Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Pas nu på med de del forlig

Vi skal passe på med del forlig når der forhandles overenskomster. Hvis hvert hus bare passer sit kan vi hurtigt komme til at hjælpe vores modpart. Og det er jo ikke meningen.

Så kom de i hus. Forhandlerne, der på vegne af de LO organiserede arbejdere i regionerne, landede en aftale. De landede et forlig for de godt 40.000 LO organiserede i regionerne.

Aftalen sikre, blandt andet, lønstigninger hen over tre år på 8,1%. En pulje til ligeløn og til lavtløn. Og man har fået sikret nogle senior ordninger der stod til at blive sløjfet.

Spørger man forhandlerne, blandt andre den nu tidligere FOA formand Dennis Kristensen, så er det en god aftale. De har formået at presse arbejdsgiverne og fået meget mere med ud af forhandlingslokalerne end de selv havde turde håbe på.

Om det er en god og retfærdig aftale som der er faldet på plads vil jeg lade være op til dem der skal arbejde på aftalen afgøre. Jeg har lovet at bakke dem op i deres valg og i deres kamp. Og det bliver jeg ved med.

Det der skærer mig i øjnene, og ørene for den sags skyld er, at man vælger at lande en aftale umiddelbart inden de andre områder er på plads. Det ved jeg godt man har gjort mange gange før. Men jeg troede det var det der skulle være anderledes denne gang.

Når man er så langt inde i forhandlingsforløbet virker det på mig strategisk hjernedødt, at lande en aftale udenom de andre områder. Jeg anfægter ikke aftalens kvalitet men hvad havde der været i vejen for at sige ”fint vi enige. Se nu at komme på plads med de andre og så skriver vi alle under og skåler”? Hvorfor er det så stort problem?.

Nogen gange er det mig en gåde at arbejdsgivere, både på det private og offentlige arbejdsmarked, formår at slå kiler ned imellem os. Nede på gulvet hvor du som arbejdsgiver kan true den enkelte på hustandens indtægts grundlag kan jeg forstå at folk kan blive skræmte. Men jeg forstår overhovedet ikke at vores topforhandlere i fagbevægelsen umiddelbart lader sig presse på den måde. Det handler ikke om at afvise den aftale de har fået hjem i regionerne, det handler om at få noget til gengæld for fredspligten, at sige ”fint vi opfører os som i gerne vil, men vi skal lige have de andre med.”

Det vigtigste nu er ikke at miste modet. At kæmpe videre. Der er massere forhandlinger der skal køre endnu. Og de forhandlere har brug for massiv opbakning. Nu og fremadrettet skal vi stadig arbejde hen imod, at forhandle mere i fællesskab. Vi skal lade os inspirere af ideen om at bakke hinanden op med fælles krav. For der er en ting i kan være sikre på, og det er at vores arbejdsgivere de har en musketer ed. De bakker hinanden op i fælles krav på tværs af brancher. Og viser vi ikke en lige så konsekvent solidaritet over for hinanden som arbejdsgiverne gør over for hinanden, så vinder arbejdsgiverne. De vinder stort og der er kun os selv til at betale deres sejr.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han er kandidat til Folketingsvalget for Enhedslisten. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
22.02.19, 20:24
4 ud af 5 efterkommere er uintegrerede. Mindst. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
22.02.19, 16:32
Når justitsministeren ikke er villig til at beskytte befolkningen, så burde han gå. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.02.19, 14:00
Partiet mener tilsyneladende, at Danmark er et stykke hvidt papir, en blank tavle, et hotel, som alle kan tjekke ud og ind på. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.02.19, 11:12
Skal vi ikke bare lade være med at overdrive omfanget af alle de penge, vi kan tjene på det her cykelløb. Det lyder både dumt og naivt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.02.19, 08:48
Ja, fordi kaos er vejen frem. Læs mere
Af Louis Jacobsen
21.02.19, 15:16
Vi bør alle bakke op om Helga Mathiassen. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.02.19, 14:41
Lad os give ordet til Pet Shop Boys og Barack Obama. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.19, 10:31
Skraldespandsmodellen er et af nyere tids værste eksperimenter, hvor man gambler med skrøbelige mennesker i et kollektivt narrespil, som udspiller sig helt ind i hjertet af Folketinget. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
21.02.19, 00:21
Når Naser Khader siger, vi ikke skal hente syrienkrigere hjem til retsforfølgelse, fordi de er til fare for os, glemmer han, at de uanset hvad vil være til fare for menneskene omkring dem. Om de så er i Danmark eller Syrien. Det udgør et problem, fordi han dermed også glemmer, at menneskeliv er lige meget værd – i Danmark og i Syrien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her