Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Social dumping? Det svineri vil vi ikke have her.

Når man arbejder som underentreprenør for Københavns Kommune, skal der ikke udføres social dumping. Det vil sige, at der skal lønnes efter de landsdækkende overenskomster.

70 kroner i timen og nul ferie. Det ikke fair

Med de ord indleder Københavns Kommune sin første kampagne i 2018. Og hvad handler det så om? Selv så jeg plakaten på vej hjem fra arbejde på min cykel. Og jeg var ikke et sekund i tvivl. Københavns kommune har nu tænkt sig at handle på sine sociale klausuler.

Når man arbejder som underentreprenør for Københavns Kommune, skal der ikke udføres social dumping. Det vil sige, at der skal lønnes efter de landsdækkende overenskomster.

Der vil stadig være brodne kar, det er jeg ikke et sekund i tvivl om. Men Københavns Kommune opfordrer nu folk direkte til at henvende sig, hvis man har kendskab til, at der for københavnske skattekroner udføres social dumping.

Amning i skurvognen

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg blev mere end almindelig glad, da jeg så plakaterne. Som murer og tillidsmand, har jeg stået lige midt på byggepladsen, og set hvordan udenlandske kollegaer blev snydt på det groveste og måtte arbejde og leve under kummerlige vilkår. Man ser folk stuvet sammen i campingvogne på byggepladserne. Jeg er sågar kommet ind i en lettere beskidt sovevogn midt på byggepladsen, hvor en mor sad og ammede et nyfødt barn.

Man læser historier om folk, der har brækket både arme og ben i en arbejdsulykke, men i stedet for at blive kørt på hospitalet, bliver de møvet ind i en bil og kørt hele vejen til Polen. Når man ser den slags, så ved man at initiativet fra Københavns Kommune er tiltrængt.

Når man ser sine tillidsvalgte i fagforeningerne afsløre den ene sag om lønsnyd efter den anden og utrætteligt kørt sagerne. Så bliver man sgu glad, når man ser landets største kommune, der helt åbent siger: ”Det svineri vil vi ikke have her!”

Faglig stolthed

Men jeg bliver også stolt. Stolt over de kollegaer, der utrætteligt har kæmpet og fortsat kæmper kampen mod social dumping. De kigger ikke tilbage og er bitre over den kamp de har kæmpet. De kigger frem ad og kæmper videre. Det fællesskab er jeg stolt over at være en del af. Uden de aktive kollegaer og dygtige tillidsfolk havde vi aldrig formået at holde fokus på konsekvenserne af socialdumping for os alle sammen. Vi har støttet hinanden på tværs af landet.

I de mere end ti år jeg har været med, har vi insisteret på, at den her kamp var vigtig. Vi har insisteret på, at vi skulle have vores udenlandske kollegaer med. Nu organiserer flere og flere udenlandske kollegaer sig sammen med os i de danske fagforeninger. Samtidig melder Københavns Kommune nu ud med kæmpe Hollywood-bogstaver, at der ikke skal foregå underbetaling for københavnske skattekroner. Det kan vi takke fagligt aktive kollegaer over hele landet for.

Kampen mod social dumping er langt fra slut. Men I fagligt aktive og tillidsvalgte derude i hele landet kan godt klappe jer selv på skulderen. Det her er jeres resultat, og jeg er hamrende stolt af at være en del af det fællesskab, der har tilvejebragt det.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
24.09.18, 13:48
Vist er der lyspunkter, men end ikke politiet kan snakke problemerne væk. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
21.09.18, 09:14
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere
Af Signe Munk
20.09.18, 13:17
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at den er forkert. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her