Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Undrer du dig over, at kernevelfærden forringes? Her er årsagen

Politikeren og embedsmanden er smeltet sammen til en skadelig symbiose.

Hvordan er det kommet så vidt, at politikere reelt sidder og debatterer, om ældre kan kunne komme i bad én gang om ugen eller kun hver 14. dag? Jeg græmmes.


Vi betaler allerede, sammen med Frankrig, verdens højeste skatter og afgifter. Så argumentet om, at vi bare skal aflevere lidt flere af vores penge til politikerne og embedsfolkene, er ganske enkelt tåbeligt. Det er tåbeligt, for når jeg kigger på, hvorledes politikerne administrerer dem, man allerede har, så giver det ganske enkelt ingen mening, at de skal have flere.


Vi har ikke et pengeproblem i det offentlige. Vi har et gigantisk prioriteringssvigt.


Der bruges milliarder på, at det offentlige forringer det offentlige. Eksterne konsulenter, lobbyister, markedsføring og dataindsamling. Alt sammen med ene formål at fremme sin egen sag i forhold til andre inden for det offentlige – at få snablen så langt ned som muligt.


Sygeplejersker og borgernære offentlige ansatte oplever konstant, at de må sænke deres faglige standarder. Der bliver færre pædagoger sammen med vores børn. De tvinges til at ignorere synlige og konkrete behov, som borgeren lige foran dem har. Det er uacceptabelt og uholdbart. Både for medarbejderen, men allermest for den borger, der har brug for hjælp.


Jeg bebrejder politikerne. Jeg bebrejder dem, fordi de har svigtet de borgere, som reelt har brug for hjælp, og meget hellere vil bruge tid og penge på ”nice to have”-projekter, som de kan give til vennerne, og som medierne gider at skrive om. De har ganske enkelt ikke det fornødne mod eller viljen til at gøre op med den udvikling, der har været de sidste 20-30 år.


Og jeg er fuldstændig ligeglad med, om vi taler rød eller blå stue her. Ingen har taget det nødvendige opgør. For hver ny regering, for hver ny kommunal bestyrelse, så bygger de blot endnu et ligegyldigt og dyrt lag ovenpå.


Politikerne er stoppet med at lede. Man kan ikke længere se forskel på, hvor politikeren stopper, og embedsmanden begynder. De er smeltet sammen til en dyb skadelig symbiose, som dræner fælleskassen og klientgør befolkningen, mens man tilegner sig stadig mere magt. De har ofte samme uddannelse. De ser ofte ens på mange samfundsmæssige spørgsmål, og de har en fællesinteresse i at samarbejde for at styrke deres positioner.


Det skal vi have et opgør med. Det kan vi gøre så meget bedre.


Ansvaret lander hos os, borgerne. Man kan ikke tillade at brokke sig, hvis man gang på gang giver de samme mennesker ansvaret i et naivt håb om, at denne gang bliver det anderledes. Vi har et folkestyre. Det er på tide, befolkningen begynder at bruge det i stedet for at sidde på sofaen og brokke sig over udviklingen. Ellers vil udviklingen fortsætte.


Endnu mere magt til politikeren og embedsmanden, og endnu dårligere kernevelfærd til borgerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
24.06.19, 21:59
I hvert fald ikke hvis man satser på nytænkning. Læs mere
Af Martin Ågerup
24.06.19, 15:51
Se hvad du kunne spare, hvis din kommune passede bedre på dine penge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.06.19, 17:16
Et studie i journalistisk ukyndighed og det åbenlyse had, der strømmer én i møde fra visse repræsentanter fra dansk presse. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.06.19, 05:00
Vi bør vælge nationalisme som rettesnor frem for mere universalisme og imperialisme. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.06.19, 18:04
I dag fejres 10 års selvstyre på Grønlands Nationaldag eller 40 års fallit. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.06.19, 11:05
Legen i rød stue virker mere og mere umoden og uprofessionel. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.06.19, 23:01
I loven er indbygget det, der kan indkaldes et tvistnævn, til at afgøre om selvstyreloven er hævet over grundloven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.06.19, 21:40
DR synes ikke at være pjattede med at bringe velargumenterede udsagn fra nationalkonservative. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.06.19, 12:35
Udenfor lynede og tordnede det. Der var høj og intens stemning i de "morderiske" telte. Læs mere