Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Seks spørgsmål til biskopperne i Haderslev og København om islam

Mens terroren eksploderer, forsøger Københavns biskop at hvidvaske islam, men hans kollega i Haderslev kæmper for flere moskéer og tørklæder. Aner de overhovedet, hvad de har gang i?

Mens islamisterne bomber kristne i Egypten, dræber uskyldige i Stockholm og forsøger at slå fodboldspillere i Dortmund ihjel, benytter danske biskopper påsketiden til at slå et slag for.... Ja, gæt selv. Ikke for ofrene for den islamiske terror, men for islam.

Haderslevs og Københavns biskopper er rykket ud som åndelige støttetropper til imamerne, og leverer alle de argumenter, vi plejer at høre fra den side: Der er ikke mere voldspotentiale i islam end i kristendommen, terror har ikke rigtig noget med islam at gøre, hidjab skal have lov at udbredes uhæmmet i den offentlige sektor og så bør der jo bygges flere moskéer.

Ethvert lille tegn på gryende erkendelse af ortodoks islams totalitære sider, føler de to biskopper sig kaldet til at gøre deres til at slå ned.

Som biskopper, ikke som privatpersoner.

Det er således på stiftes hjemmeside, at Haderslevs biskop skriver sin støtte til hidjab'en, islamismens flag.

Københavns biskop kommer med sine islam-apologetiske TV-udtalelser inde i domkirken, så de får hele den autoritet, domkirkens rum giver.

Vi skal ikke være i tvivl: Det er som kristne biskopper, netop som kristne biskopper, de forsvarer islam.

”Hvordan kan det være de er så ligeglade? Jeg forstår det ikke” Det spørgsmål stillede Klaus Wivel mig (citeret efter hukommelsen) da han arbejdede på sin bog om forfulgte kristne, ”Den sidste nadver”. Han havde svært ved at begribe, at vestlige kirkeledere, var så ligeglade med den islamiske forfølgelse af deres kristne brødre og søstre i Mellemøsten.

Jeg kunne ikke give et godt svar. Biskoppernes seneste opførsel er f. eks. ligeså oprørende som den er uforståelig.

Lad os ikke glemme:

Enhver dansk præst har i sit præsteløfte forpligtet sig til at ”bekæmpe sådanne lærdomme, som strider mod folkekirkens trosbekendelse”

Det gør islam.

Når de to biskopper blæser så højt og flot på præsteløftet, er det tydeligvis, fordi de primært ser sig selv som ”religiøse” eller ”troende” ledere. Det er i hvert fald det ord, de begge anvender i deres seneste udtalelser. Det vigtigste er ikke, hvad man tror på, snarere at man tror på et eller andet. Religiøse må stå sammen.

Men det er for det første noget vrøvl, for islam modsiger og nedgør Kristus, som er kristnes hjertesag.

For det andet opfordrer Koranen til det modsatte af religiøs tolerance.

Lad os bare tage to suraer, der er vendt imod jøder og kristne:

Sura 9, 29: ”Bekæmp dem, som ikke tror på Gud og den yderste dag, og som ikke forbyder, hvad Gud og Hans udsendinge forbyder; og blandt dem, der har fået skriften, skal I bekæmpe dem, der ikke bekender sig til den sande religion, ind til de kuet er rede til at betale skat.”

Sura 9,5 : ”Når de fredhellige måneder er omme, skal I dræbe dem, der sætter andre ved Gud side, hvor som helst I finder dem!

Tolerance? Ikke lige netop.

Her er seks indvendinger og spørgsmål til de to biskopper:

1. Du, Peter Skov-Jakobsen hævder, at de voksende antal islamiske terrorangreb ikke siger noget om islam, fordi historien viser, at også kristne har været voldelige. Men kristendommen lærer jo netop, at mennesker er syndige, hvad der f.eks. ytrer sig ved, at man begår grusomheder. Derfor kan man ikke slutte fra kristnes fejl i historien til den konstatering, at kristendommen som religion har et voldspotentiale. Man må i stedet gå til kilderne, dvs. til helligteksterne.

2. Går man til Ny Testamente, leder man forgæves efter opfordringer til vold. Der findes godt nok ca 30 henvisninger til ordene krig, kamp og kæmpe i Ny Testamente, men de henviser stort set alle til åndelige kampe. Som f.eks. ”Tro ikke, jeg er kommet for at bringe fred på jorden. Jeg er ikke kommet for at bringe fred, men sværd. Jeg er kommet for at sætte splid mellem en mand og hans far, en datter og hendes mor, en svigerdatter og hendes svigermor..”. Tydeligvis en opfordring til en åndelig strid.

3. Koranen giver til gengæld rigeligt med inspiration til terrorister. Forskeren Tina Maagard lavede for nogle år siden en sammenlignende analyse af fjendebilleder og voldsforestillinger i ti religioners grundtekster, og på den baggrund konkluderede hun: ”Der er slet ingen tvivl om, at islamiske terrorister kan finde skriftsteder i Koranen, hadith og Muhameds biografier, som de kan bruge som argumenter for at øve terror mod civile. I islam er terror et begreb, der findes lige fra begyndelsen som et legitimt og af og til obligatorisk middel. Teksterne i islam adskiller sig meget klart fra de øvrige religioners tekster ved langt mere at opfordre til vold og aggression.”

4. Hvis I virkelig ønsker fredelig sameksistens mellem kristendom og islam, hvorfor stiller I så ikke som betingelse, at imamerne og islams religiøse magthavere tager klart og entydigt afstand fra de sura'er, der opfordrer til vold mod anderledestænkende, herunder kristne. Som kristen kan man ikke have et tillidsfuldt forhold til religiøse ledere, der ukritisk tilbeder en bog, der lærer, at kristne skal underkaste sig og bekæmpes. Det siger sig selv. Forudsætningen for dialogen må være, at man fra islamisk side tager et opgør med disse dele af Koranen dvs. med doktrinen om Koranens ufejlbarlighed.

5. Mariannne Christiansen, du er rykket ud i et forsvar for hidjaben. Hidjaben er et tegn på religiøs renhed, der skal adskille de rene, rettroende fra os andre mindre rene. Derfor er danske kvinder i nogle ghettoer nødt til at gå tildækket for at undgå at blive chikaneret. Hvorfor er du som dansk biskop ikke solidarisk med dem, der oplever det? Hvordan kan du som luthersk biskop lave støtteaktioner for udbredelsen af et religiøst renhedssymbol, der står i diametral modsætning til evangeliets frihed fra renhedslove?

6. Koranen lærer, at kristne skal bekæmpes, indtil de underkaster sig islam og som tegn på det betaler underkastelsesskat (jizya) som dhimmier (Sura 9,29). Det oplever et stigende antal kristne i Mellemøsten lige nu. Hvordan kan du så som biskop direkte arbejde for, at der skal bygges flere moskéer, dvs. centraler for disse underkastelses-ideer? Vi ved fra afsløringer af moskéer i Danmark og Europa, at moskéer (bag facaden) særdeles ofte er arnesteder for undertrykkelse af kvinder, homoseksuelle og anderledestroende samt trusler mod folk, der der vil forlade islam for f.eks. at blive kristne. Hvorfor vil du som biskop være bannerfører for religiøse institutioner, der risikerer at udbrede den slags?

Mon Peter Skov-Jakobsen og Marianne Christiansen vil give nogle overbevisende svar?

Vi må pænt vente og se. Men faktisk tror jeg snart realiteterne bliver så barske og terroren så nærværende, at selv biskoppen i Haderslev, muligvis som den sidste i landet, vil begynde at fatte, hvad det er for en størrelse, vi er oppe imod.

Indtil da, kære læser: Lad ikke biskoppernes tåkrummende udtalelser få dig til at forlade folkekirken. Bliv og giv dem modspil.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.