<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Virkeligheden har indhentet valgløgnen: De fattigste har tabt mest på den røde regering

Når man ser meningsmålingerne, så må vi forvente, at verdens højeste skattetryk stiger. Og hvad med blå blok? Hvor længe vil man spille med på den socialdemokratiske fortælling om, at det ikke er muligt at sænke skatten?

Vi har verdens højeste skatteniveau ifølge OECD. Vi har et Socialdemokrati, som gik til valg på, at de fleste ikke ville opleve skattestigninger, men hvor den faktuelle virkelighed har indhentet også denne valgløgn.

Ja, faktisk er alle indkomstgrupper blevet fattigere. Og selv om socialisterne ynder at benægte den faktuelle virkelighed, når den ikke lige passer ind i deres fortælling, så er det faktisk den laveste indkomstgruppe, som har oplevet den største tilbagegang. Man kan lidt firkantet sige, at de fattigste har tabt mest på at få en ny regering.

Et hurtigt kig på de faktuelle strukturelle nøgletal fortæller den barske virkelighed: Beskæftigelsen er reduceret med 10.000 personer, bnp reduceret med 14 milliarder, skatterne øget med 12 milliarder.

Samlet set er den nuværende økonomiske politik faktisk en gryende katastrofe for Danmark. Men hvorfor ser det så ud til, at vælgerne vil genvælge regeringen og dens støttepartier? Forstår danskerne ganske enkelt ikke nationaløkonomi?

Det korte svar er: nej.

Danskerne som samlet hele forstår det ganske enkelt ikke. Og det kan man heller ikke forvente, da det er yderst kompliceret, og vi har netop et repræsentativt demokrati, hvor befolkningen afgiver sin stemme i forventning om, at de folkevalgte forstår nationaløkonomi og derfor træffer de rette beslutninger på vegne af Danmark og befolkningen.

Men det er her, kæden hopper af.

For de rette beslutninger for den grundlæggende økonomi og kommende generationers mulighed for velstand og god grundlæggende kernevelfærd er ofte ikke foreneligt med, hvad politikerne tror, de kan blive valgt på igen. Ja, faktisk vil de ofte være i direkte konflikt med hinanden.

Og hvis der er noget, jeg har lært af mine to første år i Folketinget, så er det, at der er én ting, som kommer forud for alt andet i politik: Politikernes iver for at blive genvalgt.

I en del år har det bedst kunnet lade sig gøre ved, at politikerne bruger borgernes skattekroner på ting, som kan sælges i medierne, og så ellers bare udskyder de grundlæggende udfordringer. Man kører med verdens højeste skattetryk, og samtidig bliver man nødt til at låne for at købe sig genvalg.

Og her er der et par helt centrale elementer, som har været politikernes foretrukne våben. Flere penge til folk på overførsler, flere penge til sjove projekter i det offentlige og flere penge til offentlig velfærd uden skelen til, om kvaliteten følger med. Ja, kort sagt – man tager flere af borgernes penge.

Når politikerne har kunnet komme afsted med det, uden at danskerne siger fra, så er der grundlæggende to faktorer, som har været afgørende.

Dels er det lykkedes at tildele så stor en andel af befolkningen ydelser fra det offentlige, at man ofte automatisk politisk vil være i mindretal, hvis man ønsker at justere på de offentlige ydelser, der tager en massiv stor del af de samlede skattebetalinger. Ingen kan lide, man tager noget fra dem, selv om det vil hjælpe og være nødvendigt for at sikre velstanden for kommende generationer. Vi vil hellere have en fest nu. De har så glemt, at de bliver fodret med deres egen hale.

Dels er det samtidig lykkedes at skabe fortællingen om, at hvis man sænker verdens højeste skattetryk, så vil det automatisk betyde, at hele velfærdsområdet bryder sammen og bliver ringere. Det er en stærk fortælling, og der er ingen grund til at tale udenom: Den har Socialdemokratiet og venstrefløjen vundet klart indtil videre.

Det er lykkedes dem at overbevise befolkningen om, at den bare lige skal aflevere lidt flere af sine penge, så bliver det hele bedre. Det er lykkedes dem at overbevise befolkningen om, at alle de penge, som bliver brugt i det offentlige, går til grundlæggende kernevelfærd, og at man derfor vil beskære denne velfærd, hvis man tager noget væk.

Det er grundlæggende en stor løgn. Det ved man, hvis man bare kradser lidt i det offentlige og undersøger, hvorledes man faktisk bruger skattekronerne. Tilmed får danskerne heller ikke den bedste service og ydelser fra det offentlige, selv om vi betaler verdens højeste skat.

Vi har ikke de bedste skoler, sygehuse, plejehjem, universiteter, infrastruktur eller dagtilbud, langtfra!

Det er virkeligheden. Men det er lykkedes at danne et indtryk hos borgerne om, at den service, de får, faktisk er et resultat af de penge, de afleverer. Det er den ikke. Og det er en kamp, som vi som borgerlige bliver nødt til at tage.

Selv om økonomi muligvis ikke interesserer mange umiddelbart, så længe de bliver ved med at få fra politikerne, så er vi fra borgerlig side nødt til at løfte denne dagsorden. De skylder vi de kommende generationer.

Og så kommer vi til humlen. De såkaldt blå partier bliver nødt til at beslutte sig. Vil de fortsat spille med på Socialdemokratiets og venstrefløjens falske melodi om, at der ikke er mulighed for at sænke skatten, eller vil de reelt begynde at agere borgerlige?

Det svar venter jeg stadig på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere
Af Søren Gade
21.10.21, 13:00
Priserne på gas og el eksploderer, men hvad er alternativet? Atomkraften har været placeret i skammekrogen i årtier. Men vi har ikke råd til at negligere energiformens muligheder som en del af en grøn løsning. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.10.21, 08:19
Danmark tager ikke ligestillingen alvorligt nok, og det har konsekvenser for placering på internationale ranglister, så det er på høje tid, at sagen tages op i Folketinget. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere