Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Drop din forvanskning af Grønlands fortid, Aki-Matilda Høegh-Dam

Flertallet af Nuuks borgere har et andet syn på Hans Egede end det højtråbende folketingsmedlem, der fortegner forholdet mellem Grønland og Danmark

”Hans Egedes historie er også vores historie. Vi mener det alvorligt. Vi er kristne, og det er næsten alle grønlændere. Det mener vi, der er født i Nuuk”.

Sådan lød det fra en gruppe grønlændere ved det borgermøde, der mandag aften blev afholdt i Nuuk. Spørgsmålet til debat var byens statue af Hans Egede, som visse grønlændere med det socialdemokratiske folketingsmedlem Aki Matilda Høegh-Dam i spidsen ønsker hen, hvor peberet gror. Nej, sagde denne gruppe Nuuk-borgere; de ønsker at statuen bliver, hvor den er, og det viser sig nu, at de tilhører flertallet, og at de højtråbende Egede-hadere udgør et mindretal. Det har afstemningen om Hans Egede-statuens fremtid skåret ud i pap.

En reportage fra mødet bekræftede det, som mediebilledet for tiden fortrænger:

At følelsen af fællesskab mellem Grønland og Danmark står stærkt deroppe. At ikke alle bærer nag til Danmark og tror de vanvittige røverhistorier, som Aki Matilda Høegh-Dam og co. turnerer rundt med. Påstande, der kun kan bidrage til at sætte danskere og grønlændere op imod hinanden og derfor fortjener at blive modsagt.

Lad os tage fat på tre af de myter, hun bringer til torvs i Berlingske Tidende 27. juni.

1. Hans Egede var grusom. »Hvis grønlænderne nægtede at blive kristne, skulle de slås ihjel. De skulle behandles som slaver. Han lænkede dem, han piskede dem, og han torturerede dem.” Det er ganske enkelt ikke sandt. Som flere historikere har gjort opmærksom på, blev grønlænderne ikke tvunget til at blive kristne. Tværtimod var Egede meget tilbageholdende med at døbe og ville først sikre sig, at de havde tilstrækkeligt kendskab til kristendommen. Vil man vide mere om Egede skal man læse hvad den forfatteren Mogens Hindsberger skriver om Egede og glemme alt om Høegh-Dams absurde påstande.

2. Da Grønland i 1953 fik samme status som et dansk amt, var det udtryk for fortsat ”kolonisering”: "Grønlænderne skulle gøres danske og blive en del af det danske rige. Man industrialiserede og sikrede sig, at grønlænderne lærte dansk.”

”Man” er her ifølge Aki Matilda Høegh-Dam endnu engang de onde danskere, der koldsindigt udnyttede grønlænderne. Men sagen er jo, at datidens grønlandske talsmænd selv var de ivrigste tilhængere af den fuldstændige åbning mod Danmark.

En betydelig mand, som det grønlandske folketingsmedlem Augo Lynge agiterede ivrigt for denne udvikling, samtidig med at han var stærk fortaler for grønlandsk kultur. Med leksikonets ord: ”Et moderne Grønland, som en del af Danmark, kunne efter hans opfattelse også være et grønlandsk Grønland. Men han anså befolkningens udvikling for en nødvendig betingelse for, at den fremover kunne fungere som et folk og komme ud af den stærke afhængighed af Danmark.”

Grønlands nye status i 1953 havde med andre ord ikke noget med fortsat kolonisering at gøre, men var et resultat, som grønlændernes talsmænd selv havde arbejdet for. Hvorfor skrive historien om og gøre grønlænderne til hjælpeløse ofre?

3. Udgangspunktet for Aki-Matilda Høegh-Dam er den forslidte myte om, at Grønland gennem alle årene var en dansk koloni ligesom Hans Egede var en ”grusom kolonisator”. Påstanden bliver ikke mere sand af at blive gentaget.

Den oprindelige befolkning i Grønland var ikke inuitterne, men nordboerne, der kom til Grønland i 900-tallet. I løbet af middelaldren blev Grønland officielt en del først af Norge siden af Norge-Danmark som et såkaldt biland. Da Hans Egede drog til Sydgrønland i 1721, gjorde han det for at sikre, at kristendommen ikke definitivt forsvandt fra det land, der engang havde huset et bispedømme. Han gjorde det ikke for at tjene penge og gøre et andets folks land til en økonomisk indbringende koloni. Derfor er det helt i skoven at ville gøre Grønland til en del af et kolonihistorisk museum , ligesom det vidner om en himmelråbende uvidenhed at kræve ”afkolonisering”, sådan som Aki-Matilda Høegh-Dam gør det lige nu. Afkoloniseringskravet er en problemstilling som er importeret fra USA og Storbritannien og som er fjernt fra den dansk-grønlandske virkelighed – læs historikeren Thorkild Kjærgaards essay her og bliv klogere.

Jeg tror vitterligt, at Augo Lynge ville vende sig i sin kolde grav, hvis han vidste, på hvilket lavt og løsagtigt niveau hans efterfølger i Folketinget bevæger sig på.

Det er en ærlig sag at ønske at Grønland bryder helt med Danmark, men det er ikke en ærlig sag at anvende forvanskninger og løsagtig propaganda i denne kamp.

Det er på tide, at Aki-Matilda Høegh-Dam dropper sin historieforvanskning.

Hun kunne jo begynde med at lytte til flertallet af borgerne i Nuuk.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen!   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere