Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sociale klausuler virker. Jeg ved det, for jeg har set det fra første række

Flere og flere kommuner stiller krav om ordentlige arbejdsforhold og en seriøs tolkning af uddannelsesansvaret, når virksomheder skal byde ind på opgaver. I skal huske, hvem der arbejder for de klausuler, når I stemmer.

Der bygges over det ganske land. Efter en del års ørkenvandring i finanskrisens dybt usunde og brændende sol bygges der nu på livet løs. En stor del af det, der bygges, bygges med kommunen som bygherre. F.eks. er Københavns Kommune en kæmpestor bygherre.

Herhjemme har vi ladet det være op til arbejdsgiverne i byggeriet selv at vurdere, hvor mange lærlinge de vil ansætte og uddanne til svende inden for de forskellige byggefag. Det er der rigtig mange arbejdsgivere, der er rigtig gode til. Men navnlig de større entreprenører har været dårlige til at løfte deres del af uddannelsesansvaret. Det kan der være mange grunde til. Men det korte af det lange er, at man ofte har kunnet konstatere, at på de projekter, der er blevet ledet af de her store entreprenører, har man ikke kunnet finde så meget som en lærling på deres projekter. Sådan behøver det ikke at være.

Jeg er lige gået på en mellemstor byggesag, hvor Rødovre Kommune var bygherre. Da jeg ankom på pladsen, var noget af det første, der slog mig, hvor mange ret unge mennesker, der var på pladsen. Stort set alle faggrupper havde en til to lærlinge gående på pladsen. Selv hovedentreprenøren havde lærlinge gående. Et par murerlærlinge, for at det ikke skal være løgn.

Efter noget tid faldt jeg i snak med en af byggelederne fra hovedentreprenøren og spurgte ind til, hvorfor de havde de to lærlinge gående på pladsen. Og svaret var kort og konkret. De fik simpelthen ikke lov til at byde ind på opgaver for Rødovre Kommune, hvis de ikke løftede deres del af uddannelsesansvaret.

Det, som de bruger i Rødovre Kommune, kaldes sociale klausuler. Det bruges til at sikre, at kommunens penge ikke kun går til at opføre de faciliteter, der er behov for, men at det også foregår på en måde, der er ansvarlig. Både hvad angår arbejdsmiljø, uddannelse af fremtidens faglærte og arbejdsforhold. Og det virker. Jeg har set det med egne øjne.

Så når I nu skal i stemmeboksen på tirsdag den 21/11 2017, og hvis I er det mindste i tvivl om, hvor krydset skal sættes, så brug lige tid på at finde ud af, hvem der støtter de sociale klausuler i din kommune. Vores fællesskab skal ikke finansiere social dumping. Det skal sikre velfærd, uddannelse og tryghed. For de mange, ikke de få.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han er kandidat til Folketingsvalget for Enhedslisten. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.18, 13:19
Det er for længst en kendsgerning, medmindre noget andet sker. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.18, 13:04
Oplevelser og indtryk fra en uge i det forvandlede Danmark. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.11.18, 11:16
Vi kan ikke gamble med sikkerheden for hele den danske stat med en motor drevet af offentlig forvaltning for udenlandske midler, og på ordre fra Kina. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.11.18, 16:12
Det er skræmmende, at nogen synes, en sygeplejerske er en landsforræder, fordi hun hjælper mennesker, der er på flugt fra krig, fattigdom og død. Men også det, at der er mennesker med dette forfærdelige menneskesyn i Danmark. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig, for at kinesisk mineprojekt kan omgås Unesco-regler. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her