Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ramadan-sangballaden viser, at højskolerne er blevet til nedbrydere af dansk kultur

men heldigvis er der højskoler, der stadig er bastioner for dansk kultur og frihedstradition

Om nogle år vil vi kigge tilbage på sommeren 2019 og konstatere, at det blev tidspunktet, hvor det omsider kom klart frem, at flertallet af højskoler ikke er en bastion for dansk kultur, frihed og kristentro, men det modsatte. Nogle af os har vidst det længe, men nu blev det vist klart for alle.

Det var udsigten til Isam B’s Ramadan-sang i Højskolesangbogen, der gjorde udslaget.

Prøv at gå ind på Politikens klip og se lærere og elever på Borup Højskole synge Ramadan-sangen sammen med Isam B. Om man skal le eller græde ved synet, ved jeg ikke, men afslørende er det: Lalle-tolerante højskolefolk som talerør for det frihedshadende islam – iklædt sjove hatte, store smil og uden en gran af forståelse for, hvad de har i gang med.

Mange kritikere har højligt hyldet Isam B’s Ramadan-sang som fin poesi. Beklager, jeg synes lyrikken er på niveau med en lejlighedssang med alt hvad dertil hører af vaklende versefødder, men én ting er lykkedes for ham: At sukre sin hyldest til shariens nådesløshed og jernhårde lovreligiøsitet ind i noget blidt og harmløst. Først hyggelige billeder fra et København, vi kender: Cykler, sol, opgang, lys, nymåne (selvfølgelig), så da vi kommer til tredje vers, er vi med ham og klar til at sluge beskrivelsen af den fysiske underkastelse under Allah: Hovedet der rammer gulvet: ”Panden mod tæppet, ordene der søger trøst, lys på lys, taknemlighed i Hans navn”

Tilbedelse, trøst, taknemlighed. Lige til at spise for en småsøgende, småspirituel dansker. Bedre reklame kan islam ikke få, for det, islam virkeligt handler om i Muhammeds lære, forties og pakkes væk bag de pæne strofer. Ikke noget om alt det urene, der skal fordømmes. Ikke noget om shariaens indpakning af hverdagen i ubøjelige, religiøse normer. Ikke noget om kvinders og homoseksuelles lave status. Og selvfølgelig slet ikke noget om Koranens opfordring til vold og drab på anderledes troende.

I Højskoleverdens ledende lag findes den slags ikke i islam. Det er alene ond bagvaskelse, opstået i klamme kældermenneskers beskidte fantasi.

Her er tanken, at hvis bare vi er åbne (over for islam, ikke over for nationalkonservative, DF og de andre kældermennesker), så bliver alle muslimer ad åre til pilsnerdrikkende snakkehoveder a la Testrup Højskole 1995.

Det er derfor Højskolerne selv har bestilt en islam-sang, og – å, idioti – udvalgt en sanger, der med sin optræden for længst har afsløret, at han er anti-liberal, ortodoks muslim og derfor da også bruger sangen som et lyrisk brækjern for islam: Radaman i København skal være ligeså naturligt som klokkeklang i København. Det er det trin i udviklingen, vi er kommet til, som Isam B fik sagt i P1 Debat fornylig. Den symbolske sejr for islam vil være til at tage og føle på.

Det er afslørende at følge argumentationen hos Jørgen Carlsen, lederen af udvalget for den nye Højskolesangbog, og en magtfuld skikkelse i Højskoleverdenen.

Ramadan-sangen skal ifølge ham med i Højskolesangbogen fordi muslimer ”er danske statsborgere”. Det er alligevel rystende at en tidligere forstander for en grundtvigsk højskole kan lancere så anti-grundtvigsk et syn på danskheden: Hvis man er dansk statsborger, er man bærer af dansk folkelighed.

Nej, der skal mere til, som Grundtvig gjorde sig umage for at oplyse de uoplyste om:

”Til et folk de alle høre, som sig høre vil dertil, har for modersmålet øre, har for fædrelandet ild”.

Hvis man er et ortodokst medlem af den islamske umma, er det så fædrelandet, man ”har ild for”? Er det ikke snarere drømmen om kalifatet, og er det ikke i højere grad ummaens brødre og søstre man føler sig forbundet med hen over landegrænser end med danskere?

Jeg gætter på, at ingen i Højskolens ledende lag har stillet sig selv de spørgsmål endsige drøftet dem med muslimer og eksmuslimer.

Bare folk er danske statsborgere, er det nok for dem.

Hermed har Jørgen Carlsen afsløret, at han skåret forbindelsen til Grundtvig definitivt over – og jeg gætter da også på, at han og hans kolleger også vil smide en god bunke Grundtvig-sange og salmer på porten i den nye højskolesangbog, sådan som det allerede skete i 2006.

Hvad vi, der elsker højskolesangbogen, skal stille op, når den nye udkommer, véd jeg ikke, men én god ting er der kommet ud af denne sørgelige ballade:

Det er blevet tydeligt, at der findes et alternativ til nedbrydning-højskolerne a la Jørgen Carlsen.

Rønshoved Højskole ved Flensborg Fjord har markeret sig med de mest tungtvejende indlæg (se her og lyt her) mod Ramadan-sangen i denne debat. På denne højskole finder man vilje og evne til at være klassisk højskole og udgøre dén bastion for klassik dansk kultur, frihed og kristentro, der er så meget brug netop nu.

Det har gjort højskolen forhadt og bagtalt hos de kulturradikale magthavere i højskoleverdenen, men det får ikke Rønshoved til at dukke nakken. Det tjener Rønshoved Højskole til ære.

Husk det. Og holder du af den klassiske højskoletradition, så sæt penge til side, så du kan sende dit barn, barnebarn eller dig selv på Rønshoved Højskole.SvarVideresend
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Seneste blogs
Af Søren Gade
20.11.19, 08:55
Det er ikke rimeligt, at borgere fra andre EU-lande efter én måneds arbejde i Danmark kan få fuld adgang til danske dagpenge og tage dem med til hjemlandet i op til seks måneder. Jeg mener, at danske velfærdsydelser tilhører danskerne. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.19, 23:03
Vi kender alt for lidt til hinanden indenfor Rigsfællesskabet Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.11.19, 22:28
Venstres formand har udtrykt sig stærkt problematisk på Venstres landsmøde. Læs mere
Af Peter Kofod
19.11.19, 09:27
Schengens grænsekontrol fungerer ikke, og folk kan let komme ind på falske visa. Alligevel bliver vi ved med at betro EU opgaven. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
18.11.19, 16:34
Ledigheden i Danmark er rekordlav på cirka 4 procent. Men for de nyuddannede akademikere er ledigheden på hele 30 procent. Der er noget helt galt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.11.19, 22:30
60-70 pct. af os abonnerer efter Cas Muddes overbevisning på arvegods fra neofascistiske grupper. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.11.19, 06:58
Ugens klart bedst sælgende digter trækker på tre stærke længsler i tiden. Læs mere
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere