Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nej, lavere selskabsskat er ikke fagbevægelsens anliggende

Liberal Alliances svar på alting er lavere skat. Men når man fra Liberal Alliances side går ud og vil have fagbevægelsen til at kæmpe for lavere selskabsskat, ligner det larm for larmens skyld.

Liberal Alliance har lige fået en ordentlig gang prygl. De gjorde det, som den spekulative del af erhvervslivet gør bedst. De solgte skindet, før bjørnen var skudt: De annoncerede skattelettelser, før aftalen var i hus. Nu står de så og ser - mildest talt - ikke så smarte ud. Hvad gør man så? Jo, man tager den profil, som man har designet til at genere gode ordentlige mennesker mest muligt med, og sender ham i felten. Nu skal der larmes, så folk kan forbinde LA med noget andet. I den forgangne uge har Joachim B. Olsen i ekstremt belærende vendinger været ude og forklare fagbevægelsen, hvordan de bør prioritere. At man i LA mener, at fagbevægelsen prioriterer forkert, er i sig selv ikke underligt. De støttes aktivt af diverse arbejdsgiverforeninger. Så at der er en interessekonflikt, er ikke mærkeligt.

Kort sagt ser LA det som en naturlov, at hvis man sænker selskabsskatten, så vil de flere penge, der bliver tilovers, blive investeret i nye maskiner, teknologi og effektive arbejdsgange. Derved bliver arbejdskraften mere attraktiv, og derfor vil vi helt automatisk få mere i løn. Det sker ifølge LA lige så naturligt, som hvis man hælder vand på jorden omkring en plante, og derfra vil det blive suget op og videre op til i blomsten.

Vi, der rent faktisk udfører arbejdet på det private arbejdsmarked; vi, der skaber den værdi og det overskud, som LA mener bliver beskattet for kraftigt; vi, der rent faktisk er medlemmer i de givne fagforeninger og betaler kontingentet. Vi ved godt, at det ikke nødvendigvis går sådan hver gang. Vi ved godt, at den ledelse, der tager de her beslutninger, består af mennesker og ikke robotter, der automatisk retter ind efter en teori. Det er rigtigt, at overskud nogle gange investeres i ny teknologi. Men nogle gange udbetales det også til aktionærer, bliver investeret i sommerhuse på Mallorca eller bliver fyret af på sjov og spas. De penge, der bliver tilovers ved en lettelse af selskabsskatten, kommer arbejdsgiverne (og kun arbejdsgiverne) til at råde over. Så uanset hvor hårdt og stædigt man holder fast i, at når det regner på præsten, så drypper det på degnen, så er det arbejdsgiverne, der kommer til at have hånd- og halsret over de her penge. Derfor er det ikke en opgave for arbejderbevægelsen at tilvejebringe de her penge. Slut.

Dertil kommer også finansieringen af selskabsskattelettelserne. Hvor skal det råderum hentes? Ser vi historisk på det, så har man hentet penge til skattelettelser ved at skære i understøttelserne, sygekasserne, Arbejdstilsynet og pensionerne. Og det har fagbevægelsen (navnlig LO-fagbevægelsen, men selvfølgelig også andre) en interesse i ikke sker. For dét berører deres kollegaer ude på arbejdspladserne direkte.

Det er ganske fint, at man ønsker at fjerne fokus fra sig selv. Men man har i LA ikke bestilt andet end at angribe vores bevægelse. Og nu står man så og bruger os som røgslør for egne politiske holdninger og mål. Det er sgu en ommer!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han er kandidat til Folketingsvalget for Enhedslisten. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
14.11.18, 12:16
En statsminister er minister for hele Danmark. Den evne har Støjberg ikke. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.11.18, 12:10
Fremtidens investerings- og lånemarked starter nu. Læs mere
Af Mikael Jalving
14.11.18, 11:45
Regeringskrisen i Sverige afspejler en langt dybere samfundskrise. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.11.18, 10:38
Nye tal og undersøgelser må få herboende muslimer til at stille sig selv dette spørgsmål og forsøge at nå frem til et svar. Helst så højt, at vi alle kan blive klogere. Læs mere
Af Anders Vistisen
12.11.18, 10:10
Cirkus Venstre slår til igen. Nu skal vi med i bankunionen for at bekæmpe hvidvask og udbyttesvindel. Det har bare intet med hinanden at gøre. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
12.11.18, 08:55
Hvorfor skal der altid en journalist til at styre den politiske samtale? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.11.18, 00:25
Kun EU kan løse migrationsudfordringerne Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her