Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Undrer du dig over, at kernevelfærden forringes? Her er årsagen

Politikeren og embedsmanden er smeltet sammen til en skadelig symbiose.

Hvordan er det kommet så vidt, at politikere reelt sidder og debatterer, om ældre kan kunne komme i bad én gang om ugen eller kun hver 14. dag? Jeg græmmes.


Vi betaler allerede, sammen med Frankrig, verdens højeste skatter og afgifter. Så argumentet om, at vi bare skal aflevere lidt flere af vores penge til politikerne og embedsfolkene, er ganske enkelt tåbeligt. Det er tåbeligt, for når jeg kigger på, hvorledes politikerne administrerer dem, man allerede har, så giver det ganske enkelt ingen mening, at de skal have flere.


Vi har ikke et pengeproblem i det offentlige. Vi har et gigantisk prioriteringssvigt.


Der bruges milliarder på, at det offentlige forringer det offentlige. Eksterne konsulenter, lobbyister, markedsføring og dataindsamling. Alt sammen med ene formål at fremme sin egen sag i forhold til andre inden for det offentlige – at få snablen så langt ned som muligt.


Sygeplejersker og borgernære offentlige ansatte oplever konstant, at de må sænke deres faglige standarder. Der bliver færre pædagoger sammen med vores børn. De tvinges til at ignorere synlige og konkrete behov, som borgeren lige foran dem har. Det er uacceptabelt og uholdbart. Både for medarbejderen, men allermest for den borger, der har brug for hjælp.


Jeg bebrejder politikerne. Jeg bebrejder dem, fordi de har svigtet de borgere, som reelt har brug for hjælp, og meget hellere vil bruge tid og penge på ”nice to have”-projekter, som de kan give til vennerne, og som medierne gider at skrive om. De har ganske enkelt ikke det fornødne mod eller viljen til at gøre op med den udvikling, der har været de sidste 20-30 år.


Og jeg er fuldstændig ligeglad med, om vi taler rød eller blå stue her. Ingen har taget det nødvendige opgør. For hver ny regering, for hver ny kommunal bestyrelse, så bygger de blot endnu et ligegyldigt og dyrt lag ovenpå.


Politikerne er stoppet med at lede. Man kan ikke længere se forskel på, hvor politikeren stopper, og embedsmanden begynder. De er smeltet sammen til en dyb skadelig symbiose, som dræner fælleskassen og klientgør befolkningen, mens man tilegner sig stadig mere magt. De har ofte samme uddannelse. De ser ofte ens på mange samfundsmæssige spørgsmål, og de har en fællesinteresse i at samarbejde for at styrke deres positioner.


Det skal vi have et opgør med. Det kan vi gøre så meget bedre.


Ansvaret lander hos os, borgerne. Man kan ikke tillade at brokke sig, hvis man gang på gang giver de samme mennesker ansvaret i et naivt håb om, at denne gang bliver det anderledes. Vi har et folkestyre. Det er på tide, befolkningen begynder at bruge det i stedet for at sidde på sofaen og brokke sig over udviklingen. Ellers vil udviklingen fortsætte.


Endnu mere magt til politikeren og embedsmanden, og endnu dårligere kernevelfærd til borgerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Jens Philip Yazdani
23.10.19, 12:19
Fuck om folk er muslimer. Det er nemlig ikke dét, det drejer sig om, når du mister dit job, når din mor på plejehjemmet pisser sig selv i bukserne uden at få dem skiftet, eller når dine børn får lov at sidde grædende i et hjørne for sig selv henne i børnehaven. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.10.19, 11:45
Mit bud er, at regeringen er så vant til tal og regneark, når de ser på mennesker, at de helt har glemt, hvad faglighed er. De er blevet ude af stand til at vise tillid og kan kun tage stilling til mennesker, hvis menneskets hele fremtid bliver reduceret til “10” eller “4”. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.10.19, 11:26
Og førende forskere har som sædvanlig ikke fattet en bønne. Læs mere
Af Peter Kofod
22.10.19, 10:13
Statsministeren slår sig op som folkets stemme i EU-samarbejdet, men intet kunne være mere forkert. Det viser hendes partis handlinger i Bruxelles. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.19, 06:44
Den har det hele: Ritualer, renhed og skel mellem de omvendte og uomvendte Læs mere
Af Peter Kofod
21.10.19, 11:46
Lad mig sige det ligeud: Jeg håber, brexit bliver gennemført - og jeg ser mig til, at det endelig bliver klaret. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.10.19, 09:54
Kun halvdelen af forældre til børn i 4. og 7. klasse taler med deres børn om børnenes onlineliv. Så hvem skal lære børnene, at det også er sundt at slukke – Youtube, Snapchat eller Tiktok? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere