Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvorfor skal Arbejdstilsynet spares ihjel?

Der er brug for flere tilsyn, ikke færre!

En undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø blandt 50.000 arbejdstagere taler sit tydelige sprog. Siden 2012 er andelen af arbejdstagere, der har overbelastninger af muskler og skelet, steget med 15%. Andelen af arbejdstagere, der føler psykisk overbelastning, er steget med 17%.
Samtidig kan vi også konstatere en kontinuerlig nedskæring på vores arbejdstilsyn. Bare fra 2014 til 2017 er antallet af besøg fra Arbejdstilsynet dalet fra 62.600 til 41.000 – der blev altså gennemført mere end 50 pct. flere besøg for bare tre år siden! LO’s Næstformand, Morten Skov Christensen, har kaldt det en »en fejlprioritering af dimensioner«, at man på finanslov efter finanslov har skåret i Arbejdstilsynet. De nedskæringer har regeringen tænkt sig at videreføre i finansloven for 2019. Jeg kan kun give Morten Skov Christensen ret i hans betragtning.


Ulykkerne på Metroen

En af de første ulykker jeg husker på anlæggelsen af metrocityringen i København skete nede ved stationen. Jeg kan ikke huske hvorfor, men en eltavle sprang i luften lige ind i hovedet på to italienske kollegaer. De slap med livet i behold, men blev begge forbrændte. Og derfra var det, som om at ulykkerne på Metrocityringen kom som perler på en snor. I tiden op til kan jeg huske, at der trods stor arbejdsløshed nærmest var flugt fra metrobyggeriet. Arbejdsmiljøet var så ringe, at folk ikke følte sig sikre på arbejdspladen. Metrocityringen endte med den kedelige rekord som en af de farligste arbejdspladser i Arbejdstilsynets historie. Metrocityringen i København er snart færdig. Men lige nu er de næste store anlægssager allerede i gang. Metrolinjen til den københavnske Sydhavn er allerede i gang, og der skal opføres en ny Storstrømsbro og mange andre store udbygninger af vores infrastruktur. Det betyder, at rekordmange fra både Danmark og resten af EU kommer til at arbejde inden for byggesektoren de næste mange år.


Vi bliver sparret ihjel

Derfor er det også tudetosset, at man på finansloven igen vil spare på Arbejdstilsynet. Ifølge en artikel i Jyllands-Posten 20/03 er en af de helt konkrete konsekvenser af flere års besparelser, at man gået fra i 2007 at have 543 mio. kr. til tilsyn med arbejdsmiljø til i dag i 2018 at have 360 mio. kr. – en besparelse på 33 pct., og så er der ikke engang taget højde for inflation og prisudvikling. Hvis vores politikere mener, at de tager arbejdsmiljøet alvorligt, at sager som dem på den københavnske metrocityring er forfærdelige og ikke må gentage sig, så er det jo alarmerende, at man skærer ned på steder, hvor det rent faktisk virker. På det opsøgende arbejde. Det opsøgende arbejde, også kaldet kontrolbesøg, er noget af det vigtigste, der udføres af Arbejdstilsynet. Særligt for os, der arbejder på byggepladserne. Lige nu er der byggeboom. Og når tidsplanerne er pressede, er noget af det første, der lider knæk, arbejdsmiljøet. Vi har om nogen brug et arbejdstilsyn, der permanent har radaren ude, er tilgængelige og opsøgende. Der er brug for flere tilsyn, ikke færre!
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere