Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Endelig: DF kommer med forslag om at styrke småbørnsfamiliers mulighed for hjemmepasning

Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder

Småbørnsforældres mangel på valgfrihed mellem hjemmepasning og institutionspasning er kommet på dagsordnen igen, takket været et nyt forslag fra DF, som jeg har fornøjelsen af at være medforfatter til. Forslaget består i, at give tilskud op til 19.000 kr om måneden til forældre, der passer deres børn hjemme. På den måde gøres det mere attraktivt at gå hjemme, ikke bare et, men flere år, og på en sats, der er betydeligt højere end det den aktuelle tilskudsordning giver mulighed for.

Småbørnsmødre, jeg støder ind i, er begejstrede for forslaget, for det føles brutalt for mange at skulle rykke et 10-månedes barn ud af hjemmet og sende det i institution. Med forslaget vil forældrene få det ægte valg, der i dag ikke findes, fordi samfundet bevidst er skruet sådan sammen, at der skal to indtægter til at få enderne til at mødes.

Vil dette tiltrængte forsøg på at styrke familien møde politik opbakning? Ikke fra socialdemokratiet. Børneordfører Jens Joels har været ude og markere, at det ikke er børnene, han er mest optaget af, men alene den matematiske fordeling af arbejdsopgaver mellem kønnene.

Hvordan kan han ellers få sig selv til skråsikkert at afvise et forslag, som vil give mulighed for mere ro, fred og omsorg for de små? Hans argument er alene at forslaget er en ”falliterklæring”, fordi det vil være et ”temmelig stort tilbageslag for ikke mindst ligestillingen”.

Af hensyn til hans private forestilling om ”ligestilling” må småbørnsmødre altså ikke få lov til selv at vælge, hvordan de ønsker at forvalte deres opgave som mor.

Jens Joel og de andre venstreorienterede hanelefanter ved nemlig meget bedre, hvordan kvinder skal leve deres liv, og tør ikke overlade friheden til kvinderne selv. For det er nemlig ikke ”særlig attråværdigt”, at mor går hjemme, forklarer Jens Joel, der mener at de primære fællesskaber findes i institutionerne.

Det skal han have lov at mene, men hvorfor skal hans private opfattelse af tingene diktere, hvordan hele familien Danmarks skal indrette sig, og hvilke valgmuligheder, de skal have?

Det er her, den socialdemokratiske børneordfører afslører, hvilket økonomisk korset, han ønsker at holde familien, ikke mindst kvinderne, i.

Det er ikke bare ensrettende og bedrevidende, det er også udtryk for en ubehagelig mistillid til kvinders evne til selv at træffe selvstændige valg. En nedladenhed over for kvinder, som nærmer sig kvindeforagt.

Mens Jens Joels afvisning afslører en kvindenedladende tankegang, afslører børneforsker Per Schultz Jørgensens rituelle afvisning, hvor politisk korrekt, han er.

Han bryder sig nemlig ikke om, at vi i forslaget tager højde for problemerne med islamisk indvandring og at vi understreger, at tilskudsordningen ikke må bruges til at isolere børn, der har brug for at lære dansk sprog og kultur at kende.

Kan forældrene ikke tale dansk, bør de efter min mening ikke være omfattet af ordningen, sådan som det også er medtænkt i den vedtagne ghettopakke. Denne tanke er ”uappetitlig”, mener Schultz Jørgensen.

Det er intet mindre end ”uappetitligt” at bekæmpe ghettodannelse og opløsning af samfundet i klaner,

Det er selvfølgelig det modsatte, der er tilfældet. Forslaget er et tiltrængt forsøg på at styrke familien uden samtidig at svække sammenhængskraften.

Venstrefløjen vrænger af det. Den borgerlige side vil forhåbentligt reagere helt anderledes og indse at det er på tide at støtte familiens valgfrihed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere
Af Martin Ågerup
06.07.20, 11:13
Kimen til den borgerlige krise blev lagt, da Fogh trak Venstre mod midten Læs mere
Af Nauja Lynge
05.07.20, 19:23
Hvad sker der med grønlændere, som kommer til Danmark for at studere, men som vender hjem som glødende frihedskæmpere? Læs mere
Af Martin Ågerup
05.07.20, 17:42
Femte blog om den borgerlige krise og veje ud af den Læs mere
Af Isabella Arendt
04.07.20, 15:03
I et års tid nu har vi alle ventet på, hvad de borgerlige partier mon stiller op med sig selv. Vi har brug for en fælles borgerlig vision. Ikke som krisehåndtering eller valgflæsk, men som en reel vision for, hvor Danmark skal bevæge sig hen om ikke bare fire år, men 40 år. Læs mere
Af Mikael Jalving
04.07.20, 14:00
Hvis Grønland bliver selvstændigt, vil selvstændigheden vare ca. 15 minutter og en kolonisering begynde. Læs mere