Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Solidaritet i praksis

En kollega udviste solidaritet med mig i praksis. Det er åbenbart efterspurgt.

Det er møgtidligt om morgenen. Det er mørkt, det er koldt derude og det er mandag. Mens weekendens erfaringer hurtigt opsummeres, drikkes der morgenkaffe fra skurvognens kaffemaskine af en kvalitet, der ville være de gamle storbælts færger værdig. Døren går op og ind kommer vores tillidsmand, han er en af de få, der godt må gå ind i skuret uden at banke på:

”Nåh, gutter, der er nedmanding. Der er tre der stopper i dag. Jeg skal lige bruge navnene så fyresedlerne kan ryge i trykken ude i firmaet.”

I byggeriet er det ikke usædvanligt, at der følger en fyreseddel i takt med at byggeriet bliver færdigt. Nogle gange skal man hjem en kort tur, inden man kommer tilbage til samme firma. Andre gange må man søge nye græsgange. Oftest er det sådan, at man går efter ”sidst ind, først ud” princippet. Det gjorde vi også her. Dem der sidst var ankommet på pladsen, måtte videre.

”Ewald, Theis og Louis, er det jer tre der skal skrives på sedlerne?” spørger vores tillidsmand. ”Nej det ville være dumt, Louis bliver, jeg tager ud og søger arbejdet”.

Svaret kommer ganske roligt men bestemt fra Svend, der er ældste-svend i murersjakket. Og så blev det sådan. Det havde vi drøftet tidligere kollegaer imellem. Når det kom dertil at der skulle mandes af, så gav det da bedst mening at dem med nystiftet familie og hvad der dertil hører så vidt muligt blev i arbejde, og så gav de andre plads. Det har jeg selv gjort da jeg var ungkarl, og jeg vil da også bestræbe mig på det, når jeg rammer den mere erfarne ende af livsspekteret.

Alle ville ønske, at andre gjorde det samme

Det var jo en god lille historie fra hverdagen. Så den smed jeg en tur på de sociale medier. Og jeg skal da lige love for den eksploderede. Massevis af tilbagemeldinger og mediet A4 ringede både til mig og andre kollegaer på pladsen for at høre om det var rigtigt, og om de måtte skrive en artikel. Men ret hurtigt gik det noget andet op for mig. Historien var god fordi den var unik. Langt størstedelen af tilbagemeldingerne der kom, omhandlede at folk ville ønske at de gjorde det samme på deres arbejdsplads.

Jeg er i mellemtiden selv blevet sendt hjem og venter på, at det næste murersjak skal kalde mig ud. Tilkendegivelserne er allerede kommet - jeg kan forhåbentlig starte i næste uge. I vores branche har vi konstant øre og øjne åbne for, hvor der mangles folk og hvem der er ledige. Et sirligt netværk af A-kassefolk, opmålere og kollegaer har konstant fingeren på pulsen. Det nyder både vi og arbejdsgiverne i øvrigt godt af.

Det starter med os selv

Men mens jeg venter, tænker jeg meget på dem der efterlyste samme solidaritet. For det gjorde oprigtigt et indtryk på mig, hvor mange der ville ønske, at vi udviste mere af den slags over for hinanden. Og der kan jeg kun sige det på en måde. Vi er kun os selv til at udvise den slags solidaritet. Er det noget vi ønsker, så må vi tage snakken med hinanden ude på arbejdspladserne. Og det er ikke altid nemt. Jeg har selv siddet i skurvogne, hvor vi skændtes så det bragede, og hvor det på ingen måde var givet, at kollegaer ville se det storartede i, at vi hjalp hinanden og bar byrderne i fællesskab. Det ikke sjovt at have de skænderier, og det er ikke nemt. Men de solidariske handlinger kan kun komme et sted fra, og det er fra os selv.

Jeg kan skrive spalte op og spalte ned om det i aviser og på sociale medier. Det hjælper ingenting, hvis vi ikke selv handler.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping. Han er aktiv i Enhedslisten.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Denne krig handler ikke om vestlige værdier, men udstiller endnu en gang Vestens hykleri og dobbeltmoralske politik. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere