Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fyr direktøren og bestyrelsen for DR

Hvis en direktør ikke kan effektivisere med 4% om året uden at ødelægge kernen i virksomheden, så burde denne fyres på stedet.

Bestyrelsen og direktionen i DR har spillet fallit. De er tydeligvis en del af problemet, og har accepteret et vanvittigt miljø med unødvendigt frås og massive udgifter på alt andet end kerneopgaverne. Nu påstår de, at det vil betyde fatale nedskæringer på kerneområderne, hvis medieforliget bliver virkelighed.  

Det samlede beløb, der om 5 år skal findes er 773 millioner kroner.

Ved nogle konkrete afgrænsninger, så vil disse midler kunne findes uden problemer. De nævnte tal er cirka tal, som er taget ud fra den økonomiske analyse om DR. Men de giver alligevel et klart billede.

- Udenlandske film og drama   136 mio.

- 2% lønnedgang i 5 år.           195 mio

- Sport                                   149 mio

- Filmstøtte                              52 mio

- Eksterne konsulenter              50 mio

- Reklamer                               15 mio

- Lønnedgang direktion              10 mio

- Koncerthus                             76 mio

- Orkestre                               124 mio

Hvis man afgrænser DR’s ansvar til at være oplysning til borgerne (public service), vil der kunne skæres på et hav af andre steder også. Her er blot lige givet nogle bud. Der findes langt flere områder, så det samlede beløb, der ville kunne findes, er reelt langt større.

Det vil fx ikke give mening at bruge skattekroner på at indkøbe udenlandske film, da borgerne har rig mulighed for selv at tilkøbe dette gennem diverse private tjenester.

Man må også kunne forvente en solidaritet blandt medarbejdere, og en lønnedgang på 2% årlig vil være acceptabelt. På nuværende tidspunkt er gennemsnitslønnen i DR på over 550.000 kroner. Så selv efter en justering af lønnen vil den gennemsnitlige løn være på mindst ½ mio.

Der findes mange både danske og internationale udbydere af sportskanaler. Selv om sport generelt er populært, så vil denne opgave med lethed kunne løftes af andre aktører. Argumentet for at have skattefinansieret sports-tv har ofte været, at ellers ville de mindre idrætsgrene ikke blive dækket. Det bliver de alligevel ikke i dag, så det argument er ganske enkelt ugyldigt.

Der er ingen grund til at DR skal administrere offentlig filmstøtte med skattekroner, og derfor kan denne bortfalde.

Der bruges i dag over 56 mio. om året på eksterne konsulenter. Med over 3.000 medarbejdere er dette et massivt unødvendigt overforbrug. Husk på, der er jo ikke konkurrence, når DR nu er statsejet.

Derfor, så skal der naturligvis heller ikke bruges midler på at promovere kanalerne.

Lønniveauet hos direktionen har været meget kritiseret og med god grund. Med en væsentlig forsimpling af opgaverne hos DR, vil det være naturligt med en kraftig reduktion på denne post.

DR skal som statslig organisation ikke drive et koncerthus, som derfor selvfølgelig skal afhændes, og omkostninger til drift vil give en varig besparelse.

Tilmed bruger DR enorme summer på at have diverse orkestre operationelle. I en tid med besparelse, så er rationalet at netop disse ydelser sagtens ville kunne dækkes af andre operatører på markedet.

Samlet set er det besparelser for over 800 mio.

Der vil ganske givet i en reel udmøntning være justeringer på de forskellige poster. Hensigten med bloggen har ikke været at lave en bulletproof økonomisk oversigt. Blot det åbenlyse faktum - en direktør lønnet med over 3 millioner om året, skal selvfølgelig være i stand til at finde 4% om året over en 5 årig periode, uden at man fjerner Ramasjang eller tv-avisen.

Jeg frygter dog, dette ikke bliver tilgangen man i direktionen og bestyrelsen nu vil anlægge. Det bliver sikkert den klassiske grønthøstermodel, tilsat fjernelsen af nogle populære funktioner. Man ønsker selvfølgelig at synliggøre det forkerte i beslutningen. Der ligger et valg i 2019, og håbet om at en potentiel kommende rød regering vil hæve statstilskuddet igen tilbage til det nuværende niveau, vil givetvis have betydning.

 Jeg ser grundlæggende helst, vi ikke statsliggør Danmarks Radio. Det er grotesk, at vi som borgere godt kan betros at vælge landets lovgivere, men samtidig ikke anses som tilstrækkelig kyndige, når det kommer til at vælge vore egne tv-kanaler.

Men politikerne i folketinget vil som altid gerne have mere magt - og mere kontrol.

Denne blog skal ikke ses som et endeligt bud, hvordan en effektivisering skal gennemføres. Man kunne også kigge på det faktum, at bare DR’s økonomiafdeling har over 200 ansatte, eller at P3 umiskendeligt minder mere og mere om de andre kommercielle top 20 stationer.

Indlægget er alene skrevet med henblik på synliggørelse. Det er ikke en umulig opgave man står med, og hvis en direktør til over 3 millioner om året ikke kan løse denne, så er det på tide at finde en ny.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingskandidat for Nye Borgerlige i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han arbejder som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Casper Hedegaard
21.11.18, 12:39
Besparelser på uddannelse sætter en stærk begrænsing på vores lands udviklingspotentiale. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
21.11.18, 11:23
Vi skal have strengere straffe, mere politi og politikere med røv i bukserne. Luk også vores grænser og stop indvandringen, vi har problemer nok, som det er. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
21.11.18, 10:07
Frygten hersker rundt omkring i vores Europa. Derfor skal der en grundig massage til, og den skal leveres af trygge proeuropæiske hænder. Venstre er klar på at vise vejen! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.18, 13:19
Det er for længst en kendsgerning, medmindre noget andet sker. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.18, 13:04
Oplevelser og indtryk fra en uge i det forvandlede Danmark. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.11.18, 11:16
Vi kan ikke gamble med sikkerheden for hele den danske stat med en motor drevet af offentlig forvaltning for udenlandske midler, og på ordre fra Kina. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.11.18, 16:12
Det er skræmmende, at nogen synes, en sygeplejerske er en landsforræder, fordi hun hjælper mennesker, der er på flugt fra krig, fattigdom og død. Men også det, at der er mennesker med dette forfærdelige menneskesyn i Danmark. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig, for at kinesisk mineprojekt kan omgås Unesco-regler. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her