*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Politikere leger aktiespekulanter

I Aarhus har politikerne valgt at gamble med borgernes penge – og bruger tilmed gevinsterne på forskud.

Jeg sidder som repræsentant i Aarhus Byråd. Der har vi lige haft budgetforhandlinger. Jeg valgte ikke at skrive under på budgettet. Det var der flere årsager til, men jeg kunne på ingen omstændigheder medvirke til den uansvarlige økonomistyring, som politikerne har valgt.

Det er nemlig valgår, og det betyder behov for at have penge til vennerne. Tilskud, projekter og stillinger skal sikres, således at opbakningen til valget er intakt. Derfor skal der findes penge, og i Aarhus har man fundet en alternativ måde.

 Man vælger simpelthen at investere borgenes skattekroner i aktier. Man opbygger løbende en stadig større likviditet i kommunekassen, som man så vælger at investere i aktier.

 Det kan man så have en politisk holdning til. Min er klar. Jeg mener ikke at en kommune på denne måde, skal agere aktiespekulant på vegne af borgerne. Hvis der er overskudslikviditet gennem længere tid, så skal pengene selvfølgelig tilbage til borgerne.

 Men det bliver faktisk værre. For selvom man kan have en politisk uenighed om hvorvidt midlerne skal placeres i aktier, så burde der ikke være uenighed om at overholde grundlæggende fornuftige retningslinjer for økonomistyring. Og her fejler politikerne i Aarhus Byråd markant.

 For ikke nok med at de nu kraftigt forøger risikoen for at tabe borgernes penge ved at placere endnu flere penge i aktier, så mener de simpelthen at de kan garantere de vil tjene på aktiemarkedet de næste 4 år.

Ja, de er så sikre, at de rent faktisk allerede nu er gået ud og brugt alle pengene, som de håber kommer ind via deres spekulationer. På den måde finder man lige 128 mio. til alle sine venner. Tillykke!

Det er ganske enkelt dybt uansvarlig, og som byrådsmedlem, vil jeg ligegyldigt politisk observans, på ingen måde være medansvarlig for en sådan økonomistyring.

Så når de andre i Byrådet klandrer mig for ikke at ville tage ansvar og være med i budgettet, så kan jeg ikke andet end ryste på hovedet.

Det er jo netop hvad jeg gør ved at stå udenfor – jeg tager ansvar. Det er forrykt at bruge løs af skatteborgernes penge på gøgl, teater og andre sjove projekter op til valget, og så blot håbe pengene efterfølgende kommer tilbage via aktiemarkedet indenfor de næste 4 år.

Hvis politikerne vitterligt tror de kan diktere fremtiden på aktiemarkedet, så burde de jo være mangemillionærer hele bundtet. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er medlem af Aarhus Byråd og folketingskandidat for Nye Borgerlige i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han arbejder som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
18.12.17, 10:57
Her kommer historien om arbejderpartistaten, der afskaffede Norge for at blive en flerkulturel indvandrerstat efter amerikansk forbillede. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her