Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU skal ikke bestemme barselsreglerne i Danmark

Den socialdemokratiske regering fortsætter den triste danske tradition med at lægge sig fladt ned over for EU.

Ganske som forventet, så gik der ikke længe, før ligestillingsminister Mogens Jensen blev sat på plads. Han havde gjort sig den uforskammethed at mene, at vi da her i Danmark selv kan bestemme barselsreglerne. Det kan vi selvfølgelig ikke – vi har jo EU.

Konkret handler det om EU-direktivet, der giver 2 måneders dagpengeberettiget forældreorlov til hver forælder, og som ikke kan overføres. Her ønskede Morten Jensen at søge dispensation, så der kunne laves en mere fleksibel dansk ordning. Men det ønske var ikke mange dage gammelt, før det blev skudt ned af embedsværket … Her bestemmer EU, og dispensationer skulle have været forhandlet med i direktivet, som er retsligt.

Ligestillingsministeren måtte derfor i byen og forklare, at Danmark også på dette område har overdraget grundlæggende suverænitet til EU. Ja, han gad åbenbart ikke engang tage kampen. Derfor fastslår han, at regeringen vil begynde processen med at implementere EU-lovgivningen, der skal være implementeret i dansk lovgivning inden for tre år.

Endnu et pinligt knæfald for Bruxelles og EU. Ministeren burde selvfølgelig have kæmpet. Han skulle have fortsat med tanken om mere frihed for familierne.

Grundlæggende skal politikerne nemlig slet ikke blande sig i, hvorledes familierne vælger at indrette sig og afholde deres barsler. Det ved familierne bedst selv.

I dette tilfælde vil det være oplagt at fortsætte med at indføre den lovgivning, som man finder bedst her i Danmark og så afvente, om EU reelt vil reagere. Hvis EU reagerer med at kræve det ændret, så skulle Danmark nægte og tage slagsmålet i retten. Det ville nemlig betyde, at EU ville skulle argumentere for, hvorfor EU har ret til at forringe barselsvilkårene for danske familier efter gældende national ret.

I Maastrichttraktaten blev nærhedsprincippet (subsidiaritetsprincippet) formelt anerkendt, selv om der faktisk helt tilbage i 1987 var indføjet et nærhedskriterium i forbindelse med f.eks. miljøpolitik. Siden er det blevet løbende opdateret i forskellige traktater.

Subsidiaritetsprincippet handler om, at politiske beslutninger skal træffes på laveste mulige politiske og administrative niveau, bortset fra områder hvor EU har ene kompetence. Det er oplagt at anlægge dette princip her. En nation skal selvfølgelig selv bestemme sine barselsregler, og folk, der kommer hertil, må acceptere dette.

EU vil sikkert argumentere, at dette er et område, hvor den påtænkte handling bedre kan gennemføres på EU-plan end på nationalt plan. Men det vil være værd at tage kampen, og en afgørelse i EU’s favør vil på det kraftigste understrege, hvor udvandet subsidiaritetsprincippet sandsynligvis i realiteten er.

Vi har ikke brug for, at EU skal diktere vores barselsregler her i Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Søren Gade
20.11.19, 08:55
Det er ikke rimeligt, at borgere fra andre EU-lande efter én måneds arbejde i Danmark kan få fuld adgang til danske dagpenge og tage dem med til hjemlandet i op til seks måneder. Jeg mener, at danske velfærdsydelser tilhører danskerne. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.19, 23:03
Vi kender alt for lidt til hinanden indenfor Rigsfællesskabet Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.11.19, 22:28
Venstres formand har udtrykt sig stærkt problematisk på Venstres landsmøde. Læs mere
Af Peter Kofod
19.11.19, 09:27
Schengens grænsekontrol fungerer ikke, og folk kan let komme ind på falske visa. Alligevel bliver vi ved med at betro EU opgaven. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.19, 21:50
Hitler havde en skør pseudovidenskabelig teori om udbytning af arbejderne. Ligesom Marx. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
18.11.19, 16:34
Ledigheden i Danmark er rekordlav på cirka 4 procent. Men for de nyuddannede akademikere er ledigheden på hele 30 procent. Der er noget helt galt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.11.19, 22:30
60-70 pct. af os abonnerer efter Cas Muddes overbevisning på arvegods fra neofascistiske grupper. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.11.19, 06:58
Ugens klart bedst sælgende digter trækker på tre stærke længsler i tiden. Læs mere
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere