Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvorfor skal Arbejdstilsynet spares ihjel?

Der er brug for flere tilsyn, ikke færre!

En undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø blandt 50.000 arbejdstagere taler sit tydelige sprog. Siden 2012 er andelen af arbejdstagere, der har overbelastninger af muskler og skelet, steget med 15%. Andelen af arbejdstagere, der føler psykisk overbelastning, er steget med 17%.
Samtidig kan vi også konstatere en kontinuerlig nedskæring på vores arbejdstilsyn. Bare fra 2014 til 2017 er antallet af besøg fra Arbejdstilsynet dalet fra 62.600 til 41.000 – der blev altså gennemført mere end 50 pct. flere besøg for bare tre år siden! LO’s Næstformand, Morten Skov Christensen, har kaldt det en »en fejlprioritering af dimensioner«, at man på finanslov efter finanslov har skåret i Arbejdstilsynet. De nedskæringer har regeringen tænkt sig at videreføre i finansloven for 2019. Jeg kan kun give Morten Skov Christensen ret i hans betragtning.


Ulykkerne på Metroen

En af de første ulykker jeg husker på anlæggelsen af metrocityringen i København skete nede ved stationen. Jeg kan ikke huske hvorfor, men en eltavle sprang i luften lige ind i hovedet på to italienske kollegaer. De slap med livet i behold, men blev begge forbrændte. Og derfra var det, som om at ulykkerne på Metrocityringen kom som perler på en snor. I tiden op til kan jeg huske, at der trods stor arbejdsløshed nærmest var flugt fra metrobyggeriet. Arbejdsmiljøet var så ringe, at folk ikke følte sig sikre på arbejdspladen. Metrocityringen endte med den kedelige rekord som en af de farligste arbejdspladser i Arbejdstilsynets historie. Metrocityringen i København er snart færdig. Men lige nu er de næste store anlægssager allerede i gang. Metrolinjen til den københavnske Sydhavn er allerede i gang, og der skal opføres en ny Storstrømsbro og mange andre store udbygninger af vores infrastruktur. Det betyder, at rekordmange fra både Danmark og resten af EU kommer til at arbejde inden for byggesektoren de næste mange år.


Vi bliver sparret ihjel

Derfor er det også tudetosset, at man på finansloven igen vil spare på Arbejdstilsynet. Ifølge en artikel i Jyllands-Posten 20/03 er en af de helt konkrete konsekvenser af flere års besparelser, at man gået fra i 2007 at have 543 mio. kr. til tilsyn med arbejdsmiljø til i dag i 2018 at have 360 mio. kr. – en besparelse på 33 pct., og så er der ikke engang taget højde for inflation og prisudvikling. Hvis vores politikere mener, at de tager arbejdsmiljøet alvorligt, at sager som dem på den københavnske metrocityring er forfærdelige og ikke må gentage sig, så er det jo alarmerende, at man skærer ned på steder, hvor det rent faktisk virker. På det opsøgende arbejde. Det opsøgende arbejde, også kaldet kontrolbesøg, er noget af det vigtigste, der udføres af Arbejdstilsynet. Særligt for os, der arbejder på byggepladserne. Lige nu er der byggeboom. Og når tidsplanerne er pressede, er noget af det første, der lider knæk, arbejdsmiljøet. Vi har om nogen brug et arbejdstilsyn, der permanent har radaren ude, er tilgængelige og opsøgende. Der er brug for flere tilsyn, ikke færre!
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han er kandidat til Folketingsvalget for Enhedslisten. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
17.11.18, 20:58
Socialdemokratiet anklager Socialdemokratiet for inkompetence i ny skræmmekampagne. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikke-etnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere
Af Signe Munk
16.11.18, 08:35
Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne. Læs mere
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.11.18, 09:17
Rigsfællesskabet er vigtigt for EU, USA, Kina og Rusland. Det er tragikomisk, at vi ikke selv kan se det. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her