Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU skal ikke bestemme barselsreglerne i Danmark

Den socialdemokratiske regering fortsætter den triste danske tradition med at lægge sig fladt ned over for EU.
EU

Ganske som forventet, så gik der ikke længe, før ligestillingsminister Mogens Jensen blev sat på plads. Han havde gjort sig den uforskammethed at mene, at vi da her i Danmark selv kan bestemme barselsreglerne. Det kan vi selvfølgelig ikke – vi har jo EU.

Konkret handler det om EU-direktivet, der giver 2 måneders dagpengeberettiget forældreorlov til hver forælder, og som ikke kan overføres. Her ønskede Morten Jensen at søge dispensation, så der kunne laves en mere fleksibel dansk ordning. Men det ønske var ikke mange dage gammelt, før det blev skudt ned af embedsværket … Her bestemmer EU, og dispensationer skulle have været forhandlet med i direktivet, som er retsligt.

Ligestillingsministeren måtte derfor i byen og forklare, at Danmark også på dette område har overdraget grundlæggende suverænitet til EU. Ja, han gad åbenbart ikke engang tage kampen. Derfor fastslår han, at regeringen vil begynde processen med at implementere EU-lovgivningen, der skal være implementeret i dansk lovgivning inden for tre år.

Endnu et pinligt knæfald for Bruxelles og EU. Ministeren burde selvfølgelig have kæmpet. Han skulle have fortsat med tanken om mere frihed for familierne.

Grundlæggende skal politikerne nemlig slet ikke blande sig i, hvorledes familierne vælger at indrette sig og afholde deres barsler. Det ved familierne bedst selv.

I dette tilfælde vil det være oplagt at fortsætte med at indføre den lovgivning, som man finder bedst her i Danmark og så afvente, om EU reelt vil reagere. Hvis EU reagerer med at kræve det ændret, så skulle Danmark nægte og tage slagsmålet i retten. Det ville nemlig betyde, at EU ville skulle argumentere for, hvorfor EU har ret til at forringe barselsvilkårene for danske familier efter gældende national ret.

I Maastrichttraktaten blev nærhedsprincippet (subsidiaritetsprincippet) formelt anerkendt, selv om der faktisk helt tilbage i 1987 var indføjet et nærhedskriterium i forbindelse med f.eks. miljøpolitik. Siden er det blevet løbende opdateret i forskellige traktater.

Subsidiaritetsprincippet handler om, at politiske beslutninger skal træffes på laveste mulige politiske og administrative niveau, bortset fra områder hvor EU har ene kompetence. Det er oplagt at anlægge dette princip her. En nation skal selvfølgelig selv bestemme sine barselsregler, og folk, der kommer hertil, må acceptere dette.

EU vil sikkert argumentere, at dette er et område, hvor den påtænkte handling bedre kan gennemføres på EU-plan end på nationalt plan. Men det vil være værd at tage kampen, og en afgørelse i EU’s favør vil på det kraftigste understrege, hvor udvandet subsidiaritetsprincippet sandsynligvis i realiteten er.

Vi har ikke brug for, at EU skal diktere vores barselsregler her i Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
12.08.20, 19:44
Hvis der overhovedet skal gennemføres noget i festuge regi, så skal det være noget, som kommer de unge til gavn.   Læs mere
Af Isabella Arendt
12.08.20, 17:20
I denne uge starter mange børn i skole. Mange glæder sig og er helt utroligt klar. Blyanterne er spidset og madpakken fyldt med nærende mad og kærlighed hjemmefra. Der er bare også børn, som starter i skoler med ondt i maven - fordi de ikke er klar. Det burde aldrig være sådan. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.08.20, 20:35
Det er et af de groveste anslag mod mennesker, der tjener mere end andre, at de får mindre udbetalt end nogle, der tjener mindre. Læs mere
Af Jens Kindberg
11.08.20, 07:11
Sønderborg, Mariagerfjord og Skive – det er de 3 steder i Jylland, hvor det giver mere mening at spille på rød på kasinoet i Munkebjerg end at sætte penge i mursten. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.08.20, 14:30
Kvinders adgang til ordination har ikke noget med kvindeundertrykkelse at gøre; det er et teologisk spørgsmål. Der er stadig sogne i Danmark, hvor kvinder ikke kan få embede. Men krav om kønskvotering fremmer ikke ligestillingen, men undertrykker friheden for kirken til at indrette sig, som dens teologi og tro bestemmer det. Læs mere
Af Christina Egelund
10.08.20, 12:39
Det er både rationelt og rigtigt at gøre, og burde være en selvfølge for de fleste politiske partier i Danmark. Helt bizar bliver debatten, når det påstås, at de 200 kvoteflygtninge er med til at sætte selve danskheden under pres. Smålighed er ikke en dansk værdi. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.08.20, 12:00
Vi andre pragmatikere må få det bedste ud af tingene, som de er. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
10.08.20, 00:34
EU skal indføre sanktioner overfor Europas sidste diktator Læs mere
Af Mikael Jalving
09.08.20, 10:00
Vi har brug for at se os lidt over skulderen. Vi kan også kalde det historisk dannelse. Læs mere