Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Pas nu på med de del forlig

Vi skal passe på med del forlig når der forhandles overenskomster. Hvis hvert hus bare passer sit kan vi hurtigt komme til at hjælpe vores modpart. Og det er jo ikke meningen.

Så kom de i hus. Forhandlerne, der på vegne af de LO organiserede arbejdere i regionerne, landede en aftale. De landede et forlig for de godt 40.000 LO organiserede i regionerne.

Aftalen sikre, blandt andet, lønstigninger hen over tre år på 8,1%. En pulje til ligeløn og til lavtløn. Og man har fået sikret nogle senior ordninger der stod til at blive sløjfet.

Spørger man forhandlerne, blandt andre den nu tidligere FOA formand Dennis Kristensen, så er det en god aftale. De har formået at presse arbejdsgiverne og fået meget mere med ud af forhandlingslokalerne end de selv havde turde håbe på.

Om det er en god og retfærdig aftale som der er faldet på plads vil jeg lade være op til dem der skal arbejde på aftalen afgøre. Jeg har lovet at bakke dem op i deres valg og i deres kamp. Og det bliver jeg ved med.

Det der skærer mig i øjnene, og ørene for den sags skyld er, at man vælger at lande en aftale umiddelbart inden de andre områder er på plads. Det ved jeg godt man har gjort mange gange før. Men jeg troede det var det der skulle være anderledes denne gang.

Når man er så langt inde i forhandlingsforløbet virker det på mig strategisk hjernedødt, at lande en aftale udenom de andre områder. Jeg anfægter ikke aftalens kvalitet men hvad havde der været i vejen for at sige ”fint vi enige. Se nu at komme på plads med de andre og så skriver vi alle under og skåler”? Hvorfor er det så stort problem?.

Nogen gange er det mig en gåde at arbejdsgivere, både på det private og offentlige arbejdsmarked, formår at slå kiler ned imellem os. Nede på gulvet hvor du som arbejdsgiver kan true den enkelte på hustandens indtægts grundlag kan jeg forstå at folk kan blive skræmte. Men jeg forstår overhovedet ikke at vores topforhandlere i fagbevægelsen umiddelbart lader sig presse på den måde. Det handler ikke om at afvise den aftale de har fået hjem i regionerne, det handler om at få noget til gengæld for fredspligten, at sige ”fint vi opfører os som i gerne vil, men vi skal lige have de andre med.”

Det vigtigste nu er ikke at miste modet. At kæmpe videre. Der er massere forhandlinger der skal køre endnu. Og de forhandlere har brug for massiv opbakning. Nu og fremadrettet skal vi stadig arbejde hen imod, at forhandle mere i fællesskab. Vi skal lade os inspirere af ideen om at bakke hinanden op med fælles krav. For der er en ting i kan være sikre på, og det er at vores arbejdsgivere de har en musketer ed. De bakker hinanden op i fælles krav på tværs af brancher. Og viser vi ikke en lige så konsekvent solidaritet over for hinanden som arbejdsgiverne gør over for hinanden, så vinder arbejdsgiverne. De vinder stort og der er kun os selv til at betale deres sejr.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere