Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skatteborgerne skal ikke hjælpe nassere

Der er flere russere i russisk salat, end der er faglige folk i Krifa. Der er flere katte i kattemad end tillidsvalgte i Det Faglige Hus.

Det Faglige Hus er rasende på SF og skyder usammenhængende beskyldninger afsted, efter at vi i SF har foreslået at stille krav til de foreninger, som vil have skattefordele. Jeg forstår udmærket, at de føler sig ramt, når vi taler om nasseforeninger og splittelsesorganisationer. Krifa, Det Faglige Hus, ASE Lønmodtager og Frie Funktionærer har intet med fagforeninger at gøre. Deres medlemmer ligger bare i læ af de organiserede lønmodtagere, som betaler for gode overenskomster, uddannelse, arbejdsmiljø, kamp mod social dumping og så videre. De sidder som passageren bag på tandemcyklen. Med benene oppe.

SF foreslår, at en forening skal leve op til nogle elementære krav, for at medlemmerne skal kunne trække kontingentet fra i skat. Forslaget betyder, at en fagforening, eller den hovedorganisation som forbundet er medlem af, skal dokumentere, at de har tegnet overenskomst for mindst 25 pct. af medlemmerne. Er det virkelig for meget forlangt, at en fagforening udfører det mest basale faglige arbejde og understøtter den danske samfundsmodel, før de skal have en hjælpende hånd af skatteborgerne? Nej, det er kun rimeligt, at samfundet til alle foreninger siger: “Noget for noget”.

Definitionen af fagforeninger er åbenbart svært udfordrende for nogle partier. Det er ikke er nemt for Radikale eller Alternativet at gennemskue, mens de borgerlige beskylder SF for at gøre forskel på ”rigtige” og ”forkerte” fagforeninger og ”gamle” og ”nye”. Vi skelner mellem fagforeninger og de gule splittelsesforeninger. Vi trækker en streg mellem de foreninger, som udfører et samfundsnyttigt arbejde ved at indgå landsdækkende kollektive overenskomster, og dem, som bare vil betale et lavt kontingent.

De gule discountforretninger løfter ikke en finger for at få det fleksible og dynamiske danske arbejdsmarked til at fungere. Det er urimeligt, at der nydes og ikke ydes. Vi må sige til disse private foreninger: “Ingen arme, ingen kager”.

Vi kan takke vores effektive arbejdsmarked for velfærdssamfundet. Det kommer ikke af sig selv, og forudsætningen er stærke faglige organisationer med overenskomster og trepartsforhandlinger.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Karten Hønge (f. 1958). Karsten Hønge er født i Nykøbing Mors og har boet i Odense de seneste årtier. Han er envenstreorienteret verbal nævefighter, der ikke gør politik unødig kedelig. Der skal være forskel på højre og venstre. Det varme vand skal være varmt og det kolde koldt. Politisk ordfører for SF og medlem af Folketinget. Tidligere medlem af byråd, amtsråd og regionsråd. Kandidat til Europa-Parlamentet 2019. Karsten Hønge er uddannet tømrer og gennem mange år formand for fagforeningen. Han slås for et ordnet, reguleret og civiliseret arbejdsmarked. Han blogger om den daglige politik, social skævvridning, arbejdsmarkedsforhold og EU.
Seneste blogs
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.11.19, 13:43
Tja. Jeg har ikke den store tillid til, at regeringen læser med her. Og heller ikke tillid til, at regeringen holder sine valgløfter. Desværre. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
14.11.19, 11:24
Politisk korrekthed gør Vesten blind for de voldsomme kristenforfølgelser. Nu sætter vi, præster i folkekirken, fokus på sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.11.19, 22:17
Danmark har ikke længere interesse i at opretholde den (u)orden, at vi skal tage imod alle med rødbedefarvet pas, som gerne vil tilbage til Danmark. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.11.19, 18:50
Det er en skændsel, at jødiske landsmænd ikke kan være i fred i Danmark Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.19, 13:19
Rasmus Jarlov reagerer positivt på Atassuts udmelding om at arbejde på at bevare rigsfællesskabet. Læs mere