Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mediernes behandling af prins Henrik er uværdig

Efter 50 års arbejde i Danmark var det så ikke på tide, at prinsen fik lov at blive gammel i fred for ondsindede overskrifter?

Regentparret holder guldbryllup i en sky af dårlig omtale. Der er efterhånden forbløffende, hvad der skrives om især prins Henrik. Tag denne uge, hvor Se og Hør på forsiden meddeler, at prins Henrik – o skandale! - ”fester alene med vin og frække damer”, samtidig med, at han ”snyder Margrethe for guldbrylluppet”.

Kernen i denne idiotiske historie er, at den snart 84-årige prins har været med til at fejre Bakkens Hviles 140 års jubilæum.

Som lederen af Bakkens Hvile Dot Wessmann bagefter skrev på Facebook:

”Hans Kongelige Højhed Prins Henrik fejrede Bakkens Hviles 140 års jubilæum, en kulturinstitution, der kæmper bravt for at overleve. Det forstod Hans kongelige Højhed Prins Henrik og deltog. I (journalisterne, kwh) fik lov til at deltage, men I fattede ikke en bjælde. How low can you go?”

Meget lavt. Se og Hør forsømte ikke lejligheden til at skævvride og manipulere prinsens fuldstændigt harmløse optræden, der mere er vidnesbyrd om pligtfølelse end om udskejelser. Alene for at pumpe mere liv i deres langstrakte føljeton om prins Henriks viderværdigheder.

Nu er der sikkert mange, der, med rette, føler sig højt hævet over sladderbladene og ikke kunne drømme om at købe dem. Det ironiske er bare, at de selvsamme mennesker alligevel ofte påvirkes meget mere af sladderbladenes historier end de selv aner, og helt umærkeligt ender med at gå rundt og gentage i hvert fald dele af ugebladsvisdommen:

”Prins Henrik svigter dronningen. Prins Henriks pension skal beskæres. Prins Henrik snyder os alle sammen for et flot guldbryllup og tænker kun på sig selv. ”

Latterlige postulater i betragtning af, hvor lidt vi i grunden kender til disse sager. Men først og fremmest er det uværdigt, at vi ikke kan lade den gamle prins ældes i fred for ondsindede overskrifter. For det kunne jo være, at hans opførsel først og fremmest har noget at gøre med hans høje alder og ikke så gode helbred. Som en af hans venner udtalte for et par måneder siden:

”Helbredet er ganske enkelt ikke længere, hvad det har været. Det kan være svært at sidde ned længe ved de lange royale gallamiddage, balancen kan drille...Når man bliver ældre, kan ens balance blive dårligere. Og det kan man godt blive lidt genert over, når man er en offentlig person, der gerne vil gøre det så godt som muligt. Og uanset hvilken slags arbejde man har, så kommer der et tidspunkt, hvor kroppen ikke kan mere”.

Hvis det er situationen, er det da fuldstændigt forståeligt og fair, at prins Henrik trækker sig tilbage og ikke lufter sine skavanker i fuld offentlighed.

Efter i 50 år at have passet sine absolut ikke altid misundelsesværdige pligter for Danmark – var det så ikke på tide, at han fik lov at gå og være gammel i fred?

I filmklassikeren ”Godfather” går den gamle Vito Corleone tilsidst, efter at han har givet tøjlerne videre til sin søn, derhjemme på sin landejendom og dyrker tomater og drikker vin. Mange danske pensionister tusser på lignende vis rundt derhjemme - omend i mindre prangende omgivelser.

Men når prins Henrik på vej til 90 ønsker at gøre noget tilsvarende, hensætter det offentligheden i årelang forargelse. Den samme offentlighed, der falder i svime af indignation over, at pensionsalderen skal sættes en smule op.

Hele denne indignations-føljeton ville ikke kunne fortsætte i det uendelige, hvis det ​ikke var for et ​par ellers seriøse akademikere, der har opkastet sig til Se og Hør-kommentatorer. Det er både komisk og tåkrummende at se historikeren Sebastian Olden-Jørgensen, der ellers har skrevet glimrende, historiske biografier, konstant fodre Se og Hør med ”ekspertudtalelser” om det kongelige privatliv, som Olden-Jørgensen sådan set ikke kan vide mere om end hr. og fru Holm i Haslev.

Til gengæld kan han skabe sig en position ved at lufte sine private spekulationer i det uendelige – og dermed give sladderbladene et falsk skær af seriøsitet.

Måske handler den uværdige behandling af den gamle prins Henrik også om noget andet. Nemlig om to særlige træk ved vores tid:

Vi bliver ældre og ældre, samtidig med at vi i højere og højere grad filmer og eksponerer os selv og hinanden offentligt. Særlig hårdt rammer denne tendens offentlige personer.

Det offentlige øje holder øje med alt, kommenterer alt og tilgiver intet. Det er nådesløst også over for mennesker, der ikke længere besidder de forsvarsmekanismer, som er nødvendige, når man er udsat for medierne. Og forsøger de at afskærme sig, gøres det også til et gigant-problem.

Lige nu hedder det, at vi, det danske folk, ”snydes for en fest” af prins Henrik, fordi han og dronningen har valgt at holde deres guldbryllup privat og helt stilfærdigt på kongeskibet Dannebrog. Det er ”kongehusekspert” Sebastian Olden-Jørgen, der ytrer forargelsen, og på den måde forsøger at pumpe lidt ny indignation i ​Se og Hørs læsere.

Som om det kongelige guldbryllup alene drejer sig om, hvad sofa-dvaske danskere får af tv-​underholdning en lørdag i juni!

Stop dog den uværdige snak og lad det gamle regentpar fejre deres guldbryllup, som det passer dem, og som de finder det værdigt.​

Jeg vil personligt ønske dem til lykke – ikke mindst med, at Se og Hør ikke er med ved festlighederne.​

​ ​

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og formand for Trykkefrihedsselskabet.
Seneste blogs
Af Eva Kjer Hansen
19.01.18, 10:09
Det er næppe en forudsætning for at løse rollen som økonomisk vagthund, at man er tilstede inde i Finansministeriet (eller at man kan gå dertil fra den nuværende adresse lige ved Amalienborg). Læs mere
Af Naser Khader
19.01.18, 08:09
Mainstream medierne kan simpelthen ikke komme sig over, at Trump blev valgt, og de er fast besluttede på, at han skal ned med nakken. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
18.01.18, 12:52
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
17.01.18, 08:21
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her