Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ja, CBS er skandaløs, men hvad gør du selv for at give dansk kultur videre?

Hvornår har du, kære læser, sidst sunget en julesalme med dit barn eller barnebarn?

I denne søde adventstid har jeg som præst fornøjelsen af at opleve mange børn synge julesange og salmer. Ikke mindst de helt små, der endnu ikke er begyndt i skole.

En ting går igen: De kender ikke – eller kun i ringe omfang – julesalmer, ikke engang børnejulesalmen over dem alle: ”Et barn er født i Betlehem”.

Lad os lige slå fast: Grundtvigs julesang er meget børnevenlig. Den indeholder gentagelser, korte vers og et særdeles sangvenligt omkvæd. Så snart børnene præsenteres for sangen, synger de da også hjertens gerne med.

Men hvorfor har ingen præsenteret den for dem? En ufravigelig del af en dansk juleaften er koret af meget unge stemmer, der synger med på ”Et barn er født …” juleaften uden at studere salmebogen.

Men koret er begyndt at forstumme – og tro mig, det skyldes ikke, at små børn ikke kan lide julesalmen. Det skyldes, at ingen har lært dem den.

Hvorfor ikke?

Vi ved jo, at vores institutioner i disse år er i fare for at blive stærkt påvirket af Mads Mordhorster: Folk, der ser det som deres opgave at gøre deres til at frarøve os danskere kendskabet til vores kultur, fordi de finder dansk kultur ekskluderende og krænkende.

Konkret er det jo sangen med opfordringen til danskerne om at synge, der er blevet bandlyst af viceinstitutlederen på CBS:

”Så syng da, Danmark, lad hjertet tale,

thi hjertesproget er vers og sang.”

Det er både ironisk og sigende, at netop sangen med denne opfordring rammes af den politisk korrekte censur. For digtet udtrykker jo meget præcist, at det ikke mindst er i fællessangen, vi udtrykker, hvem vi er, hvad vi tror på, og hvad vi elsker.

Når man skærer julesalmerne ud af fællessangen, så udtrykker vi ikke længere, hvad vi tror på, og hvorfor vi holder jul. Så bliver dansen om juletræet alene en hyldest til nissen på loftet og julemanden med gaverne. Hyggelige, men totalt flade figurer, der ikke alene kan bære en højtid.

Skærer man julesalmerne væk, er man med andre ord allerede i gang med at skære julen væk. Sådan som det sker på Nørrebro, i Græsted skole og alle de andre steder.

Det er begrædeligt og rædselsfuldt, ligesom CBS’ missionerende kulturnihilisme er rædselsfuld og nedbrydende.

Der er bare et men, et stort MEN ved hele denne udvikling. Det kan kun lade sig gøre at kvæle den danske sangkultur og kendskabet til de elskede julesalmer, hvis vi ikke selv gør noget.

Hvis CBS bandlyser ”Den danske sang”, skal vi da bare selv sørge for at synge den endnu mere.

Og hvad angår julen: Hvis skoler og institutioner ikke længere lærer børnene julesalmerne, så bliver det meget vigtigt, at vi selv lærer vores børn julesalmerne.

Og hvornår har du, kære læser, sidst sunget en julesalme med dit barn eller barnebarn?

Vi har længe været så privilegerede, at skole og uddannelsessystemet varetog den nationale, kulturelle og kristelige dannelse. Familierne behøvede ikke gøre noget som helst selv. Det hele blev hældt i børnene i skolerne.

Det har fremmet passiviteten, for ikke at sige ugideligheden i hjemmene.

Og det er farligt nu. Tiden kræver simpelthen mere af os alle sammen, hvis vi ikke vil ende som en nation af stumme barbarer.

Så kære forældre og bedsteforældre: Hvis du vil modvirke kulturnihilismen, så find Højskolesangbogen frem, og syng de gamle julesalmer med dine børn eller børnebørn.

Gør noget! Giv det videre, der er vigtigt, så hjertet fortsat taler, når vi er sammen.

Så skal det nok blive en glædelig jul – trods barbarerne på CBS.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
08.04.20, 22:28
Der skete mange fejl fra danskernes side i deres iver efter at komme til Grønland og vide bedre – uden at ret mange vidste ret meget. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
07.04.20, 10:22
Jeg er dødtræt af de partier, som mener, kunstnerne skal have bedre vilkår end alle andre. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
07.04.20, 07:57
Det er godt for folkesundheden, at statsministeren har fokus på hygiejnen. Men utroligt, at det skal være nødvendigt at lære os at være renlige. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
06.04.20, 23:30
Markedsøkonomien er – med alle sine mangler – den eneste form for økonomi, der kan bringe velstand og derfor også mere fred og fordragelighed. Læs mere
Af Nauja Lynge
06.04.20, 22:22
Men vi må gerne stille spørgsmål ved, om alle grupper i samfundet er tænkt ind i genåbningsstrategien. Selvfølgelig må vi det i et demokrati. Grønlændere i Danmark er ikke tænkt ind. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
06.04.20, 12:54
Partiet ønsker statsstøtte til aktionærer. Og viser dermed sit sande ansigt - og hvem, de mener, der skal slippe for at være med til at betale for krisen. Læs mere
Af Isabella Arendt
06.04.20, 10:35
KD vil gøre op med den helt grundlæggende fejl i systemet, at alle arbejdsløse bliver betragtet som lønmodtagere og dermed afhængige af, at andre giver dem et job. Vi har brug for et system, hvor man først og fremmest ses som et ansvarligt menneske, der selv kan skabe sin indtægt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
06.04.20, 02:00
Klimakrisen er den absolut største og mest katastrofale udfordring, som menneskeheden nogensinde har stået over for. Men efter coronaen ved vi nu, at vi kan løse den. Det kræver blot, at vi vil. Læs mere