*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

"Nå, det var bare terror"

Måske er det tid til et mere passende ord, for hvad der sker i Europa.

Der er en begyndende yderst uheldig og potentiel farlig tendens i den offentlige debat. En form for automatik, som tydeliggøres i alt fra Statsministerens pressemeddelelser, til mediernes og kommentatorernes dækning af den vold og død vi ser i Europa.

”Nå, det var bare terror”.

Vi bruger igen og igen begrebet terror om det vi ser. Og hvis vi kigger på de forskellige traditionelle definitioner, så vil dette sagtens også kunne være en passende beskrivelse.

Når IS sender folk til Europa med det ene formål at sprænge uskyldige civile i luften, så er det svært ikke straks at kalde det terror. Men spørgsmålet er om dette stadig er det rette begreb for det vi ser nu i Europa?

For begrebet kommer desværre også i stadig stigende omfang med en lang række automatiserede reaktioner. Lige fra de klassiske fordømmelser, de store floskler om at stå sammen, og til de ligegyldige krav om afstandtagen. Alt sammen fungerende som forretter til hovedmenuen, som kulminerer i en resignerende passivitet overfor de bagvedliggende årsager.

”Nå, de var bare terror”.

Når vi kan konstatere stadig stigende sammenstød mellem Islam og Vesten, som ikke længere foregår på slagmarker eller landsbyer et sted i Mellemøsten, men her i europæiske gader og byer, så er terror ikke længere dette rette ord for det vi ser.

Når vi kan konstatere, at flere af de angreb vi ser i vort samfund, ikke begås af mennesker der kommer direkte fra Syrien og det selvudnævnte kalifat, men rent faktisk kommer fra herboende personer gennem mange år, så må vi erkende at vores hidtidige ordvalg ikke længere er fuldt ud dækkende.

Når vi kan konstatere at den stigende vold, voldtægter, røverier og andet bliver begået af folk, som muligvis er født her i Europa, men som absolut ikke deler vores verdslige og vestlige værdier, og som ikke har den fornødne respekt for retssamfundet og vores normer til at de kan fungere - ja, så bliver vi nødt til at indse det faktum – at vi står overfor en eksistentiel udfordring af langt alvorligere karakter, end en definerbar begrænset fjende i en terrororganisation.

Og der er noget beroligende over en definerbar fælles fjende. Politikerne kan tage afstand og kræve handling. Medierne kan flytte fokus væk efter et par dage, og kommentatorerne kan komme tilbage til intetsigende tale om strategi og spin på Christiansborg. Der har nærmest indsneget sig en mærkværdig alliance, der i fællesskab tegner og skriver drejebogen for hvorledes vi takler disse situationer.

I tragikomisk afmagt er man nu ligefrem begyndt at bruge et nyt begreb – hverdagsterror. Man forsøger på denne måde desperat stadig at definere en fællesfjende, samtidig med et halvhjertet forsøg på at italesætte det voksende oprør der ulmer i befolkningen. Man er åbenbart villig til at gå langt for at undgå at sige det, som stadig flere tænker.

Nemlig, at vi er vidende til starten på endnu en krig imellem vores europæiske levevej, og de personer der tilkender sig den islamiske ideologi, og som magthaverne i fatal historieløs naivitet har tilladt tilbage i vores samfund.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er medlem af Aarhus Byråd og folketingskandidat for Nye Borgerlige i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han arbejder som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere
Af Gitte Seeberg
08.12.17, 12:55
Er det fordi, nogle mænd har følt sig personligt truffet, eller er det fordi, de har en særlig masochistisk trang til at forsvare noget, som ikke kan forsvares? Læs mere
Af Christel Schaldemose
08.12.17, 11:38
Dieselgate har haft store menneskelige omkostninger. Nu er der endelig EU-enighed om skrappere regler, der skal være med til at undgå en ny skandale. Læs mere
Af Louis Jacobsen
07.12.17, 17:41
Kim Simonsen påstår i deadline 6.12.17, at salget af Alka blev diskuteret på åbne hovedbestyrelsesmøder i fagbevægelsen. Det er ikke altid godt at tage uenigheder offentligt. Men den påstand der blev luftet på landsdækkende TV er, ja, noget af en påstand. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
06.12.17, 22:02
Hvordan det lykkedes islamisten Sherin Khankan at få vendt mediedanmark mod Naser Khader. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
06.12.17, 19:39
Den 3. december fyldte en af Danmarks store rundt. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her