Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

"Nå, det var bare terror"

Måske er det tid til et mere passende ord, for hvad der sker i Europa.

Der er en begyndende yderst uheldig og potentiel farlig tendens i den offentlige debat. En form for automatik, som tydeliggøres i alt fra Statsministerens pressemeddelelser, til mediernes og kommentatorernes dækning af den vold og død vi ser i Europa.

”Nå, det var bare terror”.

Vi bruger igen og igen begrebet terror om det vi ser. Og hvis vi kigger på de forskellige traditionelle definitioner, så vil dette sagtens også kunne være en passende beskrivelse.

Når IS sender folk til Europa med det ene formål at sprænge uskyldige civile i luften, så er det svært ikke straks at kalde det terror. Men spørgsmålet er om dette stadig er det rette begreb for det vi ser nu i Europa?

For begrebet kommer desværre også i stadig stigende omfang med en lang række automatiserede reaktioner. Lige fra de klassiske fordømmelser, de store floskler om at stå sammen, og til de ligegyldige krav om afstandtagen. Alt sammen fungerende som forretter til hovedmenuen, som kulminerer i en resignerende passivitet overfor de bagvedliggende årsager.

”Nå, de var bare terror”.

Når vi kan konstatere stadig stigende sammenstød mellem Islam og Vesten, som ikke længere foregår på slagmarker eller landsbyer et sted i Mellemøsten, men her i europæiske gader og byer, så er terror ikke længere dette rette ord for det vi ser.

Når vi kan konstatere, at flere af de angreb vi ser i vort samfund, ikke begås af mennesker der kommer direkte fra Syrien og det selvudnævnte kalifat, men rent faktisk kommer fra herboende personer gennem mange år, så må vi erkende at vores hidtidige ordvalg ikke længere er fuldt ud dækkende.

Når vi kan konstatere at den stigende vold, voldtægter, røverier og andet bliver begået af folk, som muligvis er født her i Europa, men som absolut ikke deler vores verdslige og vestlige værdier, og som ikke har den fornødne respekt for retssamfundet og vores normer til at de kan fungere - ja, så bliver vi nødt til at indse det faktum – at vi står overfor en eksistentiel udfordring af langt alvorligere karakter, end en definerbar begrænset fjende i en terrororganisation.

Og der er noget beroligende over en definerbar fælles fjende. Politikerne kan tage afstand og kræve handling. Medierne kan flytte fokus væk efter et par dage, og kommentatorerne kan komme tilbage til intetsigende tale om strategi og spin på Christiansborg. Der har nærmest indsneget sig en mærkværdig alliance, der i fællesskab tegner og skriver drejebogen for hvorledes vi takler disse situationer.

I tragikomisk afmagt er man nu ligefrem begyndt at bruge et nyt begreb – hverdagsterror. Man forsøger på denne måde desperat stadig at definere en fællesfjende, samtidig med et halvhjertet forsøg på at italesætte det voksende oprør der ulmer i befolkningen. Man er åbenbart villig til at gå langt for at undgå at sige det, som stadig flere tænker.

Nemlig, at vi er vidende til starten på endnu en krig imellem vores europæiske levevej, og de personer der tilkender sig den islamiske ideologi, og som magthaverne i fatal historieløs naivitet har tilladt tilbage i vores samfund.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingskandidat for Nye Borgerlige i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han arbejder som selvstændig, underviser og musiker.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Eva Kjer Hansen
22.03.18, 09:21
Slut med at glemme de vigtigste kort som sygesikringskortet og kørekortet. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.03.18, 11:28
Vær altid på vagt over for de velklædte skurke i politik, medier og uddannelse. Som oftest siger de ét, mener noget andet og gør noget helt tredje. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
20.03.18, 16:37
Hvis Løkke får held til at tømme Landsbyggefonden, går renoveringen af landets almene boliger i stå. Det kan man ikke byde lejerne, som på trods af deres opsparede midler vil kunne se deres boliger forfalde uden nødvendige renoveringer. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.03.18, 12:42
Hvis en direktør ikke kan effektivisere med 4% om året uden at ødelægge kernen i virksomheden, så burde denne fyres på stedet. Læs mere
Af Josephine Fock
20.03.18, 09:37
Hvis du vil være sikker på, at PET ikke uberettiget ligger inde med oplysninger om dit sexliv, dit sociale netværk og din gæld, skal du aktivt kontakte dem selv. Det burde ikke være nødvendigt i et retssamfund. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.03.18, 08:16
Gode fagbøger rejser fælles anliggender, men medierne ser dem åbenbart ikke eller tier dem ihjel. Læs mere
Af Angela Brink
19.03.18, 02:40
Alt tyder på, at DR i løbet af de næste fem år skal spare 20 procent. Og at de politikere, der kritiserer spare-udspillet, kan gøre det helt omkostningsfrit. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.03.18, 16:12
Når virkeligheden ikke gør, som man vil, må man finde på dårlige undskyldninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
18.03.18, 09:17
Der bør indføres flere målrettede sanktioner mod Putins indercirkel. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her