<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg gider ikke at høre om din baby, Pernille Skipper

Lad os nu sige det, som det er. En baby i folketingssalen er et mediestunt. Og medierne bakker op.

Det virker, som om substans og fakta oftere og oftere ikke har den afgørende betydning i mediernes dækning af politik. Lad mig give et konkret eksempel. Det handler om en baby i folketingssalen.

Jeg deltog i sidste uges åbningsdebat i Folketinget. Det er den klassiske og traditionelle maratondag, hvor partilederne skiftevis går på talerstolen og skitserer de vigtigste punkter for deres respektive partier. Efter deres indledende indlæg på sædvanligvis ca. 10 minutter går man til spørgsmål fra de andre partier, som forsøger at stille spørgsmål, som aftvinger svar på uklarheder, afklaringer, udfordringer, og partiers dobbeltspil.

Jeg anerkender til fulde, at debatten ikke var den mest opsigtvækkende. Jeg anerkender, at det var en bovlam opposition, som ikke gik benhårdt til regeringen og støttepartierne, men der blev dog rejst enkelte vigtige problemstillinger.

Men både under debatten og bagefter virkede det ærlig talt mest, som om fokus var på, at Pernille Skipper havde haft en baby med i salen, og at Pia Kjærsgaard havde bedt hende forlade salen.

Lad os bare kalde det, hvad det er. Den medbragte baby var et mediestunt. Pernille Skipper er en rutineret politiker. Hun kender både reglerne, og hun kender Pia Kjærsgaards holdning til babyer i folketingssalen, når hun sidder i formandsstolen.

Tilmed blev det gjort klart i præsidiet over for partierne, at det kun er folketingsmedlemmer, ministre og ansatte, som har ret til at være i folketingssalen. Og derved bliver det faktisk ret ligegyldigt, hvad Enhedslisten og Pernille Skipper mener. De har pligt til at følge disse regler, ligesom alle os andre.

Men mediestuntet virkede. Konfrontationen kom. Medierne hoppede i med begge ben.

Så i stedet for at skrive om, at Enhedslisten har fremlagt en økonomisk plan, som gør Danmark fattigere og gør arbejdsudbuddet mindre, så skrev man om en baby.

I stedet for at tale om, at Enhedslisten stadig støtter en regering, som har øget uligheden i samfundet, stik imod, hvad der står i forståelsespapiret, så skrev man om en baby.

Og der skal sikkert nok være flere klik i dette. En sådan artikel indeholder jo alt, hvad der skal til, for at læseren trykker sig ind, og vupti, så går annoncekronerne i gang.

Det skal også stå enhver privat virksomhed frit. Men medierne har en særstatus. De får mediestøtte, og mange har momsfritagelse. Og med denne særstatus kommer der et ansvar.

På samme måde ser man, at dækningen af finanslove mest handler om ”dramaet”, indtil partierne er blevet enige. Det handler om spillet. Når så resultatet ligger der, og konsekvenserne af beslutningerne kan konkluderes, så er vægtningen en helt anden.

Vi har en regering, som med deres parlamentariske grundlag gennem de førte finanslove har gjort samtlige indkomstgrupper i Danmark fattigere. Det er faktisk ret vildt at tænke på. Tilmed er faldet størst for den nederste indkomstgruppe. Man kan sige, at man har gjort de fattigste mest fattigere.

Hvordan kan dette ikke fylde i avisoverskrifterne? Hvordan kan man dække en åbningsdebat uden at inddrage dette?

Men kære Lars Boje Mathiesen, hvad med jer selv?

Og ja, jeg synes ikke, vi er skarpe nok på det politiske som opposition. Det kan og skal vi gøre bedre. Men jeg forholdt i det mindste Enhedslisten konsekvenserne af deres førte politik.

Medierne og vælgerne klandrer ofte politikerne for at gøre politik til et cirkus, men ansvaret ligger bredere end dette. For når medierne vægter og vælger proces, drama, personfnidder og alt det udenom frem for at dække den politiske substans, så vil politikerne også levere, for at få den tid i medierne, som, historisk i hvert fald, har været helt central for at få øget opbakning hos vælgerne.

Så bliver resultatet, at man bruger en baby til et mediestunt.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere
Af Søren Gade
21.10.21, 13:00
Priserne på gas og el eksploderer, men hvad er alternativet? Atomkraften har været placeret i skammekrogen i årtier. Men vi har ikke råd til at negligere energiformens muligheder som en del af en grøn løsning. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.10.21, 08:19
Danmark tager ikke ligestillingen alvorligt nok, og det har konsekvenser for placering på internationale ranglister, så det er på høje tid, at sagen tages op i Folketinget. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere