<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skaber corona flere alkoholikere?

Vi bliver nødt til at droppe tunnelsynet, og kigge bredere på konsekvenserne af corona.

Det er ingen tvivl om, hvad der har fyldt mest i denne offentlige debat det sidste år. Der er heller ingen tvivl om, hvad der har været mest fokus på, når man taler sundhed. Svaret er corona.

Et stykke hen ad vejen, kan man måske også forstå det, men hvis man kigger dybere i tallene, så mener jeg også der er grund til at adressere, at der desværre også er skabt et tunnelsyn, hvor man måske har vægtet corona langt højere, end hvad tallene kan retfærdiggørei forhold til andre sygdomme. 

Men ikke kun fordelingen har måske været skævt. For stort set al fokus om corona har været på virus og bekæmpelse af virus. Der er aldrig blevet lavet en stor og omfattende samfundsøkonomisk analyse. Der er ikke blevet lavet en stor gennemgribende sundhedsanalyse, hvor man indregner de negative konsekvenser, hvor den ændrede adfærd vi har fået grundet corona restriktioner, er indregnet og vurderet. Det mener jeg er en fejl. Det burde man have gjort.

Senest faldt jeg over udtalelser fra Alkoholhjælpen i Kolding Kommune, hvor lederen af deres behandling fortæller, at hun aldrig har set noget lignende.

Hun kan fortælle, at dem som søger hjælp nu, har et langt voldsommere misbrug end før corona. Andelen af folk, som søger hjælp har også været stigende, men især graden af misbrug, har overrasket hende.

Hun påpeger, at de ser flere selvmord, flere som får tilbagefald efter at have været ædru og afvænnet, og at det rammer Hr. og fru. Danmark i højere grad.

Folk har ganske enkelt ikke de rytmer og strukturer, som før kunne hjælpe dem. Læg hertil, at det påvirker familierne endnu mere, da børnene jo er meget mere fastlåste i hjemmene, og derfor bliver påvirket i langt højere grad af disse misbrug.

Jeg tror ikke at beretningen om situationen i Kolding er unik. Man vil sandsynligvis kunne finde lignende beretninger fra andre steder i landet. Det skal der fokus på.

Men spørgsmålet er også; bliver der udover dette hårdere misbrug også skabt flere alkoholikere? Og det har jeg faktisk haft svært ved at finde et svar på.

Eksperterne har i hvert fald ikke noget entydigt svar endnu. Hvis man kigger på salgstallene, så kan man ikke se, at vi skulle drikke mere. Men det dækker jo også under at især unge sandsynligvis har haft et lavere forbrug. Derudover, så har ændringen i grænsehandlen også vanskeliggjort at opgøre dette.

Men det vil være en fejl, blot at ignorere de markante meldinger, der kommer fra fagpersonalet på området.

Og vi bliver generelt nødt til at kigge langt bredere på konsekvenserne af corona, når vi skal vurdere, om der er proportionalitet i det, der foregår med de nuværende restriktioner og nedlukninger.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kroner Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.05.21, 22:05
Det vrimler med nordatlantiske forfatter, som kan noget og som sætter nye dagsordener. Tak for det. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere
Af Henrik Dahl
11.05.21, 13:30
Skolerne er faldet, når det gælder om at undervise i ytringsfrihed. Her kan det ikke lade sig gøre at demonstrere i praksis, hvad respekt for udpræget vestlige værdier som ytringsfrihed eller tolerance betyder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
11.05.21, 12:45
Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
11.05.21, 08:00
Når vi lader som om, vi er ubekymrede over for terrorangreb, så har vi allerede tabt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere