<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skaber corona flere alkoholikere?

Vi bliver nødt til at droppe tunnelsynet, og kigge bredere på konsekvenserne af corona.

Det er ingen tvivl om, hvad der har fyldt mest i denne offentlige debat det sidste år. Der er heller ingen tvivl om, hvad der har været mest fokus på, når man taler sundhed. Svaret er corona.

Et stykke hen ad vejen, kan man måske også forstå det, men hvis man kigger dybere i tallene, så mener jeg også der er grund til at adressere, at der desværre også er skabt et tunnelsyn, hvor man måske har vægtet corona langt højere, end hvad tallene kan retfærdiggørei forhold til andre sygdomme. 

Men ikke kun fordelingen har måske været skævt. For stort set al fokus om corona har været på virus og bekæmpelse af virus. Der er aldrig blevet lavet en stor og omfattende samfundsøkonomisk analyse. Der er ikke blevet lavet en stor gennemgribende sundhedsanalyse, hvor man indregner de negative konsekvenser, hvor den ændrede adfærd vi har fået grundet corona restriktioner, er indregnet og vurderet. Det mener jeg er en fejl. Det burde man have gjort.

Senest faldt jeg over udtalelser fra Alkoholhjælpen i Kolding Kommune, hvor lederen af deres behandling fortæller, at hun aldrig har set noget lignende.

Hun kan fortælle, at dem som søger hjælp nu, har et langt voldsommere misbrug end før corona. Andelen af folk, som søger hjælp har også været stigende, men især graden af misbrug, har overrasket hende.

Hun påpeger, at de ser flere selvmord, flere som får tilbagefald efter at have været ædru og afvænnet, og at det rammer Hr. og fru. Danmark i højere grad.

Folk har ganske enkelt ikke de rytmer og strukturer, som før kunne hjælpe dem. Læg hertil, at det påvirker familierne endnu mere, da børnene jo er meget mere fastlåste i hjemmene, og derfor bliver påvirket i langt højere grad af disse misbrug.

Jeg tror ikke at beretningen om situationen i Kolding er unik. Man vil sandsynligvis kunne finde lignende beretninger fra andre steder i landet. Det skal der fokus på.

Men spørgsmålet er også; bliver der udover dette hårdere misbrug også skabt flere alkoholikere? Og det har jeg faktisk haft svært ved at finde et svar på.

Eksperterne har i hvert fald ikke noget entydigt svar endnu. Hvis man kigger på salgstallene, så kan man ikke se, at vi skulle drikke mere. Men det dækker jo også under at især unge sandsynligvis har haft et lavere forbrug. Derudover, så har ændringen i grænsehandlen også vanskeliggjort at opgøre dette.

Men det vil være en fejl, blot at ignorere de markante meldinger, der kommer fra fagpersonalet på området.

Og vi bliver generelt nødt til at kigge langt bredere på konsekvenserne af corona, når vi skal vurdere, om der er proportionalitet i det, der foregår med de nuværende restriktioner og nedlukninger.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Karsten Lauritzen
26.10.21, 13:00
Godt en måned før kommunal- og regionsrådsvalg fremlagde Socialdemokratiet et boligudspil, der skal skaffe flere almene boliger i de største byer. Pris: 10 mia. kr. Hvem skal betale? Det skal lejerne i resten af landet. Det er da ikke særligt solidarisk. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
26.10.21, 08:25
Når fodboldkampe bliver brugt som skalkeskjul for arrangerede slåskampe mellem primitive individer, så er det på tide at få vist dem, at de tager helt fejl. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.21, 22:25
Hvorfor har racismeforskerne ikke sagt det højt for længe siden? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.10.21, 16:35
Radio Loud skifter navn til 24syv. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.21, 08:45
En dag vil historikere sammenligne det 21. århundredes dommedagsbasuner med middelalderens og undre sig over, hvor velstanden dog blev af. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
23.10.21, 22:00
Mere end 180.000 sundhedspersonale har betalt med deres liv under covid-19-pandemien Læs mere
Af Nauja Lynge
23.10.21, 21:38
Selvstændighed for Grønland er dagdrømmeri ifølge tidligere formand for selvstyrekommission, men måske skal vi se nærmere på, hvorfor disse dagdrømmerier fortsat sætter dagsordenen. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere