Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Undrer du dig over, at kernevelfærden forringes? Her er årsagen

Politikeren og embedsmanden er smeltet sammen til en skadelig symbiose.

Hvordan er det kommet så vidt, at politikere reelt sidder og debatterer, om ældre kan kunne komme i bad én gang om ugen eller kun hver 14. dag? Jeg græmmes.


Vi betaler allerede, sammen med Frankrig, verdens højeste skatter og afgifter. Så argumentet om, at vi bare skal aflevere lidt flere af vores penge til politikerne og embedsfolkene, er ganske enkelt tåbeligt. Det er tåbeligt, for når jeg kigger på, hvorledes politikerne administrerer dem, man allerede har, så giver det ganske enkelt ingen mening, at de skal have flere.


Vi har ikke et pengeproblem i det offentlige. Vi har et gigantisk prioriteringssvigt.


Der bruges milliarder på, at det offentlige forringer det offentlige. Eksterne konsulenter, lobbyister, markedsføring og dataindsamling. Alt sammen med ene formål at fremme sin egen sag i forhold til andre inden for det offentlige – at få snablen så langt ned som muligt.


Sygeplejersker og borgernære offentlige ansatte oplever konstant, at de må sænke deres faglige standarder. Der bliver færre pædagoger sammen med vores børn. De tvinges til at ignorere synlige og konkrete behov, som borgeren lige foran dem har. Det er uacceptabelt og uholdbart. Både for medarbejderen, men allermest for den borger, der har brug for hjælp.


Jeg bebrejder politikerne. Jeg bebrejder dem, fordi de har svigtet de borgere, som reelt har brug for hjælp, og meget hellere vil bruge tid og penge på ”nice to have”-projekter, som de kan give til vennerne, og som medierne gider at skrive om. De har ganske enkelt ikke det fornødne mod eller viljen til at gøre op med den udvikling, der har været de sidste 20-30 år.


Og jeg er fuldstændig ligeglad med, om vi taler rød eller blå stue her. Ingen har taget det nødvendige opgør. For hver ny regering, for hver ny kommunal bestyrelse, så bygger de blot endnu et ligegyldigt og dyrt lag ovenpå.


Politikerne er stoppet med at lede. Man kan ikke længere se forskel på, hvor politikeren stopper, og embedsmanden begynder. De er smeltet sammen til en dyb skadelig symbiose, som dræner fælleskassen og klientgør befolkningen, mens man tilegner sig stadig mere magt. De har ofte samme uddannelse. De ser ofte ens på mange samfundsmæssige spørgsmål, og de har en fællesinteresse i at samarbejde for at styrke deres positioner.


Det skal vi have et opgør med. Det kan vi gøre så meget bedre.


Ansvaret lander hos os, borgerne. Man kan ikke tillade at brokke sig, hvis man gang på gang giver de samme mennesker ansvaret i et naivt håb om, at denne gang bliver det anderledes. Vi har et folkestyre. Det er på tide, befolkningen begynder at bruge det i stedet for at sidde på sofaen og brokke sig over udviklingen. Ellers vil udviklingen fortsætte.


Endnu mere magt til politikeren og embedsmanden, og endnu dårligere kernevelfærd til borgerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
17.08.19, 16:53
Nej, det er netop ikke falske nyheder, der er problemet. Det er alt det, som de etablerede medier ikke fortæller om. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
17.08.19, 12:33
Det må være det spørgsmål, man står med efter denne uges store fokus på, hvilke personer der tegner Venstre. Læs mere
Af Louis Jacobsen
17.08.19, 11:38
Nye digitale platforme åbner en vifte af muligheder, og fremtidens arbejdsmarked kan blive sindssygt spændende. Men for at det skal blive så spændende som muligt for os, der udfører arbejdet, er det vitalt, at vi tager det organiserede arbejdsmarked med ind på det nye digitale arbejdsmarked. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.08.19, 17:32
Vi er ikke så langt, at der i dag er et decideret tredje arbejdsmarked for LGBT+ personer lige nu, men hvis politikerne ikke handler snart og søsætter initiativer, må det altså ikke overraske nogen, hvis vi snart får et LGBT+ arbejdsmarked Læs mere
Af Nauja Lynge
16.08.19, 13:16
Tag rigsfællesskabet alvorligt, inden vi bliver til grin i hele verden. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.08.19, 11:23
Man aner jo aldrig om Trumps tale er det ene eller det andet Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.08.19, 09:04
Den politiske debat er nerven i demokratiet. De opgaver, der skal løses for Danmark, er som oftest komplicerede og kræver både debat og omtanke. Læs mere
Af Rune Lund
14.08.19, 12:38
-men hvorfor skal pengene tages fra hospitaler og minimumsnormeringer? Læs mere
Af Mikael Jalving
14.08.19, 11:27
Dem advarede jeg mod for knap 10 år siden. Læs mere