Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skatteborgerne skal ikke hjælpe nassere

Der er flere russere i russisk salat, end der er faglige folk i Krifa. Der er flere katte i kattemad end tillidsvalgte i Det Faglige Hus.

Det Faglige Hus er rasende på SF og skyder usammenhængende beskyldninger afsted, efter at vi i SF har foreslået at stille krav til de foreninger, som vil have skattefordele. Jeg forstår udmærket, at de føler sig ramt, når vi taler om nasseforeninger og splittelsesorganisationer. Krifa, Det Faglige Hus, ASE Lønmodtager og Frie Funktionærer har intet med fagforeninger at gøre. Deres medlemmer ligger bare i læ af de organiserede lønmodtagere, som betaler for gode overenskomster, uddannelse, arbejdsmiljø, kamp mod social dumping og så videre. De sidder som passageren bag på tandemcyklen. Med benene oppe.

SF foreslår, at en forening skal leve op til nogle elementære krav, for at medlemmerne skal kunne trække kontingentet fra i skat. Forslaget betyder, at en fagforening, eller den hovedorganisation som forbundet er medlem af, skal dokumentere, at de har tegnet overenskomst for mindst 25 pct. af medlemmerne. Er det virkelig for meget forlangt, at en fagforening udfører det mest basale faglige arbejde og understøtter den danske samfundsmodel, før de skal have en hjælpende hånd af skatteborgerne? Nej, det er kun rimeligt, at samfundet til alle foreninger siger: “Noget for noget”.

Definitionen af fagforeninger er åbenbart svært udfordrende for nogle partier. Det er ikke er nemt for Radikale eller Alternativet at gennemskue, mens de borgerlige beskylder SF for at gøre forskel på ”rigtige” og ”forkerte” fagforeninger og ”gamle” og ”nye”. Vi skelner mellem fagforeninger og de gule splittelsesforeninger. Vi trækker en streg mellem de foreninger, som udfører et samfundsnyttigt arbejde ved at indgå landsdækkende kollektive overenskomster, og dem, som bare vil betale et lavt kontingent.

De gule discountforretninger løfter ikke en finger for at få det fleksible og dynamiske danske arbejdsmarked til at fungere. Det er urimeligt, at der nydes og ikke ydes. Vi må sige til disse private foreninger: “Ingen arme, ingen kager”.

Vi kan takke vores effektive arbejdsmarked for velfærdssamfundet. Det kommer ikke af sig selv, og forudsætningen er stærke faglige organisationer med overenskomster og trepartsforhandlinger.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Karten Hønge (f. 1958). Karsten Hønge er født i Nykøbing Mors og har boet i Odense de seneste årtier. Han er envenstreorienteret verbal nævefighter, der ikke gør politik unødig kedelig. Der skal være forskel på højre og venstre. Det varme vand skal være varmt og det kolde koldt. Politisk ordfører for SF og medlem af Folketinget. Tidligere medlem af byråd, amtsråd og regionsråd. Kandidat til Europa-Parlamentet 2019. Karsten Hønge er uddannet tømrer og gennem mange år formand for fagforeningen. Han slås for et ordnet, reguleret og civiliseret arbejdsmarked. Han blogger om den daglige politik, social skævvridning, arbejdsmarkedsforhold og EU.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.09.19, 13:45
Vi nærmer os hastigt en helt ny situation i Sverige. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.09.19, 11:30
Hvordan står det til med fagforeningsfriheden, Mette Frederiksen? Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.19, 07:00
En muterende virus spreder sig fra Silicon Valley og FN til danske universiteter. Den politiske korrekthed. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
14.09.19, 14:20
Jesper Panduro: »Det drejer sig ikke længere om at være bedst i verden, men bedst for verden.« Læs mere