Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ja, CBS er skandaløs, men hvad gør du selv for at give dansk kultur videre?

Hvornår har du, kære læser, sidst sunget en julesalme med dit barn eller barnebarn?

I denne søde adventstid har jeg som præst fornøjelsen af at opleve mange børn synge julesange og salmer. Ikke mindst de helt små, der endnu ikke er begyndt i skole.

En ting går igen: De kender ikke – eller kun i ringe omfang – julesalmer, ikke engang børnejulesalmen over dem alle: ”Et barn er født i Betlehem”.

Lad os lige slå fast: Grundtvigs julesang er meget børnevenlig. Den indeholder gentagelser, korte vers og et særdeles sangvenligt omkvæd. Så snart børnene præsenteres for sangen, synger de da også hjertens gerne med.

Men hvorfor har ingen præsenteret den for dem? En ufravigelig del af en dansk juleaften er koret af meget unge stemmer, der synger med på ”Et barn er født …” juleaften uden at studere salmebogen.

Men koret er begyndt at forstumme – og tro mig, det skyldes ikke, at små børn ikke kan lide julesalmen. Det skyldes, at ingen har lært dem den.

Hvorfor ikke?

Vi ved jo, at vores institutioner i disse år er i fare for at blive stærkt påvirket af Mads Mordhorster: Folk, der ser det som deres opgave at gøre deres til at frarøve os danskere kendskabet til vores kultur, fordi de finder dansk kultur ekskluderende og krænkende.

Konkret er det jo sangen med opfordringen til danskerne om at synge, der er blevet bandlyst af viceinstitutlederen på CBS:

”Så syng da, Danmark, lad hjertet tale,

thi hjertesproget er vers og sang.”

Det er både ironisk og sigende, at netop sangen med denne opfordring rammes af den politisk korrekte censur. For digtet udtrykker jo meget præcist, at det ikke mindst er i fællessangen, vi udtrykker, hvem vi er, hvad vi tror på, og hvad vi elsker.

Når man skærer julesalmerne ud af fællessangen, så udtrykker vi ikke længere, hvad vi tror på, og hvorfor vi holder jul. Så bliver dansen om juletræet alene en hyldest til nissen på loftet og julemanden med gaverne. Hyggelige, men totalt flade figurer, der ikke alene kan bære en højtid.

Skærer man julesalmerne væk, er man med andre ord allerede i gang med at skære julen væk. Sådan som det sker på Nørrebro, i Græsted skole og alle de andre steder.

Det er begrædeligt og rædselsfuldt, ligesom CBS’ missionerende kulturnihilisme er rædselsfuld og nedbrydende.

Der er bare et men, et stort MEN ved hele denne udvikling. Det kan kun lade sig gøre at kvæle den danske sangkultur og kendskabet til de elskede julesalmer, hvis vi ikke selv gør noget.

Hvis CBS bandlyser ”Den danske sang”, skal vi da bare selv sørge for at synge den endnu mere.

Og hvad angår julen: Hvis skoler og institutioner ikke længere lærer børnene julesalmerne, så bliver det meget vigtigt, at vi selv lærer vores børn julesalmerne.

Og hvornår har du, kære læser, sidst sunget en julesalme med dit barn eller barnebarn?

Vi har længe været så privilegerede, at skole og uddannelsessystemet varetog den nationale, kulturelle og kristelige dannelse. Familierne behøvede ikke gøre noget som helst selv. Det hele blev hældt i børnene i skolerne.

Det har fremmet passiviteten, for ikke at sige ugideligheden i hjemmene.

Og det er farligt nu. Tiden kræver simpelthen mere af os alle sammen, hvis vi ikke vil ende som en nation af stumme barbarer.

Så kære forældre og bedsteforældre: Hvis du vil modvirke kulturnihilismen, så find Højskolesangbogen frem, og syng de gamle julesalmer med dine børn eller børnebørn.

Gør noget! Giv det videre, der er vigtigt, så hjertet fortsat taler, når vi er sammen.

Så skal det nok blive en glædelig jul – trods barbarerne på CBS.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Seneste blogs
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.11.19, 13:43
Tja. Jeg har ikke den store tillid til, at regeringen læser med her. Og heller ikke tillid til, at regeringen holder sine valgløfter. Desværre. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
14.11.19, 11:24
Politisk korrekthed gør Vesten blind for de voldsomme kristenforfølgelser. Nu sætter vi, præster i Folkekirken, fokus på sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.11.19, 22:17
Danmark har ikke længere interesse i at opretholde den (u)orden, at vi skal tage imod alle med rødbedefarvet pas, som gerne vil tilbage til Danmark. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.11.19, 18:50
Det er en skændsel, at jødiske landsmænd ikke kan være i fred i Danmark Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.19, 13:19
Rasmus Jarlov reagerer positivt på Atassuts udmelding om at arbejde på at bevare rigsfællesskabet. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
12.11.19, 18:35
Statsministeren gør det lettere for udviste kriminelle at blive i Danmark Læs mere
Af Peter Kofod
12.11.19, 10:32
Socialdemokratiet og Venstre taler hårdt om Tyrkiet, men fastholder fremtidigt medlemskab af EU Læs mere
Af Nauja Lynge
12.11.19, 10:06
Rigsfællesskabet er nu omdrejningspunktet for to grønlandske partier. Ønsket om selvstændighed er rykket længere væk. Læs mere