Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Må Folketingets formand kritisere Israel, men ikke EU?

Det skal Folketingets præsidium afgøre på onsdag

Det var en prominent taler Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening kunne præsentere på Rådhuspladsen i sommeren 2014. Selveste Folketingets formand tog ordet og luftede sin stærke kritik af Israel. Ikke overraskende. For det var og er en kendt sag, hvor Mogens Lykketoft, dengang Folketingets formand, står i Israel-Palæstina-konflikten.

Korriger mig, hvis jeg tager fejl: Men måtte Lykketoft bagefter stå skoleret i Folketingets præsidium? Faldt hans eget støtteparti over ham og erklærede at han var gået over stregen?

Mig bekendt ikke.

Anderledes i den efterhånden langtrukne, pinagtige rotterede-sag, som ikke engang er ovre endnu. På onsdag skal Pia Kjærsgaard ifølge medierne stå skoleret over for Folketingets præsidium, fordi hun har kaldt EU for en rotterede i DR Debatten. Først var der ingen, der reagerede, men da Uffe Ellemann Jensen gik i aktion på Berlingskes blog, begyndte man at lugte blod på venstrefløjen, og V-medlemmet i præsidiet adlød bevidstløst sin for længst pensionerede formand.

Egentligt mærkeligt, at eksformanden og ytringsfriheds-bekæmperen har en sådan lydhørhed (skyldes det et ledelsesvakuum i Venstre?). Det er jo i vid udstrækning gammelt nag, han lufter. Uffe Ellemann har altid foragtet DF og Pia Kjærsgaard ligeså meget som han har tilbedt EU. Allerede i 1992, umiddelbart efter at han eget lille EU-korthus var faldet sammen med danskerne nej til Maastricht-traktaten, kaldte han Pia Kjærsgaard for ”en led kælling”. Nu er den lede kælling blevet Folketingets formand, trods sin altid bramfri EU-kritik. Det kan ikke være let for Uffe og de andre grundfæstede Pia-hadere.

Det er måske derfor angrebet på hende er så forfejlet. Indignationen har sløret blikket, så de sigter skævt. For som adskillige allerede har påpeget, så betyder ”rotterede” ikke et sted fyldt med skadedyr, men blot en faldefærdig bygning. Der blev med andre ord ikke sat lighedstegn mellem EU-politikere og skadedyr, selv om Troels Mylenberg og andre dybe ånder er overbevist om det. En faldefærdig bygning er efter mine begreber en ganske nøgtern og præcis beskrivelse af den Brexit- og skandaleramte EU-bygning. Må Folketingets formand ikke være nøgtern og præcis i sine udtalelser?

Hvis præsidiet med Venstremedlemmet Kristian Pihl Lorentzen i spidsen på onsdag kommer frem til, at formanden for Det danske Folketing ikke må udtale sådanne ord, kan man konkludere to ting.

  1. Medlemmerne af Det danske Folketings præsidium behersker ikke det danske sprog. En anelse pinligt.

  2. Medlemmerne af Folketingets præsidium kan godt acceptere, at formanden kritiserer Israel. Det er kun EU, der er så sakrosant at det skal skånes for enhver form for formandskritik. De er rigtig pinligt og et tegn på, at Venstre har erstattet den gamle Chresten Bergske fædrelandskærlighed med en ny EU-nationalisme. I stedet for et fædrelandenes Europa har man fået et EU-fædreland og sit EU-fædreland skylder man alt. Også respekt.

Lad os nu på onsdag se, hvor meget præsidiet trods alt er i stand til at dumme sig. Bøjer man sig for Det Radikale Venstres krav og forlanger, at formanden for Det danske Folketing skal beklage sit ordvalg om EU, så er det hele Danmark, der - i hvert fald symbolsk – ydmyges over for de magthenførte EU-bureaukrater. En hæslig tanke. Skam få det præsidium, der træffer en sådan afgørelse.

I grunden er det jo også noget mærkeligt noget, at Folketingets formand for enhver pris skal samle hele Folketinget i hver eneste udtalelse, han eller hun kommer med. Som om vi ikke vidste, hvor Lykketoft stod politisk, mens han var formand, ligesom enhver i dag ved, hvor Pia Kjærsgaard står. Uanset om de åbner eller lukker munden, vil de aldrig blive et samlende symbol for alle Folketingets medlemmer.

I et demokrati deler man sig efter anskuelser (mente også De Radikale engang), så et parlament er per definition splittet - og formanden vælges blandt parlamentarikerne. Det betyder ikke, at formanden ikke kan varetage medlemmernes faglige interesser. Men man går jo ikke med ét i graven, fordi man bliver formand for Folketinget. Ønsker man en fuldstændig neutral, ligegyldig og lidenskabsløs formand, må man finde en anonym embedsmand til posten. Men hvorfor dog?

Lad os dog beholde levende væsner på Folketingets formandspost – og lad os så glæde os over, at vi har et kongehus til at samle befolkningen og parlamentet.

Hvis Folketingets præsidium forfalder til krænkelsesparat hysteri, ja, så er det selve Folketinget, der er godt på vej til at blive en god, gammeldags rotterede. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere