Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når ytringsfrihedsforkæmpere ender som Erdogans nyttige idioter

For "Fri Debat" er det en hellig pligt at lade grænsen stå åben og lukke ulven ind til lammene i princippets hellige navn. Resultatet bliver ufri debat.

Det giver ikke pote, når Ergodan udslynger plumpe skældsord mod europæiske regeringer, der nægter at lade hans ministre holde valgmøder i de tyrkiske parallelsamfund i Europa.

Ingen er overbevist, når den islamiske diktator sammenligner Hollands og Tysklands regeringsledere med nazister.

Og dog. Der er faktisk nogen, der deler Erdogans forargelse over, at Angela Merkel for første gang siden kridttiden har vist en smule vilje til at forsvare sit land mod totalitarismen.

Og for at det ikke skal være løgn er det ytringsfrihedsforkæmpere. I grupperingen ”Fri Debat” mener man nemlig, at Holland og Tyskland har gjort sig skyldige i et syndefald, en knægtelse af den universelle rettighed, ytringsfriheden er. Dvs. at Tariq Erdogan ifølge dem er født med en umistelig ret til at møde op i Ballerup og holde offentlige møder for den tyrkiske forening og ved samme lejlighed uddele flidspræmier til diverse stikkere, der lydigt har underrettet hans regime om, hvilke dansk-tyrkere der har gjort sig skyldige i anti-tyrkiske ytringer. For princippets skyld:

”I Fri Debat opfordrer vi alle til at besinde sig på princippet om, at ytringsfriheden bør gælde for enhver. Også for Wilders, også for Erdogan”.

Vi kan ikke holde Ergodan ude, for vi gav Geert Wilders lov til at tale ved Folkemødet på Bornholm.

Det er det rene princips argument. Lukker du en puddelhund ind i stuen, skal du også give plads for en blodhund. Ellers diskriminerer du. Og det må du ikke. For begge har en umistelig, universel ret til fri adgang

Sådan er princippet og så følger vi det. Blindt. Lydigt. Underdanigt

Medlemmerne af Fri Debat nærer ingen sympati for Erdogan. De er ædle universalistiske principryttere med benene placeret solidt i den blå luft. Men som sådan kan de, hvis der lyttes til dem, komme til at skade ytringsfriheden ganske gevaldigt.

For lad os tænke tanken til ende: I universalismens navn lader vi alle, der vil. komme ind i landet og tale frit. Fint. De kommer og kommer en masse. Landet slår dørene op for dem, der hader ytringsfriheden og ønsker den hen hvor peberet gror. De slår sig ned og bliver flere og flere og med jævne mellemrim inviterer de antidemokratiske agitatorer - med og uden langskæg - til at besøge lde voksende parallelsamfund for at opildne dem til at bekæmpe det vestlige samfund, herunder ytringsfriheden. Fint, de får lov at komme og danne støttegrupper, der kan fortsætte og udbygge kampen mod friheden.

I frihedens navn vokser frihedens fjender sig stærkere og stærkere.

Og så en dag begynder det at blive svært at praktisere det frie ord. For hvis du kommer til at skrive en ubetænksom bemærkning på Facebook, står et et voksende antal borgere klar til f.eks at angive dig for overtrædelse af krænkelsesparagrafferne eller til systematisk at boykotte virksomheder, drevet af folk, der har ytret en for dem fjendtlig holdning. Eller til at kræve den folkeskolelærer fyret, der har udtalt sig krænkende til en kollega i frokostpausen. Osv. Osv.

Der er få, ganske få, der tager kampen, men de fleste vil helst undgå ubehageligheder, så de dukker nakken, lukker munden og håbe på bedre tider.

papiret har frihedsrettighederne i et sådant samfund det strålende. Men i realiteten er ytringsfriheden lige så stille ved at lide kvælningsdøden.

Vil Tysklands og Hollands udelukkelse af tyrkiske ministre forhindre en sådan udvikling? Nej, slet ikke. Der skal mere til.

Men udelukkelsen er lille tegn på forsvarsvilje mod den islamistiske totalitarisme. En udelukkelse, der er nødvendig fordi demokratiet begge steder er under massivt pres fra antidemokratiske indvandrergrupper, som Asger Aamund har gjort opmærksom på.

En udelukkelse, der er legitim, også fra et ytringsfrihedssynspunkt, fordi Grundlovens § 77, er en borgerlig frihedsrettighed. Ikke en universel ret. Og da Tariq Erdogan (gudskelov) ikke er dansk statsborger og ikke opholder sig i landet, er han ikke omfattet af den.

Ja, vi forsvarer netop §77 ved at lukke folk som ham og hans ude. Vi er, ikke mindst i dag, nødt til at sætte hegn om ytringsfriheden, hvis vi vil have den til at overleve.

For det er jo ganske basalt: Åbner man landet for tilstrækkeligt mange mennesker, der hader ytringsfriheden, ja, så går det frie ord naturligvis en krank skæbne i møde.

Det kan de troende universalister i Fri Debat ikke acceptere. For dem er det en hellig pligt at lade grænsen stå åben og lukke ulven ind til lammene i princippets hellige navn. På et eller andet tidspunkt rammer virkeligheden også disse universalister.

Indtil da må vi med vantro betragte, hvordan de optræder som Erdogans mere eller mindre nyttige idioter.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og formand for Trykkefrihedsselskabet.
Seneste blogs
Af Angela Brink
19.01.18, 20:27
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.18, 19:01
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.01.18, 14:25
Selvom sygeplejerskerne i årevis er blevet omrokeret, har en statsminister aldrig stået halvnervøst frem og meddelt dem og hele offentligheden om det. Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
19.01.18, 10:09
Det er næppe en forudsætning for at løse rollen som økonomisk vagthund, at man er tilstede inde i Finansministeriet (eller at man kan gå dertil fra den nuværende adresse lige ved Amalienborg). Læs mere
Af Naser Khader
19.01.18, 08:09
Mainstream medierne kan simpelthen ikke komme sig over, at Trump blev valgt, og de er fast besluttede på, at han skal ned med nakken. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
18.01.18, 12:52
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her