Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Banderne griner jo af Søren Pape

I stedet for at gribe fat om nældens rod, så udstiller politikerne sig selv med endnu en ligegyldig lappeløsning.

Desperationen står malet i ansigterne på regeringen. Det betyder som regel flere håbløse ugennemtænkte tiltag. Denne gang et udspil om dobbeltstraf i bestemte områder. Et forslag, som i bedste fald er uden effekt, og som desværre grundet politikernes manglende vilje til at tage fat om nældens rod ser ud til at gøre op med nogle helt grundlæggende principper. Grundprincipper, vi som retsstat skal være yderst varsomme med at justere. 

Lad mig starte med at slå fast, at jeg er tilhænger af en storstilet reformation af retssystemet. Jeg er også tilhænger af strengere straffe på en lang række områder. Det har jeg gentagne gange understreget, og vores retssystem er langt fra gearet til den virkelighed, politikerne har tvunget samfundet i – især når det kommer til straffen for vold og voldtægt.

Det er derfor reelt set ikke selve forøgelsen af straffen, jeg finder problematisk. Jeg tror dog næppe, at en fordobling er tilnærmelsesvis nok til, at disse kriminelle personer ændrer adfærd. Et hardcore bandemedlem vil ganske enkelt ikke genoverveje sin trussel, fordi det nu fx koster ham 60 dage i spjældet i stedet for 30. Det er i min optik en ganske naiv forestilling, justitsministeren anlægger, når han mener, at dette vil have afgørende betydning.

Så min første anke beror på, at denne fordobling ikke vil resultere i en grundlæggende adfærdsændring, hvor disse personer nu pludselig vil blive til lovlydige borgere, og derfor er dette forslag blot endnu ét i rækken, som mere skal signalere politisk handlekraft end adressere problemerne. 

Min næste anke går på det grundlæggende princip om lighed for loven. I et lille land som Danmark burde der ikke være belæg eller gyldig grund til at opdele landet geografisk i forskellige ”straffezoner”. Et sådant markant og grundlæggende indgreb bør man nødigt anvende, og naturligvis kun hvis alle andre muligheder og værktøjer for at løse problematikken er udtømt. Det er de langtfra. Søren Pape og resten af politikerne på Christiansborg har blot ikke den fornødne vilje til at gribe fat om nældens rod.

 De nødvendige og brugbare løsninger ligger ellers lige for:

• Stop al asyl.

• Udvis kriminelle udlændinge konsekvent og efter første dom.

• Kræv selvforsørgelse af udlændinge.

• Gør integration til et personligt ansvar.

• Hjemsend folk, som ikke længere er personligt forfulgte.

Jeg kan så også forstå, at embedsmændene i Justitsministeriet allerede har haft fat i justitsministeren. Søren Pape har sjovt nok nemlig allerede været ude at trække lidt i land. Nu er det lige pludselig ikke kun et forslag for bestemte enkelte ghettoer. Nej, nu er det en praksis, der kan indføres både i Gellerup og Hellerup – som han siger. Denne lille retoriske ændring er ifølge flere eksperter bidende nødvendig, for at denne lov ikke straks skal underkendes ved forskellige instanser. Jeg er ikke juridisk kyndig, så jeg vil afholde mig fra denne del af debatten. 

Men det ændrer intet på min grundlæggende skepsis over for forslaget. For min tredje anke er nemlig den mest principielle. Som jeg har læst og hørt, så skal det nu være op til den enkelte lokale politidirektør at vurdere, hvor og hvornår denne sanktion skal indføres.

Dette er yderst problematisk. For det efterlader borgerne uden viden om, hvilke retstilstande der reelt eksisterer på et givent tidspunkt.

Karikeret svarer det lidt til, at man ikke ved, om man får en bøde, et klip eller andet ved en overtrædelse på samme strækning, da dette kan ændres, alt efter hvad politiet beslutter.

Og det første spørgsmål må jo naturligvis være, hvorledes man vil sikre, at borgerne ved, hvilke regler og love de skal agere under. Det SKAL være et bærende princip, at borgerne har mulighed for at være bekendte med lovgivningen.

Jeg ser yderst kritisk på, at man tildeler myndighederne forøget mulighed for at agere lovgivere. Når man nu giver politiet markant større beføjelser til at ændre på en strafferamme uden foregående lovbehandling, så er vi helt inde ved den grundlæggende opdeling af vores demokrati. Selvfølgelig er alt ikke sort og hvidt, men det er nødvendigt at rejse debatten. For hvad bliver ellers det næste skridt, som politikerne tillader?

Vi HAR massive problemer i en lang række geografiske områder spredt ud over hele landet. Disse problemer er ikke afgrænset af en ghettoliste, og en halvhjertet desperationslappeløsning som denne ghettoplan nummer syv kommer ej heller til at tage det nødvendige opgør med disse udfordringer.

De er langt mere grundlæggende, og så længe politikerne ikke tør indse dette og handle derefter, så må vi som borgere forvente ghettoplan 8, 9 og 10 de kommende år.

– Politikerne har jo behov for at vise handlekraft.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han har arbejdet som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
05.06.20, 14:51
Eller hvorfor Mette Frederiksen ikke er nogen Václav Havel. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.06.20, 14:16
En ulykkelig død og højst sandsynligt en uacceptabel handling fra politimandens side, men George Floyd var på stoffer og havde fem tidligere domme. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.06.20, 10:30
Begrav den magtarrogante statsminister og find den side frem, der lægger alle oplysninger frem, så vi fortsat kan have tillid til, at alt går rigtigt til. Læs mere
Af Signe Munk
04.06.20, 16:00
Grønne ildsjæle har i årtier kæmpet for at få fjernet de store miljøbomber, vi kalder generationsforureninger. Nu har vi endelig sort på hvidt, at der skal ryddes op efter fortidens synder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.06.20, 22:05
Lad nu dansk udenrigspolitik blive formet på Christiansborg og ikke blive dikteret fra Washington. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.06.20, 21:20
Danskere, islændinge og grønlændere er velkommen på Færøerne – selvom Færøerne overhovedet ikke blev nævnt, da statsministeren åbnede Danmark lidt mere op. Læs mere
Af Henrik Højlund
03.06.20, 17:40
Formanden for Ateistisk Selskab hævder i mindeartikel om den omstridte præst Thokild Grosbøll, der ikke troede på en skabende Gud, at mange medlemmer af folkekirken er ateister. Det tror jeg, han har ret i. Men ateismen er også en tro. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
03.06.20, 15:53
Tyskland fjerner rejserestriktionerne, mens Danmark stædigt holder fast uden sundhedsfagligt belæg Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
03.06.20, 08:13
Det er latterligt, når borgerlige debattører stempler Frederiksen-kritikere som onde mennesker Læs mere