Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Indvandrere fravælger det danske fællesskab

Fraværet af indvandrere og efterkommere fra Mellemøsten og Afrika til store begivenheder er iøjnefaldende.

Jeg overvejede faktisk ikke at offentliggøre dette blogindlæg, for det baserer sig på en generalisering. Derfor vil der altid være eksempler på det modsatte af, hvad jeg her skriver. Det anerkender jeg, og det indgår i præmissen for blogindlægget. Når det er sagt, så vil jeg heller ikke undlade at debattere den virkelighed, jeg ser og oplever, blot fordi den åbner op for kritik grundet generaliseringen. Det er jo netop essensen af en generalisering.

Kort sagt, så er min oplevelse, at en stor del af de mennesker, som er kommet til Danmark, især fra mellemøstlige og afrikanske lande, ikke tager del i det fællesskab, som er med til at binde os sammen som nation.

Nogle vil måske kalde det manglende integration. Desværre er begrebet integration blevet synonym med ansvarsdeling, og strofen ”Integration er et fælles ansvar” ligger som en tung dyne over enhver samfundsdebat om emnet.

Jeg har en grundlæggende anden holdning. Jeg mener, integration er et personligt ansvar. Du kommer som gæst til et nyt land. Du har ansvaret for at indordne, tilpasse, overholde landets love og blive en aktiv, brugbar del af dette samfund. Man skal tage landet til sig. Om du så kommer hertil midlertidigt eller bestandigt.

Der er mange områder, som tilsammen danner det svært definerbare fællesskab. Arbejdsmarkedet, traditioner, religion, mad, politik, kunst, sport, musik etc.

I dette blogindlæg vil jeg afgrænse det til at handle om arrangementer/begivenheder.

Lad mig starte med det nyeste eksempel. Jeg var onsdag til Smukfest i Skanderborg. Det bliver næsten ikke mere dansk i min verden. Ca. 35.000 mennesker samlet. Godt humør, kolde øl, musik fra scenerne og fællessang. Stort set ingen bøvl og slåskampe. Unge som gamle i en stor, skøn blanding. Man kan ganske enkelt ikke være sur eller trist på Smukfest. Men til trods for den store demografiske spredning, så var der fællesskab.

I Aarhus har der over sommeren været en del store arrangementer. Alt fra Tall Ships Races, Classic Race, Food-festival til Royal Run. Igen begivenheder, hvor befolkningen samles.

Jeg deltog også til Grøn Koncert i Odense. En fantastisk sommerdag, hvor folk dansede, grinede, sang og festede i kap med solen. Alt fra folkeskolebørn til pensionister med klapborde.

Man kunne nævne utallige arrangementer og begivenheder, men vil dog også lige nævne VM-håndboldturneringen, hvor Danmarks hold ikke kun var suverænt på banen, men hvor tilskuerne var med til at drive holdet til sejr.

Hele året rundt er der utallige store begivenheder og arrangementer i Danmark. Alt sammen noget, der binder os sammen som nation og folk. Nogle gider ikke sport, andre gider ikke koncerter, og nogle gider ikke teater. Men jeg oplever meget få, som ikke deltager i noget som helst.

Mit ærinde er ikke at tvangstransportere folk til Smukfest. Ej heller tvinge dem til at løbe eller se motionsløb. Selv om jeg skriver det klart og tydeligt, så forventer jeg, der nok skal være folk, som vil poste min blog på deres facebookside og skrive ”Se, nu vil han sgu tvinge mig til at lytte til Bamses Venner”. Man vil sagtens kunne latterliggøre denne debat, hvis man har de motiver.

Men fraværet af indvandrere og efterkommere fra Mellemøsten og Afrika til de store arrangementer og begivenheder i Danmark er iøjnefaldende. Et åbenlyst fravalg fra disse grupper af de elementer, som binder os sammen. Så kan man lukke øjnene eller angribe generaliseringen med enkelte eksempler på det modsatte, men det ændrer ikke på virkeligheden.

Begivenheder og arrangementer er kun ét element af mange, der fungerer som uvurderlige grundsten i fundamentet for Danmark, både som land og folk. Men når man fravælger disse i så høj grad, så fravælger man også en del af Danmark. I fravalget stiller man sig aktivt på den ene side af dem og os. I disse år ser vi fundamentet slå sprækker, og til sidst vil det falde fra hinanden, hvis vi ikke passer på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
17.08.19, 16:53
Nej, det er netop ikke falske nyheder, der er problemet. Det er alt det, som de etablerede medier ikke fortæller om. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
17.08.19, 12:33
Det må være det spørgsmål, man står med efter denne uges store fokus på, hvilke personer der tegner Venstre. Læs mere
Af Louis Jacobsen
17.08.19, 11:38
Nye digitale platforme åbner en vifte af muligheder, og fremtidens arbejdsmarked kan blive sindssygt spændende. Men for at det skal blive så spændende som muligt for os, der udfører arbejdet, er det vitalt, at vi tager det organiserede arbejdsmarked med ind på det nye digitale arbejdsmarked. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.08.19, 17:32
Vi er ikke så langt, at der i dag er et decideret tredje arbejdsmarked for LGBT+ personer lige nu, men hvis politikerne ikke handler snart og søsætter initiativer, må det altså ikke overraske nogen, hvis vi snart får et LGBT+ arbejdsmarked Læs mere
Af Nauja Lynge
16.08.19, 13:16
Tag rigsfællesskabet alvorligt, inden vi bliver til grin i hele verden. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.08.19, 11:23
Man aner jo aldrig om Trumps tale er det ene eller det andet Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.08.19, 09:04
Den politiske debat er nerven i demokratiet. De opgaver, der skal løses for Danmark, er som oftest komplicerede og kræver både debat og omtanke. Læs mere
Af Rune Lund
14.08.19, 12:38
-men hvorfor skal pengene tages fra hospitaler og minimumsnormeringer? Læs mere
Af Mikael Jalving
14.08.19, 11:27
Dem advarede jeg mod for knap 10 år siden. Læs mere