Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg er træt af forældre, der klynker!

Når forældre klager over manglende penge til deres børns konfirmation, udstiller de i høj grad blot deres egen uansvarlighed.

Endnu en konfirmationstid står for døren. En tid fyldt med glæde, spænding, og også en del bekymringer. Nu er bekymringer en naturlig del af livet. Derfor skal dette blogindlæg absolut heller ikke tages til indtægt, for et ønske om endnu mere statslig- og offentlig indblanding, der ganske forfejlet konstant forsøger at skærme mennesker fra livets realiteter.

Dette skriv er vel nærmest det modsatte.

Konfirmationen er nemlig også traditioner. Og ligesom ved juletid, så begynder medierne nu at fodre os med de klassiske ”det er synd for mig” historier om folk, der ikke har råd til at afholde konfirmationen. 

Lad mig slå det helt fast med det samme, da jeg ellers stensikkert vil få ”menneskesynskortet” smidt i hovedet, at jeg skam har sympati med mennesker, der står og har bekymringer. Jeg anerkender til fulde, at der kan være enkelte tilfælde med ekstraordinære omstændigheder, hvor alle rationelle tænkende mennesker vil kunne se og anerkende, at situationen er ekstrem og enestående. Det er uforskyldt.

Men disse enkeltstående eksempler, må på ingen måde afholde os fra at se kritisk på det ulidelige klynkeri fra andre forældregrupper.

Der er forældre, hvor det stadig kan komme som en økonomisk overraskelse, at deres 13-årige teenager skal konfirmeres.

Men hør nu her!

Allerede ved fødslen ved forældrene sandsynligvis, hvorvidt man forventer, at barnet bliver kristent og derfor skal konfirmeres. Det er dyrt at få børn, men det er stadig et frivilligt valg. Derfor må man selvfølgelig tager ansvaret som forældre. Det er ikke samfundets ansvar.

Lad os sætte et eksempel op:

Hvis man fra barnets fødsel lægger 100kr til side om måneden(1 pizza og cola), så resulterer det i knap 14.000 kroner til at afholde begivenheden for. Jeg skal ikke gøre mig til dommer, hvorvidt dette er et stort eller lille budget, men det er i hvert fald rigeligt til at kunne købe tøj, en gave og invitere nogle gæster.

Hvis man igennem 13 år sidder så hårdt i det, at man ikke kan lægge 100 kroner til side, så skal man overveje sine faste udgifter, eller tage noget ekstra arbejde.

Selvom man sidder hårdt i det, så er det for de fleste muligt at finde 100 kroner i sit budget. Hvem kan sige sig fri for at købe en ekstra pose chips, en pakke cigaretter, eller have en hund eller kat? 

Vi bliver nødt til at stoppe med at bebrejde alle andre for de livsvalg, vi selv træffer her i livet.

Hvis du har fået børn velvidende, at du reelt set ikke har det økonomiske grundlag til at understøtte dette, så har du fejlet, og ansvaret er dit.

Hvis du vælger at bruge dine penge på cigaretter, hundemad og take-away, i stedet for at spare op til dit barns vigtige begivenheder, så har du fejlet, og ansvaret er dit.

Jeg underkender på ingen måde, at det er en træls, ubehagelig og hård situation at stå i. Jeg er selv forælder, og ønsker ligesom alle andre, at kunne give mine børn en masse ting.

Vigtigst, så ønsker jeg at give mine børn et værdisæt, hvor de oplever og forstår vigtigheden i at tage ansvar for sin tilværelse.

Hvis de ønsker at blive konfirmeret, så vil jeg støtte dem i det. Men jeg vil også kræve, at de tager ansvar for dette valg. Det kan de fx gøre ved at dele aviser, gå med reklamer, eller andet arbejde, som kan være medfinansierende til den dag, som jo er deres.

Det gør mig måske til forfærdelig forældre i nogens øjne. Mine døtre vil sikkert hade mig for det, når jeg kræver at de skal stå tidligt op lørdag morgen i regnvejr, og arbejde for den fælles fest vi skal holde. Jeg vil til gengæld nyde et par timer sammen med mine døtre, som så snart vil være voksne, og derfor flyver væk fra reden.

Dette er ikke en moralprædiken. Jeg vil nemlig ikke bestemme, eller gøre mig til dommer over andres prioriteringer. Men jeg gider vitterligt heller ikke høre på folks klynk over de valg, de selv har truffet her i livet.

I er de voksne. I er forældrene. Tag ansvar!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingskandidat for Nye Borgerlige i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han arbejder som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
23.04.19, 16:05
Selv om jeg er vægelsindet, håber jeg, at man læser videre. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.04.19, 13:36
Det samme burde velsagtens gælde for araberne. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.04.19, 12:56
Det offentlige overforbrug sker på bekostning af den almindelige befolkning. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.04.19, 11:22
Gad vide, hvad Mette Frederiksen egentlig mener om indvandringssagen? Bortset fra at hun ønsker fred og ro til at blive landets statsminister. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.04.19, 07:12
Problemerne på Rasmus Seebachs byggeplads bunder i, at det ikke er ikke en enlig svale. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.04.19, 01:18
Danske svømmepiger holdt som slaver Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
22.04.19, 21:41
Flere og flere forstår essensen i den farlige multikultur. Terroren på Sri Lanka var endnu en påmindelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.04.19, 22:17
Samtidig holdes der valgmøder i Grønland, som kun foregår på grønlandsk for at udelukke det danske mindretal. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.04.19, 20:45
Æggemaling, gækkebrevsklip og karsesåning. Klovn, hestevogn og hønseskidning. Sjældent har jeg set så mange smilende børn og voksne som på et par timers rejse tilbage i tiden på Frilandsmuseet. Hvorfor mon? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.04.19, 13:42
Ritzaus Bureau ”glemte” at skille de vestlige ad fra de ikkevestlige. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her