*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

DR's Danmarkshistorie kaster tiltrængt lys over den lyse middelalder

Vi bliver mindet om, at Danmark ikke blev opfundet for 200 år siden og om kirkens bidrag til civiliseringen. Og tænk, det er DR, der gør det!
DR

Søndag aften var dårlig for rigets ateister. Dem af den missionerende art, der gør hvad de kan for at rundsprede den opfattelse, at kristendommens bidrag til historien først og fremmest har bestået i heksebål, kvindeundertrykkelse og almindelig obskurantisme.

For DR's store Danmarkshistorie på DR1 (tænk sig, kvalitet på DR1!) var kommet til tidlig middelalder og dermed til den store kulturrevolution, der fandt sted, da kristendommen slog rod i landet.

Og overraskende nok spadserede Lars Mikkelsen ikke rundt og fortalte frygtelige ting om kirken og Absalon. Vi fik for en gangs skyld at vide, at kirken bidrog til både at skabe et retssamfund og skabe respekt for kvinden som individ

Konkret ved, at voldtægt ikke længere blev set som en krænkelse af hendes mands ejendom, men af hende som person.

”Det er jo i modstrid med det, som jeg har troet, at kristendommen ikke bidrog til kvinders selvstændighed.” Skrev den såkaldte frihedsfeminist Karen West bagefter på Facebook. Hun er tydeligvis blevet oplært af rødstrømperne og slugt deres kirkehadende propaganda råt. Det er hun bestemt ikke ene om.

Myterne om kirkens entydigt ”sorte” historie er så rodfæstede, at de synes umulige at udrydde.

Et eksempel: I forbindelse med et bogprojekt om ægteskabet plads i kirken, fordybede jeg mig i den del af historien og opdagede til min egen overraskelse, at tvangsægteskaber blev forbudt af kirken i middelalderen. Man indførte i kirkeretten kravet om, at ja-ordet fra begge parter var det, der stiftede ægteskabet. Forældrenes samtykke var altså ikke juridisk nødvendig. Noget af en revolution i et slægtssamfund, hvor man var vant til, at det var slægtens overhoved, der havde ret til at bestemme henover hovedet på de unge.

Men nej, i Jyske Lov fra 1241 står der udtrykkeligt, at ægteskabet skal finde sted ”med hendes (altså kvindens ) samtykke og vilje”.

Den oplysning har jeg efter bedste evne forsøgt at råbe fra tagene, i avisindlæg, foredrag og debatter, men jeg har aldrig haft fornemmelsen af, at der er blevet lyttet. Det er snarere blevet opfattet som et stykke kristent propaganda fra en i øvrigt meget ond islamofob.

Det er selvfølgeligt også frygteligt politisk ukorrekt at gøre opmærksom på, at vi i Vesten er ca 800 år foran i islam, når det gælder kvindesynet. Hvis man har købt ideen om, at religion stort set er én ting og at der kun er en oplysningstid til forskel på islam og kristendom, kan man selvfølgelig ikke lide at høre den slags.

Og ja, selvfølgelig forsøgte slægterne at tvinge og presse de unge ind i de ægteskaber de ønskede, men pigen havde faktisk mulighed for at appellere sin sag til biskoppen, hvis hun magtede det. Det gjorde bl.a. Cecilie Akselsdatter fra 1400-tallet, der som 11-årig var blevet forlovet med en Jonas Bing mod sin vilje. Biskoppen gav hende medhold, kirkeretten var ikke blevet overholdt af forældrene. Cecilie slap for ægteskabet.

Helt parallelt til den mere kendte Birgitte Gøye fra 1500-tallet. Hun var blevet bortlovet til adelsmanden Jesper Daa, men ham ville hun ikke have, så hun appellerede til kongen og fik medhold og kunne senere gifte sig med ham, hun ønskede: Herluf Trolle.

Det var kun én flig af den lyse middelalder, vi fik indblik i i DR1's Danmarkshistorie i søndags. Sådan må det være, når man skal igennem hele Danmarks historie på 10 afsnit, men opløftende er det alligevel, for det er uhyggeligt, så hjernevaskede vi er blevet.

Vi har brug for at blive mindet om, at Danmark har eksisteret i 1000 år og ikke bare blev opfundet i 1800-tallet. Vi har brug for kende til Valdemarerne og Absalon, der sammen skabte et fundament for det land, vi kender, og mere civiliserede forhold for den del af befolkningen, der ikke bar våben, ikke mindst kvinderne.

Og selvfølgelig skal det være DR, der står for oplysningen.

PS. Du, der tror, at ovenstående er kristent propaganda, får lige et citat fra bogen Kvindeskikkelser og kvindeliv i Danmarks middelalder, hvor historikeren Grethe Jacobsen sammenfatter kirkerettens indvirkning på samfundet således:

”De grundlæggende træk, monogami og parternes frivillige samtykke, blev accepteret af det verdslige samfund i løbet af tidlig middelalder om end ikke med et slag. Virkninger af dette nye syn var flere. For det første undermineredes partiarkernes magt over medlemmer af deres familie, og de enkelte medlemmer fik modsvarende mere juridisk selvstændighed. For det andet steg hustruen i anseelse og blev en partner, der ikke kunne forskydes eller erstattes efter forgodtbefindende [....]

For det tredje blev der skabt en social ensartethed i den forstand, at både kongen og fæstebonden, dronningen og bondekonen levede i samme familiestruktur med henholdsvis kone og mand, fælles børn og måske yngre søskende og en eller begge forældre. Alle virkninger var fra et kvindesynspunkt positive.”

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og formand for Trykkefrihedsselskabet.
Seneste blogs
Af Rune Lund
18.12.17, 14:45
Det virker urealistisk, at ansatte længere nede i rækkerne hos politiet på egen hånd skulle have taget en beslutning om at påtage sig et stort handelsmæssigt og udenrigspolitisk ansvar. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.12.17, 10:57
Her kommer historien om arbejderpartistaten, der afskaffede Norge for at blive en flerkulturel indvandrerstat efter amerikansk forbillede. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her