Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Venstre ved du, hvor du har. Men hvor kommer pengene fra?

Der bør være lagt mere åbenhed over, hvor pengedonationerne i dansk politik kommer fra.

Partistøtten har, al den tid jeg kan huske, været en varm kartoffel. Hvem får penge af hvem? Og hvorfor giver man de her penge? For at sikre åbenhed har vi i Danmark en lov, der kræver fuld åbenhed over donationer til politikere og politiske partier på over 20.000 kr.

Det giver måske meget god mening, at hr. og fru Danmark ikke skal stå offentligt til skue, når de smider en tusindkroneseddel til deres lokale kandidats valgkampagne. Det kan jeg godt se ikke vedrører mig.

Men når du som enkeltperson, virksomhed eller organisation besidder så store summer af penge, at du faktisk har midler til at gøre kandidater – eller hele partier – afhængige dine donationer, så mener jeg, at det vedrører andre, hvem der donerer hvad til hvem og hvor meget. For de donationer er lig magt, og magt skal være transparent.

Lige nu verserer der en sag vedrørende Britt Bager og Marcus Knuth fra Venstre. Marcus Knuth skulle angiveligt have modtaget to gange 20.000 kr. fra to virksomheder, der begge tilhører Fritz Schur. Ud over et cv i toppen af dansk erhvervsliv, som kan fylde en hel toiletrulle, er Fritz Schur kammerherre, kommandør af Dannebrog, og faktisk er han også tidligere formand for Venstres erhvervsklub, Den Liberale Erhvervsklub. Britt Bager har modtaget 100.000 kr. fra fem forskellige virksomheder, der også tilhører en og samme person. Historien melder ikke umiddelbart noget om, hvem det er. Toppen af erhvervslivet, jordejere og lettere adelige har alle dage været Venstres foretrukne klientel.

Da historierne begyndte at poppe op for ikke så længe siden, slog vores økonomi- og indenrigsminister ud med armene og sagde, »der ikke noget at komme efter«. Jeg er helt med på, at han har ment, at der juridisk ikke var noget at komme efter. Det er to juraprofessorer imidlertid uenige i. Derfor har to politikere fra Enhedslisten valgt at få myndighederne til at kigge på, om der nu ikke er noget at komme efter. Eva Flyvholm og Nikolaj Villumsen har nemlig valgt at melde Britt Bager og Marcus Knuth til politiet.

Men selv hvis de relevante myndigheder ikke mener, der er noget at komme efter i forhold til gældende lovgivning, så kan vi ikke slå ud med armene og sige ”der var intet at komme efter”. For når man ser på, hvor åbenlyst og kontinuerligt man gør sig umage for ikke at skulle stå på mål for sine økonomiske donationer, så er der noget galt. Så uanset hvad udfaldet bliver af denne politianmeldelse, så mener jeg, der er ”noget at komme efter”. Vi er nødt til at sikre åbenhed om økonomisk støtte i politik. Hvis man mener, at en virksomhed eller organisation ikke kan stå på mål for de politiske engagementer, man har økonomisk, så må man lade være.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere