Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis man ikke stoler på Mette Frederiksen, så skal man jo ikke give hende magten igen

Hvorfor giver Folketinget nu frivilligt magten tilbage til Mette Frederiksen?

Så har epidemiudvalget stemt for at ophøje corona til en samfundskritisk sygdom. I Nye Borgerlige stemte vi imod. Det gjorde vi af flere årsager.

For det første er der ingen grund til at ophøje corona til en samfundskritisk sygdom for at indføre coronapasset. Det kunne man uden problemer have gjort i folketingssalen. Allerede der burde alarmklokkerne ringe hos partierne.

For det andet er vi ikke betrygget ved, om der overhovedet er lovhjemmel til dette skridt i epidemiloven, da corona ikke endnu er en samfundskritisk sygdom nu, men man formoder, at den bliver det i december/januar, primært fordi man kommer til at mangle sygeplejersker.

Det er altså på grund af den førte beskæftigelsespolitik og den aktuelle arbejdsmarkedskonflikt, at man nu siger, at man bliver nødt til at sætte restriktioner på befolkningen og potentielle nedlukninger.

Det ønsker vi en ekstern juridisk vurdering af, da det jo åbner for, at man kan igangsætte epidemiloven på baggrund af en lang række politiske beslutninger, som intet har at gøre med en epidemi.

For det tredje har regeringen på ingen måde dokumenteret eller redegjort for, hvilken effekt, om nogen, det vil have at indføre coronapasset på den måde, som man gør. Her er det helt centralt at fokusere på det faktum, at op mod 90 pct. af den gruppe, som er omfattet, ikke vil opleve nogen forandring i epidemikontrollen.

Hvordan hænger det sammen?

Så når I over de næste måneder hører partier klage over regeringens magtfuldkommenhed, så skal I bare huske på … de har selv lige velvilligt givet dem mulighed for at gøre det.

Jo, det er mellem 85-90 pct. af befolkningen, der er blevet tilbudt en vaccine, som har taget imod den. Disse kommer ikke til at opleve nogen som helst forandring, da deres coronapas automatisk vil lyse grønt. Det vil det gøre, ligegyldigt om de reelt er smittede og kan smitte andre, da de ikke bliver omfattet af kravet om skulle lade sig teste løbende.

Så er der den resterende lille uvaccinerede gruppe. To af de store grupper her er unge indvandrerdrenge og så børn mellem 12-15 år. Lad os bare være ærlige ... den gruppe af indvandrerdrenge lever i meget isolerede samfund, især på den københavnske vestegn, og er nok næppe storforbrugere af Nationalmuseet og restauranter.

Så er der de 12-15-årige uvaccinerede. Men de er ikke omfattet af kravet om coronapas, så derfor har indførslen af det ingen betydning for denne gruppe. Så på tre helt centrale punkter er der altså store huller i argumentationen fra de partier, som nu har givet magten væk fra Folketinget og lige i hænderne på Mette Frederiksen.

Så kan det godt være, at Jakob Ellemann-Jensen stiller sig frem i medierne og siger, at han ikke stoler på Mette Frederiksen, men han har lige velvilligt givet hende magten til at fortsætte som hidtil.

Nu kan regeringen så styre landet via bekendtgørelser i stedet for love, og det er en massiv svækkelse af Folketingets indflydelse og kontrol med regeringen. Reelt foregår det på den måde, at epidemiudvalget får bekendtgørelser til godkendelse ganske få minutter før mødet med et krav om beslutning inden mødets afslutning og uden mulighed for at få svar på spørgsmål, inden man skal tage stilling.

Så når I over de næste måneder hører partier klage over regeringens magtfuldkommenhed, så skal I bare huske på … de har selv lige velvilligt givet dem mulighed for at gøre det.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen