Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ryttere ved Wolt, organiser jer!

Nye digitale platforme åbner en vifte af muligheder, og fremtidens arbejdsmarked kan blive sindssygt spændende. Men for at det skal blive så spændende som muligt for os, der udfører arbejdet, er det vitalt, at vi tager det organiserede arbejdsmarked med ind på det nye digitale arbejdsmarked.

Både Fagbladet 3F og Berlingske har i den senere tid haft fokus på madudbringningstjenesten Wolt. Jeg tror, rigtig mange af os har benyttet den. Og den er da også smart, hvor end du er, kan du hive telefonen op, gå ind på appen, vælge og betale for noget mad. Mens maden bliver bragt til dig, kan du pænt følge med på et kort på telefonen og se, hvor rytteren, der bringer din mad, befinder sig, og hvor lang tid du så behøver at være sulten endnu. Det er da smart!


”Partnere” eller ansatte?

Men der er også noget andet, der er rigtig smart. Maden skal jo bringes ud, men du kan faktisk ikke blive ansat til den slags hos Wolt. Nix, de benytter sig nemlig kun af ”partnere”, der så leverer den ydelse at bringe mad ud. De kører godt nok rundt med store blå kasser på ryggen, hvor der står Wolt. Mange af dem har blåt tøj på med Wolts logo. Men de har ikke noget direkte med Wolt at gøre. De er som sådan ikke Wolts ansvar. De er nemlig selvstændige, og dem skulle der, ifølge Berlingske, være omkring 1000 af bare i Danmark.

Det er sådan i Danmark, at du kan tjene omkring 50.000 kr. om året som selvstændig, uden at du behøver at oprette en virksomhed. Så det gør Wolts ”partnere” – altså dem, vi ser cykle rundt på gader og stræder med Wolt-tøjet på. Og dem, der tjener mere end 50.000 kr., de opretter et CVR-nummer, og vupti, så er de en virksomhed, og de kan så fortsætte med at køre for Wolt.


135 kr. i timen – eller hvad?

Ifølge Fagbladet 3F så tjener de her partnere omkring 135 kroner i timen. Det er vel meget fint, tænker mange.

Bevares, men det er altså med alt. Af den løn skal der ikke kun betales husleje og regninger. Det er af samme timeløn, der skal lægges til side til pension, spares op til ferie, betales forsikring, mens man er på arbejde, og lægges til side til sygdom. Man lønnes pr. levering, så er der tid mellem leveringerne, skal de 135 kroner på den effektive arbejdstid også dække det. Det transportmiddel, der er forudsætningen for at kunne være partner, skal både erhverves og vedligeholdes for de 135 kroner, og der er heller ikke noget taxameter, der tikker, når der skal laves papirarbejde i forbindelse med skatteindbetaling. Så gør man op, hvad der egentlig er af udgifter, og tid man bruger udover, så begynder de der 135 kroner i timen at falme lidt.


Arbejdere på cykel, forén jer!

Men venner. I gør et formidabelt stykke arbejde. Man er løgner, hvis man påstår, det ikke er fedt at få leveret maden lige til døren, og i er der spot on hver gang. Ryttere ved Wolt, organiser jer! Tal sammen, meld jer ind fagforeningen og få en aftale på plads, der gør, at I kan fortsætte det gode arbejde under forhold, der modsvarer jeres indsats. I elsker friheden, og I elsker fleksibiliteten, og det er super fedt. Men jeres frihed og fleksibilitet er også det, der gør jeres arbejdskraft eftertragtet, så I fortjener også sikkerhed. I skal højst sandsynligt arbejde det meste af jeres liv, og hver time i arbejder, skal være givet ordentligt ud, også selv om det kun er et midlertidigt job.

Meld jer ind! Organiser jer! I gør det rigtig godt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping. Han er aktiv i Enhedslisten.
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
23.09.19, 08:43
Jeg kender ingen andre, altså bortset fra mine gamle politikervenner, der ikke må tage et job i bestemte brancher, uden man bliver forarget. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.19, 06:32
Det er kun de venstreorienterede og de liberale, som drømmer om mere mangfoldighed, frihed og flere penge. Læs mere
Af Ane Liebing Grøngaard
21.09.19, 10:16
Jeg håber, at alvoren efterhånden er sunket så meget ind, at vi må kalde en spade for en spade og sige højt, at vi er bange for fremtiden. Også selv om vi ødelægger den gode stemning. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.19, 23:19
Monopolvirksomheden er en del af den nye totalitære orden. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.19, 14:59
Den gode nyhed er, at det kan forhindres med to byggesten. Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
20.09.19, 14:16
I mange andre medlemslande vajer det europæiske flag side om side med det nationale og regionale flag. Det symboliserer tydeligt, at vi alle er en del af forskellige fællesskaber, men at disse fællesskaber ikke udelukker hinanden. Læs mere
Af Anna Thygesen
20.09.19, 11:00
Det er stadig jungleloven, der hersker i 3F – selv om de påstår noget andet. Og med deres arrogante attitude ender fagforeningen på Arbejdermuseet. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.09.19, 10:51
Og det ændres ikke nævneværdigt med indgrebet den 19. september. Læs mere
Af Camilla Burgwald
20.09.19, 10:10
Forestil dig, at lade dine indre dramaer udspille sig med nationen som publikum. Mens du forsøger at lede landet. Jeg har selv været i politik og ved af erfaring, at der kan være meget mere på spil end rene politiske målsætninger.  Læs mere
Af Signe Munk
19.09.19, 17:32
Vi skal turde tage livtag med alkoholkulturen for de unge og for hinanden. Læs mere