Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg gider ikke se en 100 kilo tung mand spille kvindehåndbold

Det er nærmest som et flashback til Den Kolde Krig.

Forleden læste jeg om en australsk mand, der havde ændret sit køn til kvinde. Han var ca. 1,90 høj og vejede 100 kilo. Kort sagt både en stor mand og kvinde. Denne mand, som nu juridisk er blevet til en kvinde ved navn Hannah Mouncey, er nu klar til at spille for det australske kvindelandshold, som skal deltage i det kommende VM i Japan i 2019, og potentielt kan stå over for danske spillere. Hannah har tidligere heddet Callum og har spillet for det australske herrelandshold til VM i Spanien.

Dette er bare ét eksempel på kønsskiftede mænd, der indtager kvindeidræt. På samme facon har en mand i USA skiftet køn og går nu under navnet Fallon Fox. Det specielle ved ham/hende er, at personen nu tjener sine penge ved at tæske løs på kvinder i MMA.

Vi har også set eksempler indenfor atletikkens verdens, hvor tidligere mænd fuldstændig har knust de andre konkurrenter.

Selv om visse idrætsorganisationer har forsøgt at opsætte regler, f.eks. hvor længe der skal gå efter det juridiske skifte, så er der nu ikke længere et krav om en egentlig kønsskifteoperation, ligesom perioden med hormonbehandling nu kun ofte er ét år samt et bestemt mindste fald i testosteronniveauet. Men det er tydeligt, at de forskellige idrætsinstitutioner ikke har fundet løsningen.

Personligt finder jeg hele han/hun/hen-debatten håbløs.

Der er i min verden to køn. Længere er den ikke.

Ligeså lidt som jeg ser homoseksualitet som en psykisk sygdom, så anerkender jeg også til fulde, at folk kan være født i et andet køn, end hvad de ser dem selv som. Jeg er glad for, at vi som samfund har rykket os. Først ved at anerkende homoseksualitet, og senere ved at aftage transkønnethed fra listen med psykiske sygdomme. Det er et kompliceret område, og undersøgelser fra Tampere Universitetshospital i Finland, som har specialiseret sig i dette område, fastslår, at der ofte hos unge samtidig er en række psykiske lidelser, som går forud for ønsket om at skifte køn. Dette indlæg er ikke lavet for at debattere de grundlæggende problematikker, dilemmaer og udfordringer omkring kønsskifte, men med henblik på at fokusere opmærksomheden på de kønsskiftedes rolle i idræt, og især eliteidræt.

Her mener jeg, transkønnede har et ansvar, de skal løfte, når nu samfundet rykker sig. Når transkønnede indtræder i et nyt køn, så burde de vise respekt for dette køn. Her fejler transkønnede, som insisterer på at dyrke eliteidræt i deres nye køn. De sætter sig selv over alt andet. De insisterer på, at deres personlige individuelle behov tager forrang for den skade, dette så måtte forvolde på hele kønnet.

Hele denne problematik er stadig marginal. Men når man fjerner kravet om fysisk kønsskifte og gør dette mere til en juridisk proces, så åbner man en helt ny boldgade på sigt.

Der er det rent moralske, da man potentielt har en massiv fysisk fordel. Dette kan ødelægge hele kvindesportsgrene, hvor fairplay fuldstændig sættes ud af spil. Der er på nuværende tidspunkt så mange penge i f.eks. kvindetennis, -golf og -atletik, at man ikke kan udelukke, at et juridisk kønsskifte ville kunne gøre folk til mangemillionærer.

Det er selvfølgelig et tænkt eksempel, men vi kommer snart til at forholde os til langt mere konkrete elementer af denne problematik. Både til det kommende VM i kvindehåndbold i Japan, hvor Hannah fra Australien deltager, og hvis Brasilien vælger at inkludere Tiffany Abreu på deres volleyballhold, der skal spille til de kommende olympiske lege. Hvem er Tiffany Abreu så?

Det er såmænd en yderst kompetent mandlig volleyballspiller, der nu har skiftet køn, og hurtigt er blevet en dominerende magtfaktor i den brasilianske liga.

Når tidligere mænd insisterer på at deltage i kvindeidræt, så bliver vi på et tidspunkt nødt til at overveje reglerne. Det kan blive rigtig grimt. For på den ene side vil samfundet anerkende, at disse personer ikke længere er mænd, men kvinder. Men samtidig må samfundet sige, at de ikke har samme rettigheder som kvinder. Det kan ende i principielle retssager, en masse larm, og ødelægge idrætsgrene i processen.

Men alt dette vil kunne undgås, hvis de kønsskiftede ville give samfundet samme respekt og forståelse, som samfundet nu giver dem.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Isabella Arendt
17.10.19, 16:24
Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne. Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
17.10.19, 15:20
Selvom der er fuld blus på arbejdsmarkedet, kan vi så se hinanden i øjnene og påstå, at fællesskabet er klar til at gribe os, hvis dampen går af kedlerne? Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
16.10.19, 21:47
Tyrkiet og USA splitter NATO-alliancen fra hinanden. Dette understreger behovet for et stærkere europæisk samarbejde, som kan gøre EU mere uafhængig af NATO. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.10.19, 21:15
Han ser Rigsfællesskabet, Canada og Norge som modvægt til uhindret stormagtskonkurrence. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.10.19, 18:56
Religionsfrihed og religionskritik er to sider af samme sag. Læs mere
Af Søren Gade
16.10.19, 17:00
Vi er blevet så trygge, at nogle bliver unaturligt skeptiske over for vaccination og fokuserer på bivirkninger i stedet for effekten. Læs mere
Af Jens Kindberg
15.10.19, 23:39
Transport- og Boligministeriet er ikke bedre, da embedsmændene ikke længere handler som embedsmænd. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.10.19, 16:42
Tillid er noget, man gør sig fortjent til. Ikke noget, man kan forlange Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.10.19, 00:26
Omsider bliver det for første gang muligt siden 1983, at den udøvende magt kan handle uden om domstolene i et afgørende udlændingespørgsmål. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.10.19, 20:20
På skjulte pladser og ved store klassikere mødes mennesker om at opleve arkitekturen. Læs mere