Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Frådse-borgmestre må selv til lommen

Vi skal stoppe med at belønne de forkerte. Udligningsreformen burde lade pengene følge borgerne i stedet for det uigennemskuelige flytteri af penge mellem kommunerne.

Den kommunale udligningsreform er godt i gang her på Christiansborg. Ja, Venstre og Socialdemokratiet skal nok lige have et forsoningsmøde, men så triller man lystigt videre. Det er, hvad jeg vil betegne som Christiansborg Classic.

I Nye Borgerlige gider vi ikke bruge så megen energi på det. Så lad os kigge på indholdet i stedet. Der har vi en grundlæggende anden tilgang til forhandlingerne end de traditionelle partier. Det handler om, at borgerne skal have mest mulig kernevelfærd for deres skattekroner.

Desværre handler udligningsordningen nemlig bekymrende lidt om grundlæggende kernevelfærd til alle borgere i Danmark. Det handler til gengæld meget om at tildele bestemte kommuner midler.

Derfor skal kommuner, som drives alt for dyrt, heller ikke bare blindt have penge fra kommuner, som drives langt bedre. Det er ikke rimeligt, at andre skal betale for overforbrug på f.ekscentral administration og ledelse. Man må feje for egne dør, inden man beder andre om at gøre det.

Tag f.eks. Albertslund Kommune. De står til at modtage ca. 10 mio. ekstra i udligning oveni det, de allerede får nu. Men Albertslund er en dyr kommune. De bruger langt mere på central administration og ledelse end de omliggende kommuner. Faktisk mere end 1.000 kroner pr. indbygger. Det betyder, at Albertslund kunne frigive 31 millioner, hvis de blev drevet ligeså godt som de andre. Altså et beløb, som er langt højere end de 10 mio., de står til at modtage.

Derfor skal der selvfølgelig stilles krav om, at de laver forbedringer selv, inden man tvinger andre til at betale til dem. Det er ikke rimeligt, at andre kommuner skal betale for Albertslunds overforbrug.  

Hvis man vil sikre en god og rimelig udligning, så er løsningen faktisk ganske simpel. Lad pengene følge borgeren direkte ud til de enkelte matrikler, når det kommer til grundlæggende kernevelfærdsområder som f.eks. dagtilbud, skole og ældre.

Så vil man sikre nogle grundlæggende lige vilkår overalt i landet, og hvis en kommune så ønsker at bruge ekstra, må den kræve det ind via kommuneskatten og stå til ansvar overfor dets vælgere omkring disse valg. En kommune vil pludselig så skulle forklare og forsvare et overforbrug direkte overfor dets egne borgere, idet det ikke længere kan gemmes væk, da borgerne nu ved, hvor meget den enkelte institution eller plejecenter reelt har fået.

Der kan selvfølgelig være enkelte, f.eks. ø-kommuner, som vil have brug for en ekstra håndsrækning, men det vil gøre op med det ugennemsigtige system, hvor ingen reelt kan svare rimeligt på, hvorfor Kolding skal aflevere til Vejle, og Skanderborg til Randers.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
07.04.20, 10:22
Jeg er dødtræt af de partier, som mener, kunstnerne skal have bedre vilkår end alle andre. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
07.04.20, 07:57
Det er godt for folkesundheden, at statsministeren har fokus på hygiejnen. Men utroligt, at det skal være nødvendigt at lære os at være renlige. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
06.04.20, 23:30
Markedsøkonomien er – med alle sine mangler – den eneste form for økonomi, der kan bringe velstand og derfor også mere fred og fordragelighed. Læs mere
Af Nauja Lynge
06.04.20, 22:22
Men vi må gerne stille spørgsmål ved, om alle grupper i samfundet er tænkt ind i genåbningsstrategien. Selvfølgelig må vi det i et demokrati. Grønlændere i Danmark er ikke tænkt ind. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
06.04.20, 12:54
Partiet ønsker statsstøtte til aktionærer. Og viser dermed sit sande ansigt - og hvem, de mener, der skal slippe for at være med til at betale for krisen. Læs mere
Af Isabella Arendt
06.04.20, 10:35
KD vil gøre op med den helt grundlæggende fejl i systemet, at alle arbejdsløse bliver betragtet som lønmodtagere og dermed afhængige af, at andre giver dem et job. Vi har brug for et system, hvor man først og fremmest ses som et ansvarligt menneske, der selv kan skabe sin indtægt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
06.04.20, 02:00
Klimakrisen er den absolut største og mest katastrofale udfordring, som menneskeheden nogensinde har stået over for. Men efter coronaen ved vi nu, at vi kan løse den. Det kræver blot, at vi vil. Læs mere
Af Nauja Lynge
05.04.20, 20:29
Kriser har sine ofre - og vi er ikke forpligtet til at holde hånden under dem, der alligevel ikke ville klare sig. Eller rigmændene. Læs mere
Af Nauja Lynge
05.04.20, 18:44
Lad os vinke til dem, i stedet for at gå en stor bue udenom: Corona rammer alle, men særligt udfordrende er det at være udsat og uforstående overfor forandringer langt væk hjemmefra. Læs mere