladen. Vi har brug for gode hænder og hoveder, der med udgangspunkt i den praktiske udførsel skal igangsætte fremtidens virksomheder i byggeriet. Vi har brug for gode hænder og hoveder, vi har brug for mange af dem, og vi har brug for jer. Kom med i klubben!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping. Han er aktiv i Enhedslisten.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
10.08.20, 14:30
Kvinders adgang til ordination har ikke noget med kvindeundertrykkelse at gøre; det er et teologisk spørgsmål. Der er stadig sogne i Danmark, hvor kvinder ikke kan få embede. Men krav om kønskvotering fremmer ikke ligestillingen, men undertrykker friheden for kirken til at indrette sig, som dens teologi og tro bestemmer det. Læs mere
Af Christina Egelund
10.08.20, 12:39
Det er både rationelt og rigtigt at gøre, og burde være en selvfølge for de fleste politiske partier i Danmark. Helt bizar bliver debatten, når det påstås, at de 200 kvoteflygtninge er med til at sætte selve danskheden under pres. Smålighed er ikke en dansk værdi. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.08.20, 12:00
Vi andre pragmatikere må få det bedste ud af tingene, som de er. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
10.08.20, 00:34
EU skal indføre sanktioner overfor Europas sidste diktator Læs mere
Af Mikael Jalving
09.08.20, 10:00
Vi har brug for at se os lidt over skulderen. Vi kan også kalde det historisk dannelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen. De fleste vil gerne være påpasselige og er mere tolerante over for byens diversitet end mange ældre.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere