Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Facebook skal ikke have lov til at agere politisk overdommer

Politikerne kan ikke sidde den nuværende udvikling, hvor Facebook vurderer og blokerer, overhørig, og det kan blive farligt.

Vi ved det alle. Facebook blokerer bestemte ytringer. Den klassiske liberale tilgang har hidtil været, at det må folk bare finde sig i. Facebook er en privat virksomhed, og de bestemmer selv, hvad de vil tillade på deres platforme. Dette argument kræver så samtidig, at man ikke mener,at monopoler udgør en trussel eller et problem, og at monopoler reelt set vil blive opløst af sig selv via markedet. Og hvis de ikke gør, så må det bare være sådan.

For Facebook har reelt set monopol. Med opkøbet af instagram, så er det ca 90%, som nu styres af Facebook. Politikerne kan på sigt ikke undgå at forholde sig til det faktum, og derved forholde sig til Facebooks rolle i samfundet.

Jeg rejste sagen tilbage i november måned i folketinget, hvor jeg havde den vikarierende kulturminister i samråd om sagen. Det blev til en lang udenomssniksnak, og det er tydeligt, at det ikke er et emne, som regeringen ønsker at tage fat på. Men det bliver de nødt til.

Også selvom regeringen skulle have den ovenstående liberale holdning, hvilket ikke er min vurdering de har, så bliver de nødt til at forholde sig til sagen. For der er rigtig mange mennesker, som har en opfattelse af at deres helt grundlæggende borgerrettigheder i disse år bliver tilsidesat. Det er gift for et samfund at sidde sådan en udvikling overhøring.

Så kan vi sagtens have en længere debat, om der reelt set foregår en overtrædelse af forskellige lovgivninger. Jeg er ikke jurist, men det er dog min ringe lægmandsvurdering, at det gør der faktisk ikke.

Men derfor kan der sagtens foregå noget forkert, man som lovgiver bliver nødt til at agere på. Det er også, hvad vi har set ske rundt i verden.

Min store frygt er, at det ender med mere statskontrol, mindre fri tale, og en trynen af kritisk opposition. Det er tydeligt, at man lige nu, helt åbenlyst, forsøger at skjule de katastrofale konsekvenser ved den ikke-vestlige indvandring, og man går bevidst efter at fjerne dem, som råber op om dette, og derved deres mulighed for at kommunikere deres budskab ud til andre.

Jeg tror desværre, at den nuværende regering vil gå samme vej som de andre lande, og kræve, at Facebook bakker op om denne dagsorden, og politikerne vil bruge økonomiske sanktioner som redskab for dette. Hjælp os, og I kan stadig tjene penge.

Hvis man støtter op om de nuværende magthavere, så ser man måske ikke dette som et problem. Ja, det er måske ligefrem positivt, vil nogen sige. Det er de mennesker, som efter min optik er farlige. Folk, som ikke ser et problem i mistede grundlæggende borgerrettigheder, fordi det ikke rammer dem selv, og måske ligefrem fremmer deres dagsorden. De har ikke forstået formålet med grundlæggende rettigheder.

Min påstand, og jeg erkender at det er en påstand, er, at Facebook i dag har indtaget en så vigtig samfundsmæssig position i det danske samfund, at vi som nation ikke blot kan lade udenlandske interesser frit styre dette. Facebook vil kunne afgøre danske demokratiske valg.

Forestil jer, at Socialdemokratiet 6 måneder før næste valg får alle partiets kontoer lukket. Både partiets og kandidaternes. Og som det er nu, så behøver Facebook jo ikke at stå til ansvar for en sådan beslutning juridisk. Det ville være deres ret. Ja, forestil jer, at de fjernede De Radikale, SF og Enhedslisten samtidig. Ville nogen fastholde den holdning, at det ikke ville kunne have afgørende betydning for resultatet af et dansk folketingsvalg?

Men hvad er så løsningen? For hvis man ikke bare vil lade techgiganterne fortsætte deres march mod mere kontrol, styring af samfundet og borgernes tilværelse, men man heller ikke ønsker, at magthaverne skal bruge Facebook, som et politisk værktøj til at holde en opposition nede, hvad kan man så gøre?

I min optik står vi med et dilemma, vi ikke har forholdt os til før. Og jeg anerkender det er vanskeligt. Der er sandsynligvis ikke én gylden løsning, men en mulighed kunne være at disse platforme blev underlagt lovgivning, således at de ikke må fjerne opslag, så længe disse ikke strider imod dansk lovgivning. Det vil være et indgreb mod Facebooks nuværende rettigheder, men som samfund sætter vi allerede nu en lang række rammer op for virksomheder, der ønsker at befinde sig, og drive virksomhed i Danmark. Jeg anerkender også til fulde, at der er masser af juridiske og tekniske forhindringer og udfordringer heri.

Men alternativet vil være at fortsætte som nu, hvor Facebook i stigende grad agerer politisk dommer over bestemte holdninger, eller en situation hvor magthaverne danner en alliance med Facebook om at holde bestemte holdninger nede, og dette er i min optik langt farligere, end at sætte nogle rammer op for virksomheder, som har til opgave at sikre danskerne nogle grundlæggende borgerrettigheder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Annika Smith
25.02.20, 16:26
– og det er vores forbandede skyld Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
25.02.20, 15:59
Håndtrykket sætter to streger under om man vil Danmark Læs mere
Af Gitte Seeberg
25.02.20, 13:53
Kvinder og mænd får forskellig løn. Mon det er, fordi kvinderne gør det dårligere i jobbet? At jobbet har fået en lavere værdi? Eller er det, fordi kvinderne er dårligere til at forhandle løn? Eller er der en anden grund jeg ikke kender? Læs mere
Af Nauja Lynge
25.02.20, 11:25
Danmark eksamineres af FN's komite for afskaffelse af alle former for racediskrimination, men man kan ikke afskaffe racediskrimination ved at lukke øjnene for politisk betændte områder. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.02.20, 18:13
Tal fra den nye tænketank Unitos viser tydeligt, at det er på høje tid at sende de personer, som har kvitteret for let adgang til Danmark med kriminalitet og klanmentalitet, væk herfra. Læs mere
Af Jens Kindberg
24.02.20, 13:38
Er danske politikere virkelig så langt fra almindelige borgere, som den tidligere statsminister afslører i et indlæg på Facebook, hvor han brokker sig over p-forholdene i København. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere