Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ytringsfrihed kræver moralsk mod

Man kan være nok så begavet og hylde nok så fine principper. Men ejer man ikke moralsk mod, kan man aldrig for alvor forsvare ytringsfriheden. Det viser historien om filosoffen Roger Scruton og skolelederen Ray Honeyford.

I 1980'erne var der en skoleleder i den indvandretunge, engelske by Bradford, der hed Ray Honeyford. Som skoleleder kunne han ved selvsyn konstatere, hvor forfejlet den multikulturalistiske ideologi var. I stedet for at føre til integration bidrog den i stedet til opsplitning af samfundet og især skolens bidrag til denne opsplitning var fatal og burde ændres.

Disse tanker, der i dag er alment anerkendte, ja nærmest konventionelle, gav Ray Honeyfords udtryk for i en artikel, der blev offentliggjort i den konservative tidsskrift Salisbury Review i 1984.
Og så brød helvede løs.
Honeyford blev udskreget som racist i offentligheden – og det hjalp ham ikke, at han var medlem af partiet Labour. Han blev fyret fra sin stilling og fik aldrig mulighed for at vende tilbage til det undervisningsarbejde, som han satte så stor pris på. I 2012 døde han som en nedbrudt mand.

Men ikke kun Honeyford blev ramt af racisme-anklagerne. De smittede også af på redaktøren af tidsskriftet Salisbury Review, den i dag kendte konservative filosof Roger Scruton. Han bakkede konsekvent Honeyford op og alene det gjorde det ham ikke-stueren i manges øjne og havde ødelæggende effekt på hans universitetskarriere

Med hans egne ord løb prisen for at trykke Honeyfords artikel op i ”mange tusind timers ulønnet arbejde, et modbydeligt karaktermord i magasinet ”Private Eye”, tre retssager, to afhøringer, tabet af en akademisk karriere i Storbritannien og utallige negative boganmeldelser; mistænksomhed fra Det konservative Parti og hadefuldhed fra enhver venstreorienteret med respekt for sig selv. Og det var det hele værd.”

Hvorfor? Fordi det altid er værd at tale sandhed og fordi det fornemme ved Ray Honeyford netop var, at han turde ”tale sandhed i en løgnens epoke”, som Scruton skrev ved Honeyfords død.

I dag modtager  Roger Scruton Trykkefrihedsselskabets Sappho-pris, både for sin indsats i Honeyford-sagen og for sin vilje til at tale sandhed – det han anser for sandhed – selv om det er karriereødelæggende.

Man kan være nok så begavet, nok så velskrivende og hylde nok så fine principper. Men hvis man ikke ejer det moralske mod til at stå fast over for den kompakte majoritet, kommer man aldrig til for alvor at kunne forsvare ytringsfriheden.

Roger Scruton er helt illusionsløs i sit syn det frie ord, der ifølge ham på mange måder strider imod den menneskelige natur. For når den modige ener angriber den kompakte majoritet, er det ikke kun flertallets, ortodoksiens holdninger, han angriber; det er selve den sociale orden, der er bygget på ortodoksien, der rystes. Det vil flertallet hade, så indleder man et sådan angreb, kommer man næsten altid til at betale en høj pris.

Sådan har det været siden Jesu og Sokrates' dage. Det er simpelthen ikke karrierefremmende at være kætter. Vi brænder godt nok ikke længere kættere og hekse på bålet, men kætter- og hejsejagten er så afgjort en sport, der ikke er gået af mode.
Ray Honeyford var skoleeksemplet på den moderne kætter, der betalte prisen for at tale sandheden – to årtier for tidligt.
Og Roger Scruton er et opbyggeligt eksempel på en, der støttede kætteren, og stod fast på sandheden, også selv om det kostede.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.19, 09:37
En befrielse, at akademikere kan skrive så gennemført fornuftigt. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.01.19, 20:12
Tag nu øjnene væk fra jeres kommunale computerskærm, og hør på hvad manden siger til jer. Læs mere
Af Jesper Guldbrandsen
16.01.19, 18:09
Vi skylder de 8 døde og deres pårørende at lære af ulykken på Storebæltsbroen d. 2. Januar 2019 Læs mere
Af Mikael Jalving
16.01.19, 14:34
Moderne humanister har det med at hade af et godt hjerte. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.01.19, 04:09
Ved ankomsten til København skal der bydes velkommen til Danmark, Grønland og Færøerne. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
15.01.19, 22:26
Forventeligt drama i London. Massivt nej til brexit-aftalen. Men er alt håb så ude nu? Læs mere
Af Martin Ågerup
15.01.19, 21:06
Det gode ved regionerne skal bevares, og det dårlige skal erstattes af noget bedre Læs mere
Af Harun Demirtas
14.01.19, 18:25
Sygeplejen bygger ikke på mistillid og mistænkeliggørelse af menneskers sygdom. Det må Skive Kommune og Kristian Jensen forstå Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
13.01.19, 19:04
DR's søndagsdrama 'Bedrag' går fokuseret til værks. Og det er godt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.19, 16:55
Og vi fortsætter med at underlægge os internationale organer, der intet demokratisk har ved sig. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her