Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Feriepengene er vores. Vi har selv tjent dem

Det er godt, når regeringen lægger op til at udbetale vores feriepenge. Det er vores, og det var en fejl at indefryse dem.

Vi står lige nu i en overgangsordning. En overgangsordning mellem den gamle ferielov og den nye ferielov. I stedet for at spare penge op til ferie hen over et helt år kommer vi fra september 2020 gradvist til at kunne få vores feriepenge udbetalt, i takt med at vi tjener dem. Men overgangen fra den gamle ferielov til den nye har givet et overlap mellem de to ordninger, der har også betydet, at de feriepenge, vi tjener fra den 1. september 2019 til den 31. august 2020, bliver frosset inde i en feriefond.

Lige fra start september, da man begyndte at indefryse vores feriepenge, har utilfredsheden med ordningen ulmet. Og selv om ordningen er skruet sådan sammen, at vi ikke skal give køb på ferie, ser vi, med rette, feriepengene som vores. Det er nogle penge, vi har tjent på arbejdet, og derfor skal vi have dem udbetalt. Det fremstår meningsløst, at vores arbejdsgivere fint kan have råd til at betale feriepengene til en fond, men ikke til os, der rent faktisk har tjent dem? Og det er nærmest endnu mere meningsløst i de tilfælde, hvor pengene bliver ude i virksomhederne, så vi bekoster en kassekredit til vores arbejdsgivere, fordi der kommer en ny ferielov.

Det er rigtigt, at vi i overgangsperioden vil få udbetalt penge fra både den gamle og nye ordning, men det ændrer ikke på, at det er vores penge, det er stadigvæk samlet set 12,5 pct. af vores ferieberettigede løn, og dem skal vi selvfølgelig ikke kun have, i tilfælde af at vi bliver gamle nok til at komme på pension. Uanset beløbet kommer vi heller ikke til at have krav på mere ferie. Ferieloven siger fem uger i året, nogle overenskomster giver seks uger i året. Vil vi have mere end det, er vores arbejdsgivere i deres gode ret til at sige nej.

Selv om overgangsordningen er vedtaget af et stort flertal i Folketinget og med ros fra arbejdsmarkedets parter, så mener jeg, det er en gigantisk fejl at pålægge lønmodtagere at sætte deres penge i pant, for at vi kan få en ny ferielov. For mig handler det ikke om, om ferieloven er formynderisk eller ej.

Det handler om, at feriepengene er vores, vi har selv tjent dem, og når vi overgår til en ny ordning, er der ingen undskyldning for at holde vores penge tilbage. Derfor er det også glædeligt, at et bredt flertal i Folketinget nu lader til at være enigt om, at vi skal have vores penge alligevel. Og lad det nu blive alle pengene.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}