Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Undrer du dig over, at kernevelfærden forringes? Her er årsagen

Politikeren og embedsmanden er smeltet sammen til en skadelig symbiose.

Hvordan er det kommet så vidt, at politikere reelt sidder og debatterer, om ældre kan kunne komme i bad én gang om ugen eller kun hver 14. dag? Jeg græmmes.


Vi betaler allerede, sammen med Frankrig, verdens højeste skatter og afgifter. Så argumentet om, at vi bare skal aflevere lidt flere af vores penge til politikerne og embedsfolkene, er ganske enkelt tåbeligt. Det er tåbeligt, for når jeg kigger på, hvorledes politikerne administrerer dem, man allerede har, så giver det ganske enkelt ingen mening, at de skal have flere.


Vi har ikke et pengeproblem i det offentlige. Vi har et gigantisk prioriteringssvigt.


Der bruges milliarder på, at det offentlige forringer det offentlige. Eksterne konsulenter, lobbyister, markedsføring og dataindsamling. Alt sammen med ene formål at fremme sin egen sag i forhold til andre inden for det offentlige – at få snablen så langt ned som muligt.


Sygeplejersker og borgernære offentlige ansatte oplever konstant, at de må sænke deres faglige standarder. Der bliver færre pædagoger sammen med vores børn. De tvinges til at ignorere synlige og konkrete behov, som borgeren lige foran dem har. Det er uacceptabelt og uholdbart. Både for medarbejderen, men allermest for den borger, der har brug for hjælp.


Jeg bebrejder politikerne. Jeg bebrejder dem, fordi de har svigtet de borgere, som reelt har brug for hjælp, og meget hellere vil bruge tid og penge på ”nice to have”-projekter, som de kan give til vennerne, og som medierne gider at skrive om. De har ganske enkelt ikke det fornødne mod eller viljen til at gøre op med den udvikling, der har været de sidste 20-30 år.


Og jeg er fuldstændig ligeglad med, om vi taler rød eller blå stue her. Ingen har taget det nødvendige opgør. For hver ny regering, for hver ny kommunal bestyrelse, så bygger de blot endnu et ligegyldigt og dyrt lag ovenpå.


Politikerne er stoppet med at lede. Man kan ikke længere se forskel på, hvor politikeren stopper, og embedsmanden begynder. De er smeltet sammen til en dyb skadelig symbiose, som dræner fælleskassen og klientgør befolkningen, mens man tilegner sig stadig mere magt. De har ofte samme uddannelse. De ser ofte ens på mange samfundsmæssige spørgsmål, og de har en fællesinteresse i at samarbejde for at styrke deres positioner.


Det skal vi have et opgør med. Det kan vi gøre så meget bedre.


Ansvaret lander hos os, borgerne. Man kan ikke tillade at brokke sig, hvis man gang på gang giver de samme mennesker ansvaret i et naivt håb om, at denne gang bliver det anderledes. Vi har et folkestyre. Det er på tide, befolkningen begynder at bruge det i stedet for at sidde på sofaen og brokke sig over udviklingen. Ellers vil udviklingen fortsætte.


Endnu mere magt til politikeren og embedsmanden, og endnu dårligere kernevelfærd til borgerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingskandidat for Nye Borgerlige i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han arbejder som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
23.04.19, 07:12
Problemerne på Rasmus Seebachs byggeplads bunder i at det ikke er ikke en enlig svale. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.04.19, 01:18
Danske svømmepiger holdt som slaver Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
22.04.19, 21:41
Flere og flere forstår essensen i den farlige multikultur. Terroren på Sri Lanka var endnu en påmindelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.04.19, 22:17
Samtidig holdes der valgmøder i Grønland, som kun foregår på grønlandsk for at udelukke det danske mindretal. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.04.19, 20:45
Æggemaling, gækkebrevsklip og karsesåning. Klovn, hestevogn og hønseskidning. Sjældent har jeg set så mange smilende børn og voksne som på et par timers rejse tilbage i tiden på Frilandsmuseet. Hvorfor mon? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.04.19, 13:42
Ritzaus Bureau ”glemte” at skille de vestlige ad fra de ikkevestlige. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.04.19, 10:25
Det er fristende at skælde ud på de små med tablet, smartphone og spilkonsol. Men pilen peger på de voksne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her