Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det handler om habilitet

Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark.

Der har været en del debat de seneste dage i spørgsmålet om ansatte i Udlændingestyrelsen. Her skal man altså holde tungen lige i munden, for det er to forskellige spørgsmål. Det ene omhandler, hvorvidt det er rimeligt, at politikere udstiller navngivne ansatte i Udlændingestyrelsen, og det andet handler om, hvem der kan bestride hvilke positioner i det danske samfund.

Hvis man gør det til et spørgsmål om, om den enkelte har misvedligeholdt sin stilling, så er det 1) en ledelses opgave, 2) potentielt en sag for domstolene.

Jeg synes ikke, det er rimeligt, hvis man hænger en konkret navngiven person ud på nettet for at misbruge sin stilling uden at have så meget som én enkelt konkret begrundet mistanke eller bevis.

Tilbage står det egentlige spørgsmål: habilitet.

Kan man med dobbelt statsborgerskab varetage alle stillinger i samfundet?

Forestil jer, at en fodbolddommer havde dobbelt statsborgerskab. Ville man acceptere, at denne skulle dømme en vigtig fodboldkamp, hvor den ene nation deltog? Nej vel … ? Man ville råbe inhabilitet hurtigere, end man kan sige loyalitetsdilemma. Og ingen vil undre sig over dette. Selvfølgelig vil denne dommer ikke skulle dømme kampen.

Derfor er det fuldt ud legalt, at vi som samfund tager en åben debat om, hvorvidt folk med udenlandsk statsborgerskab skal kunne besidde stillinger, hvor de har afgørende indflydelse på, hvem der kan komme til, og hvem der må blive i Danmark.

Denne debat skal vi turde tage, uden at man fra den ene side råber bedrageri uden en snert af evidens, så vidt som jeg er orienteret … og – på den anden side – uden at de klassisk politiske korrekte identitetspolitiske forsøger at lukke debatten ved at udskamme folk, som rejser den.

Hvis der er sket ulovligheder, misbrug af stillinger og andet, så lad os endelig få det frem i lyset. Det kan meget vel være et område, som trænger til øget gennemsigtighed og åbenhed. Lad os også tage debatten om habilitet. Den er vigtig og helt valid.

Men lad os samtidig insistere på en ordentlighed, som vi også selv ville ønske at møde.

Det bedste løsning er selvfølgelig, at man fra politisk side indrettede loven og systemet så simpelt, at der ikke levnes plads til fortolkninger. Derved behøver vi ikke så mange ansatte i Udlændingestyrelsen, og deres arbejde vil ikke kunne mistænkeliggøres, da lovgivningen ville være klar og tydelig.

Så måske burde vi pege pilen derhen, hvor ansvaret ligger. I Folketinget, hvor skiftende regeringer har fejlet og stadig fejler i at sikre en klar lovgivning, som beskytter Danmark og danskernes fremtid.

Vi kan starte med tre simple konkrete tiltag. Stop for spontan asyl, udvisning af kriminelle udlændinge konsekvent og efter første dom og krav om selvforsørgelse til alle udlændinge. Det ville stoppe en lang række diskussioner, mistænkeliggørelser og problemer.

Men jeg frygter, politikerne hellere vil tale om proces. Så flytter de nemlig fokus væk fra deres svigt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen!   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere