Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skal man miste boligen grundet fagligt engagement?

Byggeriet er en branche med fuld knald på. Det kan være hamrende sjovt. Det kan også føre uoverensstemmelser med sig. Men der må være en grænse for, hvor langt vi går over for hinanden.

Prøv at forestille dig, at du har fundet stedet – det perfekte sted. Måden du altid har drømt om at bo på. Det kan godt være, at det ikke er den bedste investering i verden, men du er klar til at lægge blod, sved, tårer og ikke mindst tid i projektet. For det her er bare stedet, her skal du være med din familie.

Ekstra Bladet har lige bragt en historie om min ven og kollega Walther og hans familie. Han solgte sin lejlighed, købte en gammel skodbåd med dertilhørende kajplads, satte båden i stand og etablerede sig med sin familie.

Eller sådan var det. For Ekstra Bladets historie handler om, at den kajplads, min kollega lejer, selvfølgelig ejes af nogen. Den ejes af ingen ringere end Mogens de Linde. Mogens de Linde er en af kongerigets største og rigeste byggematadorer og bestyrelsesformand for formueforvaltningsselskabet, Newcap Holding. De kajpladser, som min kollega og mange andre lejer sig ind på, ligger i forlængelse af nogle byggegrunde, der også var ejet af Mogens de Linde. Der skulle selvfølgelig bygges, og det blev der.

3F på besøg

I forbindelse med byggeriet blev byggepladsen besøgt af 3F. Og det gik jo som det gik. Mogens de Lindes underleverandør på byggeriet, Athene Byg, der drives af sønnen Mikkel de Linde, havde rod med lønnen, og man kunne heller ikke overholde bestemmelserne om arbejdstid. Så der skulle efterbetales hundredtusindvis af kroner i løn og en bod for brud på overenskomsten.

Det forholder sig nemlig sådan, at min kollega, ligesom jeg selv, er aktiv og tillidsvalgt i Bygge, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening – den lokale 3F-afdeling. Så da repræsentanterne fra fagforeningen møder op på byggepladsen, kender min kollega dem. Ordentlig og høflig som han er, byder han dem på kaffe på sin husbåd. Så kan han jo også stolt vise husbåden frem. Det skulle han så åbenbart ikke have gjort. For noget tid efter kaffesnakken med folkene fra fagforeningen, bliver min kollega kontaktet af direktøren fra den førnævnte underleverandør Athene Byg, Mikkel de Linde. Han forklarer meget ophidset, at hans far, Mogens de Linde, bliver meget sur, når han hører, at han går der og drikker kaffe med folk fra fagforeningen.

Hjemme fra ferie: Din bolig er opsagt

Walther er jo murersvend ligesom jeg, så der skal mere end en ophidset direktør fra en byggevirksomhed til at imponere ham. Han tager det med ro. Som regel skal de her typer jo bare have lov at dampe af, så bliver de gode igen. Så han tager på ferie. Men da han kommer hjem, ligger der et pænt brev i postkassen. Lejemålet er opsagt, og han skal flytte sin båd. Den umiddelbare årsag er pladsmangel. Den køber min kollega ikke. Det er sgu da belejligt, at havnekajen er skrumpet i størrelse, simultant med at den fagforening, som han er aktiv i, har kørt en sag på en af Mogens de Lindes byggegrunde, hvor han selv har familie, der udfører arbejdet. Så et større tovtrækkeri går i gang. Og mens de skændes om den påståede pladsmangel, rykker der tre nye både ind på kajen.

En for alle – alle for en

Sager som denne her bliver ofte ikke belyst offentligt. Men det er jo fuldstændigt vanvittigt, hvis man skal frygte for sin bolig eller jobsituation grundet engagement hos fagbevægelsen. Som lejer af en kajplads til husbåd er du ringe stillet over for udlejere. Du kan faktisk blive opsagt uden videre grund. Det kan vi som kollegaer og tillidsfolk på ingen måde sidde over hørigt. Hvis De Linde-familien får held med at jorde kollegaer sådan her, kan det lige så vel være en af os andre, det går ud over næste gang.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping. Han er aktiv i Enhedslisten.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles et personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.02.20, 07:17
Dyr mad er en bekvem måde, man kan udvise sit kulturelle mereværd Læs mere
Af Nauja Lynge
17.02.20, 19:08
Socialdemokraterne har bygget en usynlig, men meget høj mur omkring regeringen, som før eller senere bryder sammen. Og når den gør det, bliver det umuligt at bygge den op igen! Læs mere