<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringen vil begrænse ytringsfriheden

I ly af argumentet om sexkrænkelser vil regeringen fratage danskerne endnu flere rettigheder.

Det har kæmpe personlige omkostninger, når der f.eks. florerer en video med en ung kvinde, som har sex.

Jeg har i mit professionelle arbejde som lærer set, hvorledes dette kan ødelægge en hel ungdom. Der er heller ingen tvivl om, at de unge skal hjælpes på vej, dannes, og også opleve konsekvenser, når de træder over samfundsregler, f.eks. når det kommer til deling af sådanne videoer.

Jeg tror næppe, der er nogen partier i folketinget, som vil være uenig i den fremlægning.

Men det virker ikke, som om det er, hvad regeringen, og sandsynligvis dens støttepartier, har gang i. For hvis de havde et ønske om at begrænse og bekæmpe dette, så ville der være en lang række naturlige værktøjer at tage i brug, såsom hårdere straffe, bedre vejledning og massivt højere erstatninger til den forulempede.

Det vil ikke tage mange domme med et krav om at betale f.eks. 2-300.000, før at de unge lynhurtigt vil vide dette og ændre adfærd. Så meget er det alligevel heller ikke værd at være med og lige dele noget.

Det er min helt klare erfaring efter ca. 20 års arbejde med unge.

Nej, regeringen har blot fundet en rigtig god undskyldning for at kontrollere og styre befolkningen endnu mere. I ly af argumentet om at gøre noget godt for at bekæmpe f.eks. disse sexvideoer og skærpe disse techselskabers ansvar ser det ud til, at regeringen planlægger at indføre helt nye og yderst omfattende og indgribende regler over for borgerne, via de store techfirmaer.

Fremover vil disse sandsynligvis have 24 timer til at fjerne ulovligt indhold, ellers kan der falde bøder. Selv om det umiddelbart kan lyde, som om regeringen nu tager et slagsmål med de store techfirmaer og står på borgernes side, så er det faktisk det modsatte.

Det kan vi se fra de lande, som har indført dette. Firmaerne ønsker selvfølgelig ikke at få bøder, og derfor går de i gang med den store grønthøster og fjerner rigtig meget materiale for at undgå bøderne. Og der fjernes rigtig meget, som ikke er ulovligt, bare for at være på den sikre side. Faktisk viser en større dansk undersøgelse, at kun 1,1 pct. af de slettede kommentarer på større danske mediers Facebook-sider ville være ulovlige.

Vi har lige set under det seneste års corona, hvorledes statsmagten går sammen med techfirmaerne. Der er talrige eksempler på, at man fjerner helt legitime og evidensbaserede fakta fra nettet. Der har givetvis også floreret meget nonsens og decideret fake news. Men det understreger, at man fra statsmagtens og techfirmaernes side er mere end villig til begrænse udbredelse af faktuelle forhold i sin kamp for at komme nyhedsstrømme til livs, som man ikke mener, borgerne skal have.

Det er en meget bekymrende og skræmmende udvikling. For når først politikerne og statsmagten går ned ad den sti, så bliver grænserne konstant flyttet. Det ser vi tydeligt, når det kommer til f.eks. islamkritiske indslag eller traditionelle borgerlige debattører, som bliver fjernet.

Hvis regeringen derfor fremlægger et lovforslag, som kun giver bøder til disse selskaber, når de ikke fjerner nok materiale, så kigger vi ind i en helt ny form for censur og kontrol. Tilmed en kontrol udøvet af private udenlandske firmaer, hvor borgerne ingen retssikkerhed eller rettigheder har. Især, fordi jeg ikke har hørt regeringen sætte krav om, at der så samtidig skal udbetales erstatning, hvis man fjerner lovligt indhold, men blot være en klagemulighed. Det er der også i dag, men det fungerer blot ikke.

Nu hører jeg så til tider argumentet, at så kan borgerne, politikerne og firmaer jo bare lade være med at være på disse medier. Men det er både en naiv og yderst forsimplet argumentation.

Og ethvert parti, som måtte fremføre denne argumentation, vil jeg gerne invitere til et lille forsøg. De hopper af de sociale medier indtil efter næste valg, og så tager vi samtalen igen.

Desuden kan det være katastrofalt for virksomheder, der er bygget op omkring digital markedsføring, branding og koncept. Der er privatpersoner, som har mange af deres sociale kontakter gennem de sociale medier, så konsekvenserne ved at få ens profil lukket er enorme.

Disse enorme konsekvenser vil selvfølgelig sætte sig hos brugerne. De vil helt automatisk ændre og tilpasse sine ytringer, så de håber på, at de ikke kommer i konflikt med selskaberne, og så har vi den egentlige kontrol og styring af hele diskurser.

Det bliver en sag, jeg kommer til at følge meget tæt, og jeg håber inderligt, at partier, som normalt gerne vil profilere sig på at stå på borgerens side, hælder ethvert lovforslag ned ad brættet, som knægter ytringsfriheden, hvilket vi desværre har set i andre lande.

Her kunne der være en fælles ”blå” mærkesag, som vi burde kunne stå sammen om, så hvis regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag indfører dette, bør vi i fælles front garantere danskerne, at dette totalitære tiltag selvfølgelig bliver fjernet, når vi får mulighed herfor.

Så når man i de næste uger hører, at regeringen vil sætte ind mod deling af sexvideoer og tøjle de store techfirmaer, så er det reelt regeringen, som endnu en gang er ved at fratage danskerne grundlæggende rettigheder. Denne gang bare i samarbejde med disse firmaer. Resultatet vil blive, at endnu flere ganske almindelige danskere oplever at få deres stemme i den offentlige debat fjernet.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
27.09.21, 14:48
Vores samfundsmodel er bedre end den hippie-anarkistiske samfundsmodel, grundlæggerne af Christiania troede på. Det er et gode for borgerne at leve i et samfund, hvor der er respekt for den almindelige voksne ansvarlighed og for de traditioner og værdier, der har tjent os godt gennem umindelige tider. Læs mere
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.09.21, 09:04
Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere