Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis Mary var som Meghan

Hollywood-hertuginden giver en vigtig lektion i, hvordan en kongelig ikke skal opføre sig

Endnu en gang blev det slået fast, hvilken enestående succes kronprinsesse Mary er, da det i sidste uge blev besluttet, at hun fremover kan fungere som rigsforstander. Fuld fortjent, mente alle, sikkert med rette.

Det er lige så svært at opstøve en Mary-kritiker her i landet som at finde en anemone i oktober. Det danske monarki er sikret mange årtier frem med det kronprinsepar, vi har.

Ser vi over på den anden side af Vesterhavet, får vi en nyttig lektion i, hvordan det kommende kongepar for alt i verden ikke skal opføre sig, hvis det vil være samlingspunkt for en nation.

Vi taler om det senest tilkommende medlem af den britiske kongelige familie, skuespillerinden Meghan Markle.

»Kære Amerika, er I ikke søde at tage Meghan tilbage,« skrev kommentatoren Ron Liddle for nylig i det seriøse konservative tidsskrift Spectator.

Kritikken mod Meghan er stigende og kommer ikke bare fra sladderbladene og tabloidpressen, men fra store dele af den traditionsbevidste del af det britiske samfund.

For det er traditionerne, Meghan ser igennem fingre med.

Først og fremmest den tradition, at de kongelige ikke optræder som politiske aktivister. For hertuginde Meghan er klimakampen vigtigere end den slags bedagede idéer. Hun lægger f.eks. ikke skjul på, at Greta Thunberg er en af hendes heltinder. Det kom frem, da hun som gæsteredaktør på modebladet Vogue skulle udvælge en række kvinder, der havde inspireret hende. Det påfaldende var, at de alle sammen var venstreorienterede og identitetspolitisk aktive.

Hendes ægtemand er også pludselig blevet klimaaktivist og har erklæret, at parret kun vil have to børn. Andet kan man ikke være bekendt af hensyn til klimaet.

Børneværelset til den nyfødte prins skal selvsagt være i kønsneutrale farver, og han skal opdrages uden ”kønsstereotyper”.

Læg dertil, at hun er veganer og prins Harry ikke længere en glad deltager i kongehusets traditionsrige klapjagter.

Resten af deres holdninger siger næsten sig selv. De er fuldstændig som de holdninger, venstresnoede Hollywood-stjerner ynder at give udtryk for med mange og store følelser og få og uunderbyggede argumenter.

»Meghan er et mareridt,« sukker Ron Liddle i Spectator. Bl.a. fordi hun støder den befolkningsgruppe fra sig, som netop er de varmeste støtter af monarkiet. Den politisk korrekte meningselite er mere sympatisk indstillede, men de fleste af dem er dybest set skabsrepublikanere.

Spectators Ron Liddle har det håb, at Meghan på et tidspunkt flytter tilbage til Hollywood sammen med Harry og lever som de celebrities, de nu opfører sig som.

Hvis de gør, skal de nok sørge for fortsat at blive understøttet af kongehuset. For selv om den nys udnævnte hertuginde er meget oprevet over alle former for ulighed og fattigdom, tyder alt på, at hun sætter vældig meget pris på at bruge løs af de store summer, hun modtager som privilegeret kongelig. Selvfølgelig til noget så ædelt som en økologisk korrekt istandsættelse af hendes eget hjem …

Med andre ord: Vi skal være glade for, at kronprins Frederik ikke fandt sin ægtefælle i Hollywood, men i stedet løb ind i en karakterfast skotte på en bar i Sydney.

Men har kronprinsesse Mary aldrig trådt ved siden af?

Jeg synes, hun til tider bliver et hak for politisk. For nogle år siden var hun ude at sige, at det var et problem for ligestillingen, at der ikke er flere kvinder i topstillinger

Hermed markerede hun, at hun ukritisk havde slugt den feministiske definition på ligestilling. For selvfølgelig er det ikke et problem for ligestillingen, at der er forskel på mænd og kvinders livsvalg.

For tiden kan hun også komme vældig højt op, når det drejer sig om indsatsen for klimaet.

Det har imidlertid været enlige svaler.

Heldigvis er Mary slet ikke som Meghan, men de kongetro briters Meghan-kvaler viser, hvor galt det kan gå, når et medlem af kongefamilien bliver et missionerende medlem af den politiske korrekthed.

Jeg håber, Meghan tjener som et afskrækkende eksempel for vore hjemlige kongelige.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
11.08.20, 20:35
Det er et af de groveste anslag mod mennesker, der tjener mere end andre, at de får mindre udbetalt end nogle, der tjener mindre. Læs mere
Af Jens Kindberg
11.08.20, 07:11
Sønderborg, Mariagerfjord og Skive – det er de 3 steder i Jylland, hvor det giver mere mening at spille på rød på kasinoet i Munkebjerg end at sætte penge i mursten. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.08.20, 14:30
Kvinders adgang til ordination har ikke noget med kvindeundertrykkelse at gøre; det er et teologisk spørgsmål. Der er stadig sogne i Danmark, hvor kvinder ikke kan få embede. Men krav om kønskvotering fremmer ikke ligestillingen, men undertrykker friheden for kirken til at indrette sig, som dens teologi og tro bestemmer det. Læs mere
Af Christina Egelund
10.08.20, 12:39
Det er både rationelt og rigtigt at gøre, og burde være en selvfølge for de fleste politiske partier i Danmark. Helt bizar bliver debatten, når det påstås, at de 200 kvoteflygtninge er med til at sætte selve danskheden under pres. Smålighed er ikke en dansk værdi. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.08.20, 12:00
Vi andre pragmatikere må få det bedste ud af tingene, som de er. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
10.08.20, 00:34
EU skal indføre sanktioner overfor Europas sidste diktator Læs mere
Af Mikael Jalving
09.08.20, 10:00
Vi har brug for at se os lidt over skulderen. Vi kan også kalde det historisk dannelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen. De fleste vil gerne være påpasselige og er mere tolerante over for byens diversitet end mange ældre.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere