Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Venstre ved du, hvor du har. Men hvor kommer pengene fra?

Der bør være lagt mere åbenhed over, hvor pengedonationerne i dansk politik kommer fra.

Partistøtten har, al den tid jeg kan huske, været en varm kartoffel. Hvem får penge af hvem? Og hvorfor giver man de her penge? For at sikre åbenhed har vi i Danmark en lov, der kræver fuld åbenhed over donationer til politikere og politiske partier på over 20.000 kr.

Det giver måske meget god mening, at hr. og fru Danmark ikke skal stå offentligt til skue, når de smider en tusindkroneseddel til deres lokale kandidats valgkampagne. Det kan jeg godt se ikke vedrører mig.

Men når du som enkeltperson, virksomhed eller organisation besidder så store summer af penge, at du faktisk har midler til at gøre kandidater – eller hele partier – afhængige dine donationer, så mener jeg, at det vedrører andre, hvem der donerer hvad til hvem og hvor meget. For de donationer er lig magt, og magt skal være transparent.

Lige nu verserer der en sag vedrørende Britt Bager og Marcus Knuth fra Venstre. Marcus Knuth skulle angiveligt have modtaget to gange 20.000 kr. fra to virksomheder, der begge tilhører Fritz Schur. Ud over et cv i toppen af dansk erhvervsliv, som kan fylde en hel toiletrulle, er Fritz Schur kammerherre, kommandør af Dannebrog, og faktisk er han også tidligere formand for Venstres erhvervsklub, Den Liberale Erhvervsklub. Britt Bager har modtaget 100.000 kr. fra fem forskellige virksomheder, der også tilhører en og samme person. Historien melder ikke umiddelbart noget om, hvem det er. Toppen af erhvervslivet, jordejere og lettere adelige har alle dage været Venstres foretrukne klientel.

Da historierne begyndte at poppe op for ikke så længe siden, slog vores økonomi- og indenrigsminister ud med armene og sagde, »der ikke noget at komme efter«. Jeg er helt med på, at han har ment, at der juridisk ikke var noget at komme efter. Det er to juraprofessorer imidlertid uenige i. Derfor har to politikere fra Enhedslisten valgt at få myndighederne til at kigge på, om der nu ikke er noget at komme efter. Eva Flyvholm og Nikolaj Villumsen har nemlig valgt at melde Britt Bager og Marcus Knuth til politiet.

Men selv hvis de relevante myndigheder ikke mener, der er noget at komme efter i forhold til gældende lovgivning, så kan vi ikke slå ud med armene og sige ”der var intet at komme efter”. For når man ser på, hvor åbenlyst og kontinuerligt man gør sig umage for ikke at skulle stå på mål for sine økonomiske donationer, så er der noget galt. Så uanset hvad udfaldet bliver af denne politianmeldelse, så mener jeg, der er ”noget at komme efter”. Vi er nødt til at sikre åbenhed om økonomisk støtte i politik. Hvis man mener, at en virksomhed eller organisation ikke kan stå på mål for de politiske engagementer, man har økonomisk, så må man lade være.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han er kandidat til Folketingsvalget for Enhedslisten. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.05.19, 06:00
De siger, de kæmper mod had og intolerance. Men ingen hader så manisk som journalister i flok. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.05.19, 14:53
Jeg synes, det er dybt respektløst, at hun bruger ordet “for bøsset” som nedværdigende i hendes udtalelser. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.05.19, 13:48
Bliver det virkelighed, vil det slå tunge søm i DF’s ligkiste. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.05.19, 21:19
Det siger Christen Sørensen, Ellemann- Jensen, Martin Lidegaard, Marcus Knuth og DF. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.05.19, 13:47
Jeg er faktisk der, hvor jeg foretrækker Grenov med hele pakken af antienergi, lav stemmeføring og stresstærskel. Ham ved man da, hvor man har. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.05.19, 14:18
Man kan vælge være naiv og tro på, at Socialdemokratiet er stort og stærkt, siden Venstre ønsker at samarbejde med partiet. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.05.19, 13:43
Læs videre og bliv advaret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.05.19, 09:52
Havde DF dog blot været hudløst ærlige, kunne noget af nedturen være forhindret. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.05.19, 11:22
Partierne må genfinde kompasset og afstikke en kurs. Stop med at rende efter hinanden og overbyde hinanden, så vi ikke ved, hvem der er røde, og hvem der er blå. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.05.19, 12:58
Under Løkke er der kommet 56.000 flere muslimer til Danmark. Læs mere