Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Indvandrere fravælger det danske fællesskab

Fraværet af indvandrere og efterkommere fra Mellemøsten og Afrika til store begivenheder er iøjnefaldende.

Jeg overvejede faktisk ikke at offentliggøre dette blogindlæg, for det baserer sig på en generalisering. Derfor vil der altid være eksempler på det modsatte af, hvad jeg her skriver. Det anerkender jeg, og det indgår i præmissen for blogindlægget. Når det er sagt, så vil jeg heller ikke undlade at debattere den virkelighed, jeg ser og oplever, blot fordi den åbner op for kritik grundet generaliseringen. Det er jo netop essensen af en generalisering.

Kort sagt, så er min oplevelse, at en stor del af de mennesker, som er kommet til Danmark, især fra mellemøstlige og afrikanske lande, ikke tager del i det fællesskab, som er med til at binde os sammen som nation.

Nogle vil måske kalde det manglende integration. Desværre er begrebet integration blevet synonym med ansvarsdeling, og strofen ”Integration er et fælles ansvar” ligger som en tung dyne over enhver samfundsdebat om emnet.

Jeg har en grundlæggende anden holdning. Jeg mener, integration er et personligt ansvar. Du kommer som gæst til et nyt land. Du har ansvaret for at indordne, tilpasse, overholde landets love og blive en aktiv, brugbar del af dette samfund. Man skal tage landet til sig. Om du så kommer hertil midlertidigt eller bestandigt.

Der er mange områder, som tilsammen danner det svært definerbare fællesskab. Arbejdsmarkedet, traditioner, religion, mad, politik, kunst, sport, musik etc.

I dette blogindlæg vil jeg afgrænse det til at handle om arrangementer/begivenheder.

Lad mig starte med det nyeste eksempel. Jeg var onsdag til Smukfest i Skanderborg. Det bliver næsten ikke mere dansk i min verden. Ca. 35.000 mennesker samlet. Godt humør, kolde øl, musik fra scenerne og fællessang. Stort set ingen bøvl og slåskampe. Unge som gamle i en stor, skøn blanding. Man kan ganske enkelt ikke være sur eller trist på Smukfest. Men til trods for den store demografiske spredning, så var der fællesskab.

I Aarhus har der over sommeren været en del store arrangementer. Alt fra Tall Ships Races, Classic Race, Food-festival til Royal Run. Igen begivenheder, hvor befolkningen samles.

Jeg deltog også til Grøn Koncert i Odense. En fantastisk sommerdag, hvor folk dansede, grinede, sang og festede i kap med solen. Alt fra folkeskolebørn til pensionister med klapborde.

Man kunne nævne utallige arrangementer og begivenheder, men vil dog også lige nævne VM-håndboldturneringen, hvor Danmarks hold ikke kun var suverænt på banen, men hvor tilskuerne var med til at drive holdet til sejr.

Hele året rundt er der utallige store begivenheder og arrangementer i Danmark. Alt sammen noget, der binder os sammen som nation og folk. Nogle gider ikke sport, andre gider ikke koncerter, og nogle gider ikke teater. Men jeg oplever meget få, som ikke deltager i noget som helst.

Mit ærinde er ikke at tvangstransportere folk til Smukfest. Ej heller tvinge dem til at løbe eller se motionsløb. Selv om jeg skriver det klart og tydeligt, så forventer jeg, der nok skal være folk, som vil poste min blog på deres facebookside og skrive ”Se, nu vil han sgu tvinge mig til at lytte til Bamses Venner”. Man vil sagtens kunne latterliggøre denne debat, hvis man har de motiver.

Men fraværet af indvandrere og efterkommere fra Mellemøsten og Afrika til de store arrangementer og begivenheder i Danmark er iøjnefaldende. Et åbenlyst fravalg fra disse grupper af de elementer, som binder os sammen. Så kan man lukke øjnene eller angribe generaliseringen med enkelte eksempler på det modsatte, men det ændrer ikke på virkeligheden.

Begivenheder og arrangementer er kun ét element af mange, der fungerer som uvurderlige grundsten i fundamentet for Danmark, både som land og folk. Men når man fravælger disse i så høj grad, så fravælger man også en del af Danmark. I fravalget stiller man sig aktivt på den ene side af dem og os. I disse år ser vi fundamentet slå sprækker, og til sidst vil det falde fra hinanden, hvis vi ikke passer på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Isabella Arendt
17.10.19, 16:24
Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne. Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
17.10.19, 15:20
Selvom der er fuld blus på arbejdsmarkedet, kan vi så se hinanden i øjnene og påstå, at fællesskabet er klar til at gribe os, hvis dampen går af kedlerne? Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
16.10.19, 21:47
Tyrkiet og USA splitter NATO-alliancen fra hinanden. Dette understreger behovet for et stærkere europæisk samarbejde, som kan gøre EU mere uafhængig af NATO. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.10.19, 21:15
Han ser Rigsfællesskabet, Canada og Norge som modvægt til uhindret stormagtskonkurrence. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.10.19, 18:56
Religionsfrihed og religionskritik er to sider af samme sag. Læs mere
Af Søren Gade
16.10.19, 17:00
Vi er blevet så trygge, at nogle bliver unaturligt skeptiske over for vaccination og fokuserer på bivirkninger i stedet for effekten. Læs mere
Af Jens Kindberg
15.10.19, 23:39
Transport- og Boligministeriet er ikke bedre, da embedsmændene ikke længere handler som embedsmænd. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.10.19, 16:42
Tillid er noget, man gør sig fortjent til. Ikke noget, man kan forlange Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.10.19, 00:26
Omsider bliver det for første gang muligt siden 1983, at den udøvende magt kan handle uden om domstolene i et afgørende udlændingespørgsmål. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.10.19, 20:20
På skjulte pladser og ved store klassikere mødes mennesker om at opleve arkitekturen. Læs mere