Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det frie fagforenings valg er et aktivt valg

Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv.

Det var sen formiddag. Efterårssolen stod ind gennem vinduet i skurvognen. Uden for kørte entreprenørmaskinerne rundt på grusvejene, mens de sidste detaljer blev gjort færdig på den lave karré. Indenfor løb kaffen igennem kaffemaskinen, og vi stod mere eller mindre i kø til køleskabet for at hente vores madpakker. Vi var to sjak. Et murersjak og et jord- og betonsjak, der delte de ti pladser i skuret. Vi fik sat os på vores pladser, og snak og spisning begyndte. Vores frokostpause var i gang.

Jeg kan ikke huske hvordan, men snakken faldt på A-kasse regler og overenskomster, og pludselig kom det frem, at en fra jord- og beton sjakket var uorganiseret. Der blev først lidt stille, måske lettere akavet stemning. Alle i murersjakket var medlemmer af den overenskomstbærende fagforening, der var en klar holdning om både at yde sammen og nyde sammen. Ingen nåede rigtig at sige noget til, at gutten her var uorganiseret inden jord- og beton arbejdernes formand udbrød i hånlig latter, at han heller ikke var medlem af den overenskomst bærende fagforening, og at sådan en gang lort var man da mere end almindelig idiot hvis man betalte til.


Vi var målløse. Her sad han i en skurvogn, hvor vi betalte for, at vores fagforening håndhævede de gældende skurregulativer. Han sad med arbejdsgiverbetalt arbejdstøj på, med en lønseddel med pension og søgnehelligdagsbetaling og nød sin sjette ferieuge - hele pisset betalt og vedligeholdt af os. Og så kaldte han os tilmed idioter? Jeg tror de fleste af os kun lige nåede at tænke det til ende, før skuret eksploderede. En kollega kunne simpelthen ikke have i sig, at alt det som gutten her nød godt af, kaldte han lort. Og han kaldte tilmed os der sørgede for at vedligeholde aftalerne for idioter.

Det gik stærkt, og der blev sagt nogle hårde ting, dog ikke noget der kunne måle sig med den grovhed han lige havde kastet i vores retning. Men de sad og råbte og skreg af hinanden, og jeg tror mange var bange for at det om kort tid ville ende i håndgemæng. Det blev heldigvis kun ved råberiet, og manden, der lige havde kaldt os idioter, endte med at smide lidt demonstrativt med en stol, inden han forlod skuret. Han fik besked på, at hvis han syntes vi var så store idioter, og han mente at de aftaler vi vedligeholdte var så elendige, så kunne han vel fint undvære det skur, hvis regulativer vi betalte for blev håndhævet. Det kunne han selvfølgelig ikke. Men stemningen var forpestet, og der gik lang tid før vi overhovedet talte til hinanden.

Foreningsfrihed og ytringsfrihed

Jeg kan ikke huske, om jeg var formand eller tillidsmand for murersjakket på den plads. Men kort efter kom jeg til møde med vores byggeleder. Vi talte om situationen, og han indskærpede, at der var foreningsfrihed her i landet, hvilket jeg gav ham ret i. Jeg bad ham huske på, at den frihed gik begge veje, og vi havde også ret til at organisere os. Det var vi også enige om. Min byggeleder bad mig huske på, at vi også havde ytringsfrihed. Det var vi også enige om, jeg bad ham ligeledes at huske på at den ytringsfrihed også var gældende for os, og det kunne da ikke være rigtigt, at vi stiltiende skulle finde os i at blive overfuset på den måde. Vi havde tilmed havde en ret til at have en holdning, når folk aktivt modarbejdede de aftaler vi havde om løn- og arbejdsforhold med vores arbejdsgiver. Vi gik enige derfra, og huset endte med at blive bygget færdigt.

Der er rigtig meget diskussion om det frie fagforeningsvalg i disse dage. Der må ikke herske tvivl om, at vi skal overholde overenskomsterne, og vi skal ikke overfuse eller true hinanden. Men det frie fagforeningsvalg er ikke bare et valg - ligesom spørgsmålet om man helst vil have en Carlsberg eller Tuborg. Det er et frit valg, men også et aktivt valg. Det er et valg om, hvorvidt man støtter op omkring den aftale om løn- og arbejdsforhold der er mellem medarbejdere og ledelse på den givne arbejdsplads, man arbejder på. Ved at fravælge den overenskomstbærende fagforening er man ikke med til at vedligeholde den aftale, der er på arbejdspladsen. Ved at vælge at melde sig ud, modarbejder man den. Det er ikke et spørgsmål om intentioner, men et faktum at aftalen kun eksisterer i kraft af, at der er opbakning til den. Så ja, fagforeningsvalget er frit, det kan ikke diskuteres. Men holdninger er også frie, og du kan ikke pådutte folk at elske dig, når du modarbejder dem.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping. Han er aktiv i Enhedslisten.
Seneste blogs
Af Søren Gade
12.12.19, 14:30
Den ofte hadefulde tone på nettet afholder mange fra at give deres mening til kende. Det er et problem for ytringsfriheden. Og vi er ikke de bedste rollemodeller for vores børn, hvis vi selv hidser os uhæmmet op. Læs mere
Af Isabella Arendt
12.12.19, 10:55
Martin Ågerup skriver i sin seneste blog, at topskatten i Danmark er hæmmende for væksten og derfor uretfærdig. Hvorvidt den hæmmer væksten, vil jeg ikke udtale mig om her. Til gengæld vil jeg gerne give dig et argument for dens uretfærdighed, som jeg tror, du vil kunne lide: Den nuværende topskat hæmmer friheden for familierne. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.12.19, 10:23
Tak til politiet. Nej tak til de politikere, partier, organisationer og medier, der har gjort terrorkomplekset muligt. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.12.19, 08:37
Det er den eneste mulighed for at gøre selvstændighedsønskerne til en succes. Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.19, 23:44
Send pandaerne retur, og send Statsministeren på kursus i, hvordan man bedst beskytter den danske stat mod trusler fra Kina.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.19, 17:05
En kombination af befolkningsudskiftning og svensk politisk korrekthed er årsagerne til, at traditionen er gået i sort. Læs mere
Af Martin Ågerup
10.12.19, 14:13
Vores skattesystem straffer helt almindelige mennesker for at være flittige Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.19, 12:15
Forsvarsminister Trine Bramsen kaster aben videre i svindelsagen i forsvaret, men på nuværende tidspunkt burde hun nøjagtig vide, hvornår alvoren gik op for departementschefen. I mellemtiden er der flere ting, politikerne kunne gøre for åbenheden. Læs mere
Af Henrik Højlund
09.12.19, 19:44
Game of Thrones og Bachs juleoratorium lokker med noget stort i vores små liv. Læs mere