Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Antinational fejring af Genforeningen er en hån mod  dansksindede sønderjyders fædrelandskærlighed

Det er helt galt, når sønderjydernes berømte protestsang "Det haver så nyeligen regnet" skrives om af Sigurd Barrett, fordi Grænseforeningen skammer sig over den.

Vi fejrer Genforeningen i år og for nylig sendte DR en reportage fra fejringerne af afstemningsdagen på Folkehjemmet i Åbenrå.

Programmet sluttede af med, at der blev spillet en sang og man kunne så tro, at det var en af de kendte fædrelandssange om Sønderjylland, vi seere fik lov at høre og synge med på. Det var det modsatte, der skete.

I stedet for at lytte til ”Det haver så nyligen regnet” fik vi serveret en ny mod-sang til sønderjydernes berømte protestsang på samme melodi som den oprindelige. Første vers af Sigurd Barrets værk lød sådan her:

Det har været i vildt og voldsomt regnvejr

og det drypper fra træerne endnu

frygt for andre har hersket på vor egn her

og fremmedhad sprængte tillidsbånd itu

Det gi’r lysere vejr, når man rummer enhver

og har folket og sammenholdet kær.”

Hvad handler det her om? Hvem er det, der nærede frygt for andre? Ja, det må vel være sådan nogen som de dansksindede nordslesvigere, der sagde nej til den preussiske ensretning, og insisterede på at være danske. De frygtede jo med god grund det tyske kejserriges jerndiktatur og alligevel holdt de fast ved deres danskhed: Blev ved at tale dansk, synge dansk og undervise på dansk.

De følte sig på den måde i voldsom modsætning til Tyskland og tyskerne og har sikkert næret stærke negative følelser over for dem. Skal man forstå det sådan, at det ifølge sangen var ”fremmedhad”, som de gjorde sig skyldige i? Eller moraliserer sangen snarere mod dem, der i dag stemmer på indvandringskritiske partier?

Uanset hvad, er det absurd, at Genforeningsfejringen i år skal bruges til at løfte pegefingeren over for dem, vi kan takke for Genforeningen! Og det er direkte smagløst at misbruge så betydningstung en sang som ”Det haver så nyligen regnet” til at give sønderjydernes fædrelandskærlighed fingeren.

Sigurd Barrett har med rette fået meget kritik for dette makværk. Men det er ”Grænseforeningen”, der har den egentlige skyld. Det er dem, der har bestilt ham til at lave en sådan sang med et sådant indhold.

”Grænseforeningen” lagde i DR-reportagen ikke skjul på, at foreningen ikke bryder sig om ”Det haver så nyligen regnet”. Vi må nemlig ikke længere synge ”frø af ugræs er føget over hegnet”, hedder det specifikt.

Hvad skyldes dette pludselige mishag over netop denne ikoniske formulering? Jeg gætter på at det NETOP skyldes formuleringens aktualitet. For findes der ikke også overføget ugræs iblandt os i dag? Ugræs, der laver terror, og skabt frygt og splittelse. Tænk bare på Krudttønden.

Når vi synger Johan Ottosens smukke vers, kan vi nemt blive mindet om, at vi har en historisk forpligtelse til at gøre fælles front mod dem, der på den måde risikerer at ødelægge vores land. Den tanke må vi for enhver pris ikke få.

”Grænseforeningen” finder i stedet den røde blyant frem og streger over og sletter ud. Vi skal genopdrages, glemme den gamle kampsang og i stedet synge nye sange mod ”fremmedhad” og for ”dialog og respekt”...” på trods af skel og tro.”

Lige præcis disse linjer i sangens sidse vers afslører, at den nye udgave ikke primært handler om Sønderjylland. Her har det jo aldrig været tro og religion, der skilte. ”Dialog og respekt på trods af skel og tro” er selvfølgelig en hilsen til islamdebatten og en banal halalhippi-formaning om at gå i dialog med dem, der har en tro, der lærer at foragte os og vores frihed.

Tomt, overfladisk og bedrevidende. I modsætning til de manende, bevægende og trøsterige vers som Ottosen skrev.

Det er både trist og grotesk, at den forening, der burde stå vagt om sønderjydernes historiske kamp for danskheden, i stedet er blevet multikulturalismens allermest politisk korrekte bannerførere. Hør bare hvad generalsekretæren i Grænseforeningen, Knud-Erik Therkelsen, siger om Genforeningen:

”Ordet Genforening er problematisk”.

Det ord, der de sidste 100 år har beskrevet de glædelige begivenheder i 1920, er problematisk, dur ikke mere! Hvorfor ikke? Fordi ordet ”Genforeningen” kan virke krænkende for tyskerne, ifølge generalsekretæren.

Det kan nemt blive for nationalt at markere Genforeningen, mener ”Grænseforeningen”. Sandt er det, at ordet Genforening i sig selv er svøbt i rødt og hvidt, og hvis man ikke lide det, så skal man måske lade være at fejre denne glædelige begivenhed og bruge sin tid på noget andet. Desværre tænker ”Grænseforeningen” ikke sådan. I stedet går foreningen i gang med at gøre jubilæet til en anden fest. En fest, der skal prøve at få os til at glemme, at der er noget, der hedder nationer, fædrelandskærlighed og nødvendige grænser.

Med generalsekretærens egne ord:

”Det er nemt at bruge det her (Genforeningen, kwh) i en forkert og destruktiv retning i forhold til det, det handler om i 2020: at løse nogle fælles udfordringer i Europa” (JP 14/2).

Så Genforeningsfejringen 2020 handler for ”Grænseforeningen” primært om EU, ikke Sønderjylland, ikke om Danmark – og er ikke en markering af den kamp og de tab, der måtte til, før sønderjyderne fik mulighed for at stemme sig hjem.

Vi skal åbenbart glemme vores historie, glemme dem, der kæmpede for danskheden og i stedet blive lige så tomme som en SAS-reklame vil have det: Vi er ingen og vi kan rumme alle. Sådan tænker ”Grænseforeningen” tydeligvis.

Men det passer jo ikke. ”Det haver så nyligen regnet” beviser det. Sangen viser, at vi har en rig og manende historie: En fane, vi har kær. Et sprog, der giver vore tanker mæle.

Det skal selvfølgelig ikke slettes ud. ”Grænseforeningens” nationale nihilisme skal have modspil. I Genforeningsåret må vi netop vise, at vi ha fælles vilje til at huske dem, der kæmpede en stædig åndskamp for igen at kunne kalde sig danske.

Vi kan begynde med at synge Ottosens”Det haver så nyligen regnet” igen og igen – derhjemme og forhåbentligt også til sommerens officielle Genforeningsfester. Og lade glemslen sænke sig over den anden version.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}