Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Endelig: DF kommer med forslag om at styrke småbørnsfamiliers mulighed for hjemmepasning

Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder

Småbørnsforældres mangel på valgfrihed mellem hjemmepasning og institutionspasning er kommet på dagsordnen igen, takket været et nyt forslag fra DF, som jeg har fornøjelsen af at være medforfatter til. Forslaget består i, at give tilskud op til 19.000 kr om måneden til forældre, der passer deres børn hjemme. På den måde gøres det mere attraktivt at gå hjemme, ikke bare et, men flere år, og på en sats, der er betydeligt højere end det den aktuelle tilskudsordning giver mulighed for.

Småbørnsmødre, jeg støder ind i, er begejstrede for forslaget, for det føles brutalt for mange at skulle rykke et 10-månedes barn ud af hjemmet og sende det i institution. Med forslaget vil forældrene få det ægte valg, der i dag ikke findes, fordi samfundet bevidst er skruet sådan sammen, at der skal to indtægter til at få enderne til at mødes.

Vil dette tiltrængte forsøg på at styrke familien møde politik opbakning? Ikke fra socialdemokratiet. Børneordfører Jens Joels har været ude og markere, at det ikke er børnene, han er mest optaget af, men alene den matematiske fordeling af arbejdsopgaver mellem kønnene.

Hvordan kan han ellers få sig selv til skråsikkert at afvise et forslag, som vil give mulighed for mere ro, fred og omsorg for de små? Hans argument er alene at forslaget er en ”falliterklæring”, fordi det vil være et ”temmelig stort tilbageslag for ikke mindst ligestillingen”.

Af hensyn til hans private forestilling om ”ligestilling” må småbørnsmødre altså ikke få lov til selv at vælge, hvordan de ønsker at forvalte deres opgave som mor.

Jens Joel og de andre venstreorienterede hanelefanter ved nemlig meget bedre, hvordan kvinder skal leve deres liv, og tør ikke overlade friheden til kvinderne selv. For det er nemlig ikke ”særlig attråværdigt”, at mor går hjemme, forklarer Jens Joel, der mener at de primære fællesskaber findes i institutionerne.

Det skal han have lov at mene, men hvorfor skal hans private opfattelse af tingene diktere, hvordan hele familien Danmarks skal indrette sig, og hvilke valgmuligheder, de skal have?

Det er her, den socialdemokratiske børneordfører afslører, hvilket økonomisk korset, han ønsker at holde familien, ikke mindst kvinderne, i.

Det er ikke bare ensrettende og bedrevidende, det er også udtryk for en ubehagelig mistillid til kvinders evne til selv at træffe selvstændige valg. En nedladenhed over for kvinder, som nærmer sig kvindeforagt.

Mens Jens Joels afvisning afslører en kvindenedladende tankegang, afslører børneforsker Per Schultz Jørgensens rituelle afvisning, hvor politisk korrekt, han er.

Han bryder sig nemlig ikke om, at vi i forslaget tager højde for problemerne med islamisk indvandring og at vi understreger, at tilskudsordningen ikke må bruges til at isolere børn, der har brug for at lære dansk sprog og kultur at kende.

Kan forældrene ikke tale dansk, bør de efter min mening ikke være omfattet af ordningen, sådan som det også er medtænkt i den vedtagne ghettopakke. Denne tanke er ”uappetitlig”, mener Schultz Jørgensen.

Det er intet mindre end ”uappetitligt” at bekæmpe ghettodannelse og opløsning af samfundet i klaner,

Det er selvfølgelig det modsatte, der er tilfældet. Forslaget er et tiltrængt forsøg på at styrke familien uden samtidig at svække sammenhængskraften.

Venstrefløjen vrænger af det. Den borgerlige side vil forhåbentligt reagere helt anderledes og indse at det er på tide at støtte familiens valgfrihed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Seneste blogs
Af Jens Philip Yazdani
23.10.19, 12:19
Fuck om folk er muslimer. Det er nemlig ikke dét, det drejer sig om, når du mister dit job, når din mor på plejehjemmet pisser sig selv i bukserne uden at få dem skiftet, eller når dine børn får lov at sidde grædende i et hjørne for sig selv henne i børnehaven. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.10.19, 11:45
Mit bud er, at regeringen er så vant til tal og regneark, når de ser på mennesker, at de helt har glemt, hvad faglighed er. De er blevet ude af stand til at vise tillid og kan kun tage stilling til mennesker, hvis menneskets hele fremtid bliver reduceret til “10” eller “4”. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.10.19, 11:26
Og førende forskere har som sædvanlig ikke fattet en bønne. Læs mere
Af Peter Kofod
22.10.19, 10:13
Statsministeren slår sig op som folkets stemme i EU-samarbejdet, men intet kunne være mere forkert. Det viser hendes partis handlinger i Bruxelles. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.19, 06:44
Den har det hele: Ritualer, renhed og skel mellem de omvendte og uomvendte Læs mere
Af Peter Kofod
21.10.19, 11:46
Lad mig sige det ligeud: Jeg håber, brexit bliver gennemført - og jeg ser mig til, at det endelig bliver klaret. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.10.19, 09:54
Kun halvdelen af forældre til børn i 4. og 7. klasse taler med deres børn om børnenes onlineliv. Så hvem skal lære børnene, at det også er sundt at slukke – Youtube, Snapchat eller Tiktok? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere