<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Socialdemokratisk storbydrøm bliver dyr for resten af Danmark

Godt en måned før kommunal- og regionsrådsvalg fremlagde Socialdemokratiet et boligudspil, der skal skaffe flere almene boliger i de største byer. Pris: 10 mia. kr. Hvem skal betale? Det skal lejerne i resten af landet. Det er da ikke særligt solidarisk.

Socialdemokratiet blæser til kamp for mere blandede byer. Det ønske deler vi i Venstre, men regeringen vil bygge med midler fra Nybyggerifonden. Det er ikke helt uproblematisk, for man vil så at sige snuppe 10 mia. kr. fra Nybyggerifonden, som alle andre lejere i almene boliger betaler til hver måned.

Herefter vil regeringen oprette en ny særskilt fond, hvorfra boligbyggeriet skal finansieres. Men der er ingen saglig begrundelse for at lave en særskilt fond. Manøvren ligner rendyrket spin, der skal sløre pengesporet tilbage til Nybyggerifonden. Det ville klæde boligminister Kaare Dybvad Bek at melde ærligt ud og sige, at pengene kommer fra Nybyggerifonden. At storbydrømmen finansieres af resten af landets lejere.

Hvorfor skal danskere, der bor i almen bolig i Hjørring, betale for nybyggeri i København?

Hvorfor skal danskere, der bor i almen bolig i Hjørring, betale for nybyggeri i København?

Med så kort tid til kommunalvalget bringer timingen af de socialdemokratiske boligløfter mindelser om Ritt Bjerregaards berømte 5.000 boliger til 5.000 kr. At love flere almene boliger i København så kort tid inden valget kan simpelthen ikke være tilfældigt planlagt. Ritts 5.000 boliger blev i øvrigt til sølle 12 nye boliger, som til gengæld kostede 12.000 kr. Den slags politikerløfter har vi ikke brug for flere af.

Boligøkonomer har allerede været ude og kritisere udspillet. Og det er med god grund, fordi udspillet næppe kan realiseres i den virkelige verden. Jeg tager gerne et væddemål om, at regeringens boligdrømme ikke bliver til noget.

Kaare Dybvad Bek skitserede meget fint et andet væsentligt problem til præsentationen af udspillet: ”Og så glæder jeg mig til at kunne bede Christiania om at være med til at løfte opgaven om at bygge billige boliger i København.” Jeg er helt enig i, at det ville være oplagt, men hvordan vil ministeren sikre de billige boliger på Christiania?

Hvis man kender lidt til fristaden og dens 50 år lange historie, vil man vide, at intentionen om at få lov til at bygge kommunalt beton på Christiania er ren og skær ønsketænkning. Christianitterne vil aldrig tillade nybyggeri i deres egen baghave. Det tager jeg også gerne et væddemål om.

Socialdemokratiet er som regeringsparti nødt til at vise ansvar ved at fremlægge realistiske udspil frem for rød ønsketænkning og intentionspolitik. Vi har ikke brug for nye boligeksperimenter, der skal lokke vælgerne i stemmeboksen. Vi har brug for et Danmark i balance – ikke at lokke flere borgere ind til byen med løfter om billige boliger.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Karsten Lauritzen (f. 1983), folkevalgt siden 2007, tidl. skatteminister og nuværende gruppeformand for Venstre, Danmarks liberale parti. Dog først og fremmest nordjyde. Det er derfra Lauritzens verden går. Med udgangspunkt i grundværdierne frihed og fairness blogger han om alt fra demokratiets tilstand over rigide regler til dagsaktuelle debatter og emner.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
26.11.21, 17:00
Hold nu op med den automatforargelse over den prøve – hvor værdispørgsmålene tydeligt afslører, hvem man går efter. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.11.21, 07:45
Det bør kun indføres igen som sidste udvej. Læs mere
Af Søren Gade
25.11.21, 15:15
Den danske model er bedre for alle parter end mindsteløn. Derfor vil jeg kæmpe for, at Danmark undtages fra direktivet og kan fortsætte med at have et af de bedste arbejdsmarkeder i verden. Læs mere
Af Henrik Dahl
25.11.21, 14:09
Jeg er ude af stand til at se, hvad der skulle være af argumenter imod at beskytte ytrings- og tankefriheden ekstra godt i disse år. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.11.21, 16:28
Frygt ikke kun statsministeren og hendes departementschef. Frygt dig selv, ligesom du frygter havet, søen, isen, skoven eller det forestående danmarksmesterskab i cykelcross. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.11.21, 12:00
Man kan kritisere vores statsminister for alt muligt, men i minksagen er der intet at komme efter. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.11.21, 22:11
Ingen gider høre på irettesættelser og bortforklaringer længere fra Mette Frederiksen. Læs mere
Af Uffe Elbæk
23.11.21, 12:54
Lige nu er beslutningerne om uddannelser præget af tilfældigheder, særinteresser, manglende indsigt og indføling og ikke mindst et fravær af ambitioner. Læs mere
Af Henrik Dahl
23.11.21, 00:00
Er det sådan, at RUC er ved at udvikle sig til et sted, hvor man specialiserer sig i at bagatellisere og relativisere og hvidvaske alle de problemer, der specifikt har at gøre med stormellemøstlig kultur, der møder Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
21.11.21, 10:00
Hvordan forhindrer vi fremover uønsket indvandring? Det lyder svært. Det er det også, men ikke umuligt. Læs mere