Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Endelig: DF kommer med forslag om at styrke småbørnsfamiliers mulighed for hjemmepasning

Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder

Småbørnsforældres mangel på valgfrihed mellem hjemmepasning og institutionspasning er kommet på dagsordnen igen, takket været et nyt forslag fra DF, som jeg har fornøjelsen af at være medforfatter til. Forslaget består i, at give tilskud op til 19.000 kr om måneden til forældre, der passer deres børn hjemme. På den måde gøres det mere attraktivt at gå hjemme, ikke bare et, men flere år, og på en sats, der er betydeligt højere end det den aktuelle tilskudsordning giver mulighed for.

Småbørnsmødre, jeg støder ind i, er begejstrede for forslaget, for det føles brutalt for mange at skulle rykke et 10-månedes barn ud af hjemmet og sende det i institution. Med forslaget vil forældrene få det ægte valg, der i dag ikke findes, fordi samfundet bevidst er skruet sådan sammen, at der skal to indtægter til at få enderne til at mødes.

Vil dette tiltrængte forsøg på at styrke familien møde politik opbakning? Ikke fra socialdemokratiet. Børneordfører Jens Joels har været ude og markere, at det ikke er børnene, han er mest optaget af, men alene den matematiske fordeling af arbejdsopgaver mellem kønnene.

Hvordan kan han ellers få sig selv til skråsikkert at afvise et forslag, som vil give mulighed for mere ro, fred og omsorg for de små? Hans argument er alene at forslaget er en ”falliterklæring”, fordi det vil være et ”temmelig stort tilbageslag for ikke mindst ligestillingen”.

Af hensyn til hans private forestilling om ”ligestilling” må småbørnsmødre altså ikke få lov til selv at vælge, hvordan de ønsker at forvalte deres opgave som mor.

Jens Joel og de andre venstreorienterede hanelefanter ved nemlig meget bedre, hvordan kvinder skal leve deres liv, og tør ikke overlade friheden til kvinderne selv. For det er nemlig ikke ”særlig attråværdigt”, at mor går hjemme, forklarer Jens Joel, der mener at de primære fællesskaber findes i institutionerne.

Det skal han have lov at mene, men hvorfor skal hans private opfattelse af tingene diktere, hvordan hele familien Danmarks skal indrette sig, og hvilke valgmuligheder, de skal have?

Det er her, den socialdemokratiske børneordfører afslører, hvilket økonomisk korset, han ønsker at holde familien, ikke mindst kvinderne, i.

Det er ikke bare ensrettende og bedrevidende, det er også udtryk for en ubehagelig mistillid til kvinders evne til selv at træffe selvstændige valg. En nedladenhed over for kvinder, som nærmer sig kvindeforagt.

Mens Jens Joels afvisning afslører en kvindenedladende tankegang, afslører børneforsker Per Schultz Jørgensens rituelle afvisning, hvor politisk korrekt, han er.

Han bryder sig nemlig ikke om, at vi i forslaget tager højde for problemerne med islamisk indvandring og at vi understreger, at tilskudsordningen ikke må bruges til at isolere børn, der har brug for at lære dansk sprog og kultur at kende.

Kan forældrene ikke tale dansk, bør de efter min mening ikke være omfattet af ordningen, sådan som det også er medtænkt i den vedtagne ghettopakke. Denne tanke er ”uappetitlig”, mener Schultz Jørgensen.

Det er intet mindre end ”uappetitligt” at bekæmpe ghettodannelse og opløsning af samfundet i klaner,

Det er selvfølgelig det modsatte, der er tilfældet. Forslaget er et tiltrængt forsøg på at styrke familien uden samtidig at svække sammenhængskraften.

Venstrefløjen vrænger af det. Den borgerlige side vil forhåbentligt reagere helt anderledes og indse at det er på tide at støtte familiens valgfrihed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
14.12.19, 13:09
Grønland meldte sig ud af EU (dengang EF) og er stadig en del af rigsfællesskabet. Boris Johnson kunne jo hjælpe Skotland med at forhandle en god aftale på plads. Læs mere
Af Utku H. Güzel
14.12.19, 11:16
Selvom jeg i mit indlæg talte om den rige hvide mand, så fik jeg endnu engang middelklassens hvide mands vrede at smage. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.19, 20:00
England trængte til en afgørelse – og fik det. Selv Margaret Thatcher må smile anerkendende fra de evige jagtmarker. Læs mere
Af Martin Ågerup
13.12.19, 16:02
Skaber briterne et ”Singapore i Nordsøen” eller et ”Venezuela i Nordsøen”? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.19, 11:55
De mener det, de englændere, de vil ud af EU. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.12.19, 11:15
Tillykke med valget. Tillykke til UK. Tillykke til Europa. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.12.19, 09:15
Man kan ikke tale om Grønland uden at pege på landets svøbe: Socialområdet. Den usynlige mur af problemer og fordomme er et samfundsproblem, som vi er nødt til at bede både de grønlandske og danske politikere om at gå helhjertet ind i. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
13.12.19, 08:27
Hvorfor er vi begyndt at hylde folk, der er utro? Læs mere
Af Søren Gade
12.12.19, 14:30
Den ofte hadefulde tone på nettet afholder mange fra at give deres mening til kende. Det er et problem for ytringsfriheden. Og vi er ikke de bedste rollemodeller for vores børn, hvis vi selv hidser os uhæmmet op. Læs mere