Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dine danske skattekroner vil gå til arbejdsløse i Rumænien

EU ønsker nu, at danske dagpenge skal gives til udlændinge efter én arbejdsdag.

Forestil dig om få år et rumænsk firma, som starter et datterselskab op i Danmark. Så har de folk ansat i Rumænien med indskrevet i kontrakten, at de er sikret mindst én dags arbejde i Danmark. Forestil dig, hvad det er værd! Når de så har arbejdet én dag i Danmark, så kan de rejse tilbage til Rumænien med danske skattekroner i lommen. Og hvem tjekker op om de så lige arbejder lidt sort dernede i disse måneder på dansk dagpenge i Rumænien. De danske skattemyndigheder? De rumænske?

År for år, så har EU-medlemskabet kun betydet én sikker ting. Vi mister stadig mere suverænitet og selvbestemmelse. Oftest pakket massivt ind i sjove forordninger og kryptiske regler, så politikerne gang på gang kan undgå at sende disse ting til afstemning ved befolkningen.

De nuværende partier på Christiansborg taler konstant om et smallere og mindre bestemmende EU. Mens de fortærskede floskler kører på autopilot fra politikerne, godt bakket op af naive partisoldater, så kan resten af den danske befolkning udmærket se hvad der foregår, og i hvilken retning det her går. Derfor ser vi mange borgerlige vælgere være EU-modstandere.

Det er jeg også. Jeg ser ingen lys fremtid for en tættere centralistisk union, hvor de enkelte nationers samlinger er reduceret til halvkomiske kransekagefigurer på offentlig million bistand – betalt af borgerne.

Der skal være et handelssamarbejde, absolut. Men det skal og bør være mellem selvstændige nationer. Vi er godt i gang med at miste det samarbejde, som baserer sig på et friere Europa, hvor handel og nationale kulturforskelle anerkendes som en gevinst, og ikke som en irriterende forhindring mod et Pax Bruxelles.

Dagpengene er blot det seneste eksempel. Men det er dybt alvorligt. Den åbenlyse fare for misbrug beskrev jeg tidligere. EU åbner en grotesk mulighed for at malke et dansk system, som kun er bæredygtigt, fordi en så stor del af arbejdsmarkedet betaler til så relativ få. Det system vil hurtigt falde sammen.

Når a-kasse-systemet falder sammen, og arbejdstagerne ikke længere har samme mulighed for at modtage dagpenge, så vil der især i industrien og bygningsbranchen blive krav om længere opsigelsesvarsler. Dette vil direkte blive besvaret ved færre stillingsopslag og færre fastansættelser fra erhvervslivet. Det unikke flexsecurity system, som i dag hjælper til et yderst dynamisk arbejdsmarked, vil langsomt forsvinde, og vi vil til EU’s store fornøjelse nærme os et langt mere stift, forsigtigt og ensartet arbejdsmarked. Desværre vil det resultere i forpasset vækst og velstand for Danmark. Noget, som for EU tydeligvis er mindre væsentligt.

De samme mennesker, som påstod dommedag ved et nej til Euroen, fremturer med samme dommedagsprofeti, hvis vi skulle forlade EU. Nu viser historiens klare pen os tilfældigvis, at befolkningens nej til euroen faktisk har været en god forretning for Danmark. Dansk økonomi brød ikke sammen. Det vil heller ikke ske, hvis Danmark får en ny position til EU. Jeg tror ganske enkelt ikke på fortællingen.

Og det spørgsmål, som ingen af disse mennesker vil svare på, er: Hvad er prisen for mistet frihed og selvbestemmelse? De står altid stærkt insisterende på den kortsigtede økonomiske side, uden skelen til det historiske eller de langsigtede konsekvenser. Som borgerlig vil jeg insistere på, at der er andre og vigtigere værdier.

Frihed har aldrig været gratis eller omkostningsfrit. Men det er værd at kæmpe for.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Signe Munk
22.08.19, 14:05
Især unge i udsatte positioner bliver ofre for kviklånene. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.08.19, 22:11
Af Rune Lund
21.08.19, 14:31
Der er masser af penge at hente til velfærd og grøn omstilling uden at brandbeskatte den almindelige dansker. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.08.19, 10:24
Udlændingespørgsmålet er det eneste sted, hvor debatten er løssluppen. Alt andet lukkes ned. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.08.19, 10:12
Danmark tager ikke rollen som arktisk stat alvorlig. Derfor lever fantasier om køb af Grønland i bedste velgående. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.08.19, 17:35
De politisk korrekte må jo ligefrem sukke efter hvid identitetspolitik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.08.19, 16:02
Indenfor rigsfællesskabet kan vi hjælpe hinanden i stedet for at sælge hinanden Læs mere
Af Nauja Lynge
20.08.19, 10:44
Den ene går gennem rigsfællesskabet. Det andet - et reelt køb kan kun ske efter Grønlands løsrivelse. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.08.19, 09:32
DR har kun øje for en socialistisk fortælling om omfordeling Læs mere