Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skal en ny regering være lig billig udenlandsk arbejdskraft?

Når De Radikale vil udvide arbejdsudbuddet, handler det hverken om ansvarlighed eller om at ville besætte ledige stillinger. Det handler om ren ideologi, hvor arbejdsgivernes adgang til billig arbejdskraft overtrumfer alt.

Regeringsforhandlingerne er i gang. Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og De Radikale prøver at få enderne til at mødes, så der kan dannes en regering de næste fire års tid. Det ikke nemt. Det er vi i øvrigt heller ikke blevet lovet, det ville blive. Der er mange ønsker. Der skal fart på den grønne omstilling, velfærden skal genoprettes, De Radikale ønsker, at arbejdsudbuddet skal øges med godt 30.000 personer osv.

Et øget arbejdsudbud skal presse arbejderne

Der er jo ingen tvivl om, at der skal flere hænder til i det offentlige, hvis vi vil en bedre velfærd. Nogle vil påstå, at man kan effektivisere på konsulent- og ledelsesgangene i det offentlige i en sådan grad, at det ville kunne frigøre midler til at ansætte i tusindvis i den borgernære velfærd. Det aner jeg ikke om er sandt. Min erhvervserfaring er fra det private. Så det er der, jeg har min indsigt. Men hvis nogen kan forelægge mig en plan, der sandsynliggør den påstand, så vil jeg med stor interesse læse det. Men det er ikke det, det skal handle om nu. Nej, det, der ligger i det her er, at når der diskuteres flere hænder i den borgernære velfærd, så er De Radikale straks fremme for at foreslå, at vi skal have øget arbejdsudbuddet med 30.000 mennesker. Det vil de gøre ved at lempe for reglerne for at importere arbejdskraft fra Mexico, Rusland, Brasilien m.fl.

Og det lyder måske meget logisk, at hvis der skal bruges flere hænder, bør vi øge arbejdsudbuddet. Men det er noget af en trojansk hest, De Radikale bringer ind i forhandlingerne her. En forøgelse af arbejdsudbuddet handler ikke om at besætte ledige stillinger. Det handler om at øge udbuddet af arbejdere, der søger de stillinger, der nu engang er. Så vil en øget konkurrence om de jobs, der er, medføre, at de arbejdere, som skal tage jobbet, bliver presset til at udføre arbejdet for lidt mindre. Det er det, De Radikale vil – ikke en skid andet!

Masser af ledige i EU allerede

Måtte vi nå til en politisk beslutning om at genoprette velfærden, så er der rigeligt af folk, der mangler jobs ude i EU og herhjemme. Kollegaerne i EU kan frit rejse hertil og udføre arbejdet. Vi skal bare lade være med at insistere på at underbetale dem. Manglen på tilgængelig arbejdskraft er en påstand, man skal pleje ekstremt meget omgang med Dansk Arbejdsgiverforening for at kunne forstå. Hvilket De Radikale jo også glædeligt gør.

Forleden dag kom en god kollega, der er ansat i min fagforening, 3F BJMF, over til mig. Han havde lige været ude at besøge en lettisk kollega. Han var medlem af fagforeningen. Men han havde fået organiseret resten af sit sjak, der bestod af tyskere og andre udenlandske kollegaer. De skulle meldes ind i fagforeningen, og så skulle deres arbejde måles op af vores opmåler til akkord, for som de selv sagde, ”så de kunne tjene det samme som danskerne”. Og jeg tror, det er her, problemet ligger for De Radikale og Dansk Arbejdsgiverforening. Der mangler ikke kvalificeret arbejdskraft. Der mangler billig arbejdskraft. Polakker, rumænere, tyskere, letter m.fl. vil i større og større grad ikke finde sig i at skulle betales mindre end den lokale arbejdskraft for deres arbejde. Og nu har De Radikale lovet arbejdsgiverne nye jagtmarker.

De Radikale er ideologisk blå

Når De Radikale vil hjælpe arbejdsgiverne med at skaffe billig arbejdskraft, på trods af der er masser af ledige arbejdere, så skyldes det ren ideologi. De anser det i større grad som deres pligt at tilvejebringe, hvad erhvervslivet efterspørger, frem for at sikre ordentlige og trygge vilkår for arbejderne. Sådan er det jo. Og hvis de mener det anderledes, må de jo bevise det. Men skal man tro, hvad de siger, skal man ikke gøre sig forhåbninger derom.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Valgdebat

Marie Krarup: Danmark kan være væk om 100 år

Marie Krarup
Lader vi være med at vogte grænserne, og lader vi endnu flere migranter fra muslimske lande bosætte sig i landet, vil vi få et islamiseret land, der kommer til at adskille sig markant fra det land, vi kender i dag.

Debat: Det borgerlige Danmark tabte

Peder Bjerregaard
Når ”gevinstmaksimering” sættes over mennesker og klima, så siger vælgerne stop!
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}