Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Pas nu på med de del forlig

Vi skal passe på med del forlig når der forhandles overenskomster. Hvis hvert hus bare passer sit kan vi hurtigt komme til at hjælpe vores modpart. Og det er jo ikke meningen.

Så kom de i hus. Forhandlerne, der på vegne af de LO organiserede arbejdere i regionerne, landede en aftale. De landede et forlig for de godt 40.000 LO organiserede i regionerne.

Aftalen sikre, blandt andet, lønstigninger hen over tre år på 8,1%. En pulje til ligeløn og til lavtløn. Og man har fået sikret nogle senior ordninger der stod til at blive sløjfet.

Spørger man forhandlerne, blandt andre den nu tidligere FOA formand Dennis Kristensen, så er det en god aftale. De har formået at presse arbejdsgiverne og fået meget mere med ud af forhandlingslokalerne end de selv havde turde håbe på.

Om det er en god og retfærdig aftale som der er faldet på plads vil jeg lade være op til dem der skal arbejde på aftalen afgøre. Jeg har lovet at bakke dem op i deres valg og i deres kamp. Og det bliver jeg ved med.

Det der skærer mig i øjnene, og ørene for den sags skyld er, at man vælger at lande en aftale umiddelbart inden de andre områder er på plads. Det ved jeg godt man har gjort mange gange før. Men jeg troede det var det der skulle være anderledes denne gang.

Når man er så langt inde i forhandlingsforløbet virker det på mig strategisk hjernedødt, at lande en aftale udenom de andre områder. Jeg anfægter ikke aftalens kvalitet men hvad havde der været i vejen for at sige ”fint vi enige. Se nu at komme på plads med de andre og så skriver vi alle under og skåler”? Hvorfor er det så stort problem?.

Nogen gange er det mig en gåde at arbejdsgivere, både på det private og offentlige arbejdsmarked, formår at slå kiler ned imellem os. Nede på gulvet hvor du som arbejdsgiver kan true den enkelte på hustandens indtægts grundlag kan jeg forstå at folk kan blive skræmte. Men jeg forstår overhovedet ikke at vores topforhandlere i fagbevægelsen umiddelbart lader sig presse på den måde. Det handler ikke om at afvise den aftale de har fået hjem i regionerne, det handler om at få noget til gengæld for fredspligten, at sige ”fint vi opfører os som i gerne vil, men vi skal lige have de andre med.”

Det vigtigste nu er ikke at miste modet. At kæmpe videre. Der er massere forhandlinger der skal køre endnu. Og de forhandlere har brug for massiv opbakning. Nu og fremadrettet skal vi stadig arbejde hen imod, at forhandle mere i fællesskab. Vi skal lade os inspirere af ideen om at bakke hinanden op med fælles krav. For der er en ting i kan være sikre på, og det er at vores arbejdsgivere de har en musketer ed. De bakker hinanden op i fælles krav på tværs af brancher. Og viser vi ikke en lige så konsekvent solidaritet over for hinanden som arbejdsgiverne gør over for hinanden, så vinder arbejdsgiverne. De vinder stort og der er kun os selv til at betale deres sejr.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
18.09.18, 19:47
Grænser er tegnet om på ny hele vejen gennem historien. Det vil også ske i USA en dag. Læs mere
Af Anders Vistisen
18.09.18, 16:44
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.09.18, 15:31
Hvorfor lukker politikerne kulturelle tv- og radiokanaler, der er klassisk public service? Det giver ikke mening. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.09.18, 09:52
121 forskellige grupperinger, i 66 forskellige lande. Truslen er global, de fleste ofre er dog muslimer. Denne form for terrorisme har kun været voksende, også i Vesten, og intet peger på, at den har toppet. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.18, 22:50
Men hvordan kan danske politikere navigere rundt i indblanding fra kinesere, amerikanere og russere? Det kan de naturligvis ikke. Og der er projekter i gang i Grønland, som faktisk er langt mere bekymrende. Men af uvisse årsager er det umuligt at få danskere til at forstå Kinas interesser i Grønland. Dette selv om det vil påvirke den danske stat på mange måder. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
17.09.18, 22:27
Var Venstre-politikeren en ægte frihedselsker, ville han forsvare Danmarks frihed og sin egen frihed til at sige sin mening. Han gør ingen af delene. Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.18, 07:35
Den ideologiske globalisering er for nedadgående og findes efterhånden kun i EU, blandt svenske journalister og skønlitterære forfattere. Læs mere
Af Nauja Lynge
14.09.18, 10:34
De bruges som usmagelig valgflæsk på bekostning af de unge. Læs mere
Af Jens Kindberg
13.09.18, 22:22
Den europæiske generationskontrakt er vigtig for fremtidens Danmark. Læs mere
Af Gitte Seeberg
13.09.18, 21:32
Respekt for den nye politiske fokus på de forsømte erhvervsuddannelser, men spørgsmålet er, om den ikke kommer en postgang for sent. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her