Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU skal ikke bestemme barselsreglerne i Danmark

Den socialdemokratiske regering fortsætter den triste danske tradition med at lægge sig fladt ned over for EU.

Ganske som forventet, så gik der ikke længe, før ligestillingsminister Mogens Jensen blev sat på plads. Han havde gjort sig den uforskammethed at mene, at vi da her i Danmark selv kan bestemme barselsreglerne. Det kan vi selvfølgelig ikke – vi har jo EU.

Konkret handler det om EU-direktivet, der giver 2 måneders dagpengeberettiget forældreorlov til hver forælder, og som ikke kan overføres. Her ønskede Morten Jensen at søge dispensation, så der kunne laves en mere fleksibel dansk ordning. Men det ønske var ikke mange dage gammelt, før det blev skudt ned af embedsværket … Her bestemmer EU, og dispensationer skulle have været forhandlet med i direktivet, som er retsligt.

Ligestillingsministeren måtte derfor i byen og forklare, at Danmark også på dette område har overdraget grundlæggende suverænitet til EU. Ja, han gad åbenbart ikke engang tage kampen. Derfor fastslår han, at regeringen vil begynde processen med at implementere EU-lovgivningen, der skal være implementeret i dansk lovgivning inden for tre år.

Endnu et pinligt knæfald for Bruxelles og EU. Ministeren burde selvfølgelig have kæmpet. Han skulle have fortsat med tanken om mere frihed for familierne.

Grundlæggende skal politikerne nemlig slet ikke blande sig i, hvorledes familierne vælger at indrette sig og afholde deres barsler. Det ved familierne bedst selv.

I dette tilfælde vil det være oplagt at fortsætte med at indføre den lovgivning, som man finder bedst her i Danmark og så afvente, om EU reelt vil reagere. Hvis EU reagerer med at kræve det ændret, så skulle Danmark nægte og tage slagsmålet i retten. Det ville nemlig betyde, at EU ville skulle argumentere for, hvorfor EU har ret til at forringe barselsvilkårene for danske familier efter gældende national ret.

I Maastrichttraktaten blev nærhedsprincippet (subsidiaritetsprincippet) formelt anerkendt, selv om der faktisk helt tilbage i 1987 var indføjet et nærhedskriterium i forbindelse med f.eks. miljøpolitik. Siden er det blevet løbende opdateret i forskellige traktater.

Subsidiaritetsprincippet handler om, at politiske beslutninger skal træffes på laveste mulige politiske og administrative niveau, bortset fra områder hvor EU har ene kompetence. Det er oplagt at anlægge dette princip her. En nation skal selvfølgelig selv bestemme sine barselsregler, og folk, der kommer hertil, må acceptere dette.

EU vil sikkert argumentere, at dette er et område, hvor den påtænkte handling bedre kan gennemføres på EU-plan end på nationalt plan. Men det vil være værd at tage kampen, og en afgørelse i EU’s favør vil på det kraftigste understrege, hvor udvandet subsidiaritetsprincippet sandsynligvis i realiteten er.

Vi har ikke brug for, at EU skal diktere vores barselsregler her i Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
18.09.19, 16:04
Jeg skal åbenbart hjem og kigge på min angiveligt undertrykte hustru én gang til Læs mere
Af Rune Lund
18.09.19, 12:39
- En stor sejr, at Radius ikke endte i hænderne på grådige kapitalfonde. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
18.09.19, 08:18
Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.09.19, 13:45
Vi nærmer os hastigt en helt ny situation i Sverige. Læs mere